NAJUKUSNIJI, HILANDARSKI PASULJ: Recept iz drevnog srpskog manastira na Svetoj gori
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Veliki post nije samo vreme telesnog uzdržanja, već i duhovne obnove, prilika da kroz odricanje pronađemo dublji smisao vere. Kada se u danima strogog posta hrana priprema isključivo na vodi, mnogi se susreću s izazovom: kako pronaći jela koja su istovremeno ukusna, zdrava i jednostavna za pripremu.
Post nas podseća na skromnost i jednostavnost, ali to ne znači da trpeza mora biti jednolična. Naprotiv, priroda nam daruje obilje namirnica od kojih možemo pripremiti blagoslovene obroke koji će okrepiti telo i dušu. Jedno od takvih jela je pašteta od belog pasulja – jednostavan, ali bogatog ukusa, koja može biti deo svakodnevne posne trpeze.
Sastojci:
470 g belog pasulja iz konzerve
1 ljuta papričica, isečena
½ kašičice luka u prahu
1 čen belog luka
1 šaka vlašca, iseckanog
2 kašike svežeg limunovog soka
1 kašičica soli
Priprema:
Pasulj iz konzerve ocediti, isprati, pa sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije kremasta smesa. Testirati ukus i po potrebi dodati još limunovog soka ili soli. Ovaj namaz može se služiti uz integralni hleb, sveže povrće ili kao dodatak posnim jelima. Za bogatiji ukus, može se posuti mlevenom paprikom.
Dok postimo, učimo da cenimo jednostavne ukuse i Božje darove u najčistijem obliku. Svaki zalogaj pripremljen s ljubavlju i zahvalnošću donosi ne samo telesnu snagu, već i duhovnu radost. Neka i ovaj skromni namaz bude podsetnik da je snaga u jednostavnosti i da istinska sitost dolazi iz vere i ljubavi.
Otkrijte kako monasi pripremaju jednostavno, ali bogato jelo koje će uneti toplinu i ukus u vašu kuhinju
Zdrav, ukusan i potpuno prilagođen pravilima Božićnog posta, ovaj lagani namaz od avokada idealan je za sve prilike – od brzog doručka do elegantne užine uz posne grickalice.
Patlidžan sa tahinijem i belim lukom, leblebije u rerni sa lukom i lovorom i slatka pita od bundeve donose ukuse sa Svete gore na vašu trpezu
Ovi jednostavni, ali neodoljivi kolačići nekada su bili omiljena poslastica naših baka i deo porodičnih okupljanja. Uz samo nekoliko sastojaka, lako ih možete napraviti i u svoj dom uneti toplinu i ukus nekih srećnijih, sporijih vremena.
U srcu svetogorske zajednice, monasi se povlače u duboku tišinu kako bi očistili svoju dušu i osnažili veru pred najveći hrišćanski praznik – Vaskrsenje Hristovo.
Uživajte u raskošnim ukusima povrća na pari, obogaćenim dimljenom paprikom, koji će vas oduševiti jednostavnošću pripreme i zdravim sastojcima.
Ove zlatne, mekane kuglice nisu samo hrana, već uspomena na porodična okupljanja, radost deljenja i neprolaznu toplinu domaće trpeze.
Pomalo zaboravljeni recept za jelo koje donosi miris domaće kuhinje i podseća nas na vrednosti porodice, ljubavi prema prirodi i jednostavnom životu. Prikladan obrok za siropusnu sedmicu, dok se pripremamo za početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita bez nadeva, prelivena kiselim mlekom i belim lukom, vekovima je simbol topline vranjskih domaćinstava i savršen izbor za siropusnu nedelju pred početak Velikog posta.
Ova jednostavna, a neodoljiva pita od krompira i luka bila je nezaobilazna na slavskim trpezama naših predaka. Isprobajte autentičan recept i vratite duh starih vremena u svoj dom! Savršen obrok u siropusnoj nedelji.
Pitanje o tome gde se novac tačno stavlja i zašto, često izaziva diskusiju među vernicima.
Uz eksplozivnu napravu i lažne pasoše ukrajinski agenti pokušali da ubiju duhovnog vođu Krima - mitropolita Tihona. Otkrivene zastrašujuće pretnje i špijunske mreže koje sežu do Kijeva.
U vreme kada su Srbi bili izloženi brojnim napadima svojih komšija Albanaca, Mati Ilarija se hrabro suprotstavljala svim izazovima kako bi sačuvala duhovnu baštinu manastira.
Kada su lekari nemoćno širili ruke, iskrena vera i molitve su suze vapaja pretvorile u suze radosnice.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
U srcu svetogorske zajednice, monasi se povlače u duboku tišinu kako bi očistili svoju dušu i osnažili veru pred najveći hrišćanski praznik – Vaskrsenje Hristovo.
Dva radoznala brata sasvim slučajno nailaze na staru poruku svojih predaka, ali tek uz bakin savet shvataju pravo značenje blaga koje su otkrili…