OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Pite su širom naših krajeva mnogo više od običnog jela – one su deo porodične tradicije, toplina doma i sećanje na detinjstvo. Otkrivamo recept za najukusniju posnu krompirušu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Na ovim prostorima, pita nije samo jelo – ona je priča, miris detinjstva, sećanje na dom. Od davnina se nalazi na trpezi, neizostavan deo porodičnih okupljanja i prazničnih dana, ali i svakodnevice. Svaki kraj ima svoju verziju pite, a gotovo svaka domaćica čuva neku malu tajnu koja njenu pitu čini neponovljivom. Od tankih, ručno razvijanih kora do bogatih i raznovrsnih filova, pita je dokaz da se od jednostavnih sastojaka može stvoriti pravo kulinarsko savršenstvo.
Krompiruša je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih pita u našem narodu. Posebno je cenjena u vreme posta – zasitna je, a istovremeno lagana i hranljiva. Tajna njenog neodoljivog ukusa krije se u pažljivo dinstanom luku, koji daje onu prepoznatljivu, blagu slast koja se pamti.
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
Priprema: Prvu koru stavite na radnu površinu, lagano je poprskajte kiselom vodom, pa stavite još dve kore preko nje i ponovite postupak. Na treću koru ravnomerno rasporedite fil od krompira i luka, pažljivo urolajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Pre nego što stavite pitu u rernu, svaki rolat dodatno poprskajte kiselom vodom kako bi pečena pita bila mekša i sočnija.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i zamiriše dom.
Miris sveže pečene pite koji okuplja porodicu oko stola – to je pravi doživljaj domaće kuhinje. Krompiruša je jednostavna, a raskošna u ukusu, baš kao i naše nasleđe – skromno, ali bogato duhom i ljubavlju.
U danima posta, krompiruša nije samo obrok – ona je podsećanje na skromnost, zahvalnost i ljubav koju delimo za trpezom. Pripremite je sa pažnjom i podelite sa onima koje volite, jer je upravo u tome tajna njenog savršenstva.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa! Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje. U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena. Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima. Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati! Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
4 veća krompira
2 glavice crnog luka
200 ml kisele vode
So, biber (po ukusu)

OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!
NAJBOLJI POSNI KROMPIR NA VODI: Jeftin, brz i zdrav obrok koji će vas oduševiti bogatim ukusom
ZABORAVLJENA STARINSKA POSLASTICA SAVRŠENA ZA DANE VELIKOG POSTA: Slatki hleb na vodi, koji miriše na detinjstvo i toplinu doma
POSNI DORUČAK NA VODI, GOTOV ZA DVA MINUTA: Kada probate ovaj zdrav, ukusan, a jeftin namaz, zaboravićete na paštete prepunjene aditiva
OVE POSNE ĆUFTE IZ RERNE SU PRAVO OTKROVENJE: Ukusne, zdrave, jednostavne i bez kapi ulja!
NAJBOLJA POSNA OBROK SALATA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Hrana za telo i dušu, neodoljivog ukusa
Karfiol, masline i paradajz u starom manastirskom jelu pokazuju kako se od jednostavnih sastojaka može pripremiti obrok koji hrani i telo i dušu.
Pripremite posni obrok od lišća cvekle i otkrijte kako ovaj često zanemareni deo biljke puni organizam hranljivim sastojcima i jača imunitet.
Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.
Otkrijte kako obični sastojci pretvaraju posne paprike u jelo koje greje dušu i mami osmehe na svakoj trpezi.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i brzu pripremu, idealan za sve ukućane, uz tajnu dodatne arome koja čini jelo neodoljivim na svakoj pravoslavnoj slavnoj trpezi.
Posni kolači iz „Srbskog kuvara“ iz 1855. postaju prava poslastičarska molitva koja okuplja porodicu.
Jednostavna za pripremu, a izgledom očarava — pravo iznenađenje za vaše goste i ponos svake domaćice koja s ljubavlju sprema slavsku trpezu.
Jednostavna, hranljiva i blaga, ova supa iz manastira Rukumija spaja zdravlje, smirenje i molitveni duh. Monahinja Atanasija otkriva kako i najskromniji sastojci mogu postati izvor unutrašnjeg mira i snage.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Sabrani verni narod zajedno sa državnim zvaničnicima u tišini i molitvi odali poštovanje stradalima dok su patrijarhove reči o miru i jedinstvu dirnule srca svih prisutnih.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Na opelu bivšeg košarkaša Mornara, pionira ovog sporta u Baru i uzornog hrišćanina, jeromonah Rafailo i vladika Pajsije govorili su o njegovoj veri, ljubavi prema porodici i neugasloj svetlosti koju je ostavio u zajednici.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i brzu pripremu, idealan za sve ukućane, uz tajnu dodatne arome koja čini jelo neodoljivim na svakoj pravoslavnoj slavnoj trpezi.
U besedi za 22. subotu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički govori o tome kako doći do unutrašnjeg mira i osloboditi se briga.