Patlidžan sa tahinijem i belim lukom, leblebije u rerni sa lukom i lovorom i slatka pita od bundeve donose ukuse sa Svete gore na vašu trpezu
Patlidžani sa tahinijem i belim lukom
Sastojci:
4 patlidžana
4 kašike tahinija
2 čena belog luka (zgnječena)
Sok od 1 limuna
2 kašike maslinovog ulja
So, biber
Seckani peršun
Shutterstock
Patlidžani sa tahinijem i belim lukom
Priprema:Ispecite cele patlidžane u rerni ili na roštilju dok ne omekšaju, a kora im ne postane smežurana. Ostavite ih da se ohlade, pa pažljivo uklonite koru. Izdrobite unutrašnjost patlidžana i pomešajte je sa tahinijem, belim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, solju i biberom. Servirajte jelo posuto seckanim peršunom, uz hleb ili tost.
Leblebije u rerni sa lukom i lovorom
Sastojci:
500 g leblebija (potopljenih preko noći)
2 velika crna luka (sitno iseckana)
2–3 lista lovora
100 ml maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
So, biber, origano
Shutterstock
Leblebije u rerni sa lukom i lovorom
Priprema:
Skuvajte leblebije dok ne omekšaju, ali pazite da se ne raspadnu. U podmazan pleh stavite leblebije, luk, lovorove listove i maslinovo ulje. Dodajte toplu vodu dok smesa ne bude pokrivena. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 1 sat, dok se sos ne zgusne. Pre serviranja dodajte sok od limuna, pospite origanom i prelijte s još malo maslinovog ulja.
Slatka pita od bundeve
Sastojci:
1 kg rendane bundeve
1/2 šolje griza
1 šolja brašna
1/2 šolje suvog grožđa
1/2 šolje seckanih oraha
1 kašičica cimeta
1 kašičica praška za pecivo
1/2 šolje šećera ili meda
Shutterstock
Slatka pita od bundeve
Priprema:
Pomešajte rendanu bundevu sa šećerom (ili medom) i ostavite je 10 minuta da pusti sok. Dodajte griz, brašno, prašak za pecivo, cimet, suvo grožđe i orahe, pa dobro izmešajte smesu. Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 45–50 minuta, dok pita ne porumeni.
Osim po spokoju, koji nije lako opisati, Sveta gora je poznata i po starim receptima, koji su othranili generacije monaha koji se neprestano mole na poluostrvu Atos.
Isprobajte specijalitet koji spaja sočnu belu ribu sa pečenim povrćem punim ukusa i zdravlja. Idealno rešenje za brzu pripremu ručka ili večere, uz sastojke koje već imate kod kuće.
Zdrav, ukusan i potpuno prilagođen pravilima Božićnog posta, ovaj lagani namaz od avokada idealan je za sve prilike – od brzog doručka do elegantne užine uz posne grickalice.
Svetinje čuvaju vekovne recepte i savete koji jednostavne sastojke pretvaraju u prava remek-dela ukusa. Uz posvećenost, strpljenje i ljubav, svako jelo postaje priča o harmoniji prirode i vere.
Beseda Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog za 17. sredu po Duhovima vodi nas kroz vaskrsenje duše i otkriva kako Hristova snaga menja naš pogled na smrt.
Stihovi 34:37-38 podsećaju muslimane da je pravi put do Božije milosti kroz iskrenu veru i dobra dela, dok oni koji poriču Njegovu poruku suočavaju se s ozbiljnim posledicama.
Jedan od najvećih svetitelja pravoslavlja podseća da vera nije samo molitva – ona zahteva svakodnevni trud i aktivno delovanje, jer bez njega ni najiskrenija molitva ne donosi plod. U nastavku pročitajte oblomak iz Svetog pisma za 17. sredu po Duhovima.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.
U svetogorskim manastirima, gde se vekovima neguje umetnost pripreme posnih jela, jednostavni sastojci postaju specijaliteti bogati ukusima i duhovnim značenjem. Otkrijte recept za jelo koje Svetogorci nazivaju „sfungato“ – monaški specijalitet pripreman s pažnjom, uz poseban dodatak koji mu daje osvežavajuću aromu.
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Zaboravljeno brašno sa potočnih vodenica, koje su naši stari zvali prekrupa, ponovo se vraća na trpeze – evo kako da pripremite supu po receptu starom više vekova.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
U grčkom selu Xyniada, zakopana ispod starog hrasta, otkrivena je čudotvorna ikona Majke Božije. Njena priča počinje viđenjem deteta, a nastavlja se kroz isceljenja.
Mitropoliti Nikanor i Lukijan služili su liturgiju pred prisustvom princa Nikolaja, dok patrijarh Porfirije poručuje da Bazjaš svedoči o vekovnoj veri i svetosavskim korenima Srba u Rumuniji.
Novi igumen manastira Svete Katarine na Sinaju, arhimandrit Simeon, javno se izvinjava vernicima i obećava jedinstvo, duhovnu obnovu i vernost vekovnoj pravoslavnoj tradiciji.
Današnja beseda Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog objašnjava dubinu Hristovih reči i vodi čitaoca do srca božanske tajne koja nadilazi ljudsko poimanje.