Posni recepti 06.12.2024 | 00:42

UKUSNO POSNO PREDJELO, GLAVNO JELO I DEZERT KOJI SE BRZO SPREMAJU, A DUGO PAMTE: Tri savršena recepta svetogorskih monaha

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
UKUSNO POSNO PREDJELO, GLAVNO JELO I DEZERT KOJI SE BRZO SPREMAJU, A DUGO PAMTE: Tri savršena recepta svetogorskih monaha
Shutterstock Patlidžani sa tahinijem i belim lukom

Patlidžan sa tahinijem i belim lukom, leblebije u rerni sa lukom i lovorom i slatka pita od bundeve donose ukuse sa Svete gore na vašu trpezu

Patlidžani sa tahinijem i belim lukom

Sastojci:

4 patlidžana

4 kašike tahinija

2 čena belog luka (zgnječena)

Sok od 1 limuna

2 kašike maslinovog ulja

So, biber

Seckani peršun

Shutterstock
Patlidžani sa tahinijem i belim lukom

Priprema:Ispecite cele patlidžane u rerni ili na roštilju dok ne omekšaju, a kora im ne postane smežurana. Ostavite ih da se ohlade, pa pažljivo uklonite koru. Izdrobite unutrašnjost patlidžana i pomešajte je sa tahinijem, belim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, solju i biberom. Servirajte jelo posuto seckanim peršunom, uz hleb ili tost.

Leblebije u rerni sa lukom i lovorom

Sastojci:

500 g leblebija (potopljenih preko noći)

2 velika crna luka (sitno iseckana)

2–3 lista lovora

100 ml maslinovog ulja

Sok od 1 limuna

So, biber, origano

Shutterstock
Leblebije u rerni sa lukom i lovorom

Priprema:

Skuvajte leblebije dok ne omekšaju, ali pazite da se ne raspadnu. U podmazan pleh stavite leblebije, luk, lovorove listove i maslinovo ulje. Dodajte toplu vodu dok smesa ne bude pokrivena. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 1 sat, dok se sos ne zgusne. Pre serviranja dodajte sok od limuna, pospite origanom i prelijte s još malo maslinovog ulja.

Slatka pita od bundeve

Sastojci:

1 kg rendane bundeve

1/2 šolje griza

1 šolja brašna

1/2 šolje suvog grožđa

1/2 šolje seckanih oraha

1 kašičica cimeta

1 kašičica praška za pecivo

1/2 šolje šećera ili meda

Shutterstock
Slatka pita od bundeve

Priprema:

Pomešajte rendanu bundevu sa šećerom (ili medom) i ostavite je 10 minuta da pusti sok. Dodajte griz, brašno, prašak za pecivo, cimet, suvo grožđe i orahe, pa dobro izmešajte smesu. Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 45–50 minuta, dok pita ne porumeni.