OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Pite su širom naših krajeva mnogo više od običnog jela – one su deo porodične tradicije, toplina doma i sećanje na detinjstvo. Otkrivamo recept za najukusniju posnu krompirušu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Na ovim prostorima, pita nije samo jelo – ona je priča, miris detinjstva, sećanje na dom. Od davnina se nalazi na trpezi, neizostavan deo porodičnih okupljanja i prazničnih dana, ali i svakodnevice. Svaki kraj ima svoju verziju pite, a gotovo svaka domaćica čuva neku malu tajnu koja njenu pitu čini neponovljivom. Od tankih, ručno razvijanih kora do bogatih i raznovrsnih filova, pita je dokaz da se od jednostavnih sastojaka može stvoriti pravo kulinarsko savršenstvo.
Krompiruša je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih pita u našem narodu. Posebno je cenjena u vreme posta – zasitna je, a istovremeno lagana i hranljiva. Tajna njenog neodoljivog ukusa krije se u pažljivo dinstanom luku, koji daje onu prepoznatljivu, blagu slast koja se pamti.
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
Priprema: Prvu koru stavite na radnu površinu, lagano je poprskajte kiselom vodom, pa stavite još dve kore preko nje i ponovite postupak. Na treću koru ravnomerno rasporedite fil od krompira i luka, pažljivo urolajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Pre nego što stavite pitu u rernu, svaki rolat dodatno poprskajte kiselom vodom kako bi pečena pita bila mekša i sočnija.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i zamiriše dom.
Miris sveže pečene pite koji okuplja porodicu oko stola – to je pravi doživljaj domaće kuhinje. Krompiruša je jednostavna, a raskošna u ukusu, baš kao i naše nasleđe – skromno, ali bogato duhom i ljubavlju.
U danima posta, krompiruša nije samo obrok – ona je podsećanje na skromnost, zahvalnost i ljubav koju delimo za trpezom. Pripremite je sa pažnjom i podelite sa onima koje volite, jer je upravo u tome tajna njenog savršenstva.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa! Veliki post je prilika da istražimo nove ukuse i obogatimo trpezu jednostavnim, a izuzetnim jelima. Isprobajte recept za posni krompir na vodi koji će vas osvojiti savršenim spojem začina i mirisa domaće kuhinje. U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena. Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima. Uz pažljivo odabrane sastojke i bez prženja, pripremite hrskave i sočne ćufte koje će obogatiti vašu posnu trpezu. Lako, hranljivo i neodoljivo – recept koji ćete rado ponavljati! Savršena kombinacija krompira, kiselih krastavaca i začina čini ovo jelo ne samo laganim i zdravim, već i bogatog, raskošnog ukusa – idealnog za dane posta i porodična okupljanja.
4 veća krompira
2 glavice crnog luka
200 ml kisele vode
So, biber (po ukusu)
OVAJ POSNI NAMAZ NA VODI OBARA S NOGU: Jeftin, zdrav i gotov za nekoliko minuta!
NAJBOLJI POSNI KROMPIR NA VODI: Jeftin, brz i zdrav obrok koji će vas oduševiti bogatim ukusom
ZABORAVLJENA STARINSKA POSLASTICA SAVRŠENA ZA DANE VELIKOG POSTA: Slatki hleb na vodi, koji miriše na detinjstvo i toplinu doma
POSNI DORUČAK NA VODI, GOTOV ZA DVA MINUTA: Kada probate ovaj zdrav, ukusan, a jeftin namaz, zaboravićete na paštete prepunjene aditiva
OVE POSNE ĆUFTE IZ RERNE SU PRAVO OTKROVENJE: Ukusne, zdrave, jednostavne i bez kapi ulja!
NAJBOLJA POSNA OBROK SALATA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Hrana za telo i dušu, neodoljivog ukusa
Karfiol, masline i paradajz u starom manastirskom jelu pokazuju kako se od jednostavnih sastojaka može pripremiti obrok koji hrani i telo i dušu.
Pripremite posni obrok od lišća cvekle i otkrijte kako ovaj često zanemareni deo biljke puni organizam hranljivim sastojcima i jača imunitet.
Ovo drevno jelo u srpskim domovima i manastirima pripremalo se u danima najstrožeg posta, a danas osvaja sve koji tragaju za laganim i okrepljujućim obrokom.
Otkrijte kako obični sastojci pretvaraju posne paprike u jelo koje greje dušu i mami osmehe na svakoj trpezi.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Jednostavan i brz recept za kolač koji u dom donosi miris domaće kuhinje i radost zajedništva u posne dane.
Iz Svete gore stiže osvežavajući desert monaha Nikodima, jednostavan i zdrav, savršen za tople letnje dane i post. Pripremljen s verom i tradicijom.
Drama oko odluke bivše glumice Natalije Lionaki da postane monahinja Fevronija i dalje potresa grčku javnost.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Jezik je ogledalo duše, kad psujemo otkrivamo unutrašnje nemire. Da li želimo da budemo robovi besa ili nosioci mira?
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Za Crkvu su, kad je u pitanju sklapanje bračne zajednice, bitne samo dve stvari.