Posni recepti 13.03.2025 | 08:52

UKUSAN POSNI RUČAK NA VODI ZA MANJE OD 300 DINARA: Provereni recept za najukusniju pitu od krompira, savršenu za dane Velikog posta

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
UKUSAN POSNI RUČAK NA VODI ZA MANJE OD 300 DINARA: Provereni recept za najukusniju pitu od krompira, savršenu za dane Velikog posta
Schutterstock/mythja

Pite su širom naših krajeva mnogo više od običnog jela – one su deo porodične tradicije, toplina doma i sećanje na detinjstvo. Otkrivamo recept za najukusniju posnu krompirušu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Na ovim prostorima, pita nije samo jelo – ona je priča, miris detinjstva, sećanje na dom. Od davnina se nalazi na trpezi, neizostavan deo porodičnih okupljanja i prazničnih dana, ali i svakodnevice. Svaki kraj ima svoju verziju pite, a gotovo svaka domaćica čuva neku malu tajnu koja njenu pitu čini neponovljivom. Od tankih, ručno razvijanih kora do bogatih i raznovrsnih filova, pita je dokaz da se od jednostavnih sastojaka može stvoriti pravo kulinarsko savršenstvo.

Krompiruša je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih pita u našem narodu. Posebno je cenjena u vreme posta – zasitna je, a istovremeno lagana i hranljiva. Tajna njenog neodoljivog ukusa krije se u pažljivo dinstanom luku, koji daje onu prepoznatljivu, blagu slast koja se pamti.

Sastojci:

1 pakovanje kora za pitu
4 veća krompira
2 glavice crnog luka
200 ml kisele vode
So, biber (po ukusu)

Shutterstock/mythja
Krompiruša je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih pita u našem narodu, posebno je cenjena u vreme posta

 

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i dinstajte na malo vode uz dodatak soli. U međuvremenu, oljuštite krompir i izrendajte ga na krupno rende, pa ga dodajte luku i nastavite dinstanje. Kada krompir omekša, dodajte so i biber po ukusu, mešajte još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa ringle.

Prvu koru stavite na radnu površinu, lagano je poprskajte kiselom vodom, pa stavite još dve kore preko nje i ponovite postupak. Na treću koru ravnomerno rasporedite fil od krompira i luka, pažljivo urolajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Pre nego što stavite pitu u rernu, svaki rolat dodatno poprskajte kiselom vodom kako bi pečena pita bila mekša i sočnija.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i zamiriše dom.

Miris sveže pečene pite koji okuplja porodicu oko stola – to je pravi doživljaj domaće kuhinje. Krompiruša je jednostavna, a raskošna u ukusu, baš kao i naše nasleđe – skromno, ali bogato duhom i ljubavlju.

U danima posta, krompiruša nije samo obrok – ona je podsećanje na skromnost, zahvalnost i ljubav koju delimo za trpezom. Pripremite je sa pažnjom i podelite sa onima koje volite, jer je upravo u tome tajna njenog savršenstva.