Patlidžan sa tahinijem i belim lukom, leblebije u rerni sa lukom i lovorom i slatka pita od bundeve donose ukuse sa Svete gore na vašu trpezu
Patlidžani sa tahinijem i belim lukom
Sastojci:
4 patlidžana
4 kašike tahinija
2 čena belog luka (zgnječena)
Sok od 1 limuna
2 kašike maslinovog ulja
So, biber
Seckani peršun
Shutterstock
Patlidžani sa tahinijem i belim lukom
Priprema:Ispecite cele patlidžane u rerni ili na roštilju dok ne omekšaju, a kora im ne postane smežurana. Ostavite ih da se ohlade, pa pažljivo uklonite koru. Izdrobite unutrašnjost patlidžana i pomešajte je sa tahinijem, belim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, solju i biberom. Servirajte jelo posuto seckanim peršunom, uz hleb ili tost.
Leblebije u rerni sa lukom i lovorom
Sastojci:
500 g leblebija (potopljenih preko noći)
2 velika crna luka (sitno iseckana)
2–3 lista lovora
100 ml maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
So, biber, origano
Shutterstock
Leblebije u rerni sa lukom i lovorom
Priprema:
Skuvajte leblebije dok ne omekšaju, ali pazite da se ne raspadnu. U podmazan pleh stavite leblebije, luk, lovorove listove i maslinovo ulje. Dodajte toplu vodu dok smesa ne bude pokrivena. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 1 sat, dok se sos ne zgusne. Pre serviranja dodajte sok od limuna, pospite origanom i prelijte s još malo maslinovog ulja.
Slatka pita od bundeve
Sastojci:
1 kg rendane bundeve
1/2 šolje griza
1 šolja brašna
1/2 šolje suvog grožđa
1/2 šolje seckanih oraha
1 kašičica cimeta
1 kašičica praška za pecivo
1/2 šolje šećera ili meda
Shutterstock
Slatka pita od bundeve
Priprema:
Pomešajte rendanu bundevu sa šećerom (ili medom) i ostavite je 10 minuta da pusti sok. Dodajte griz, brašno, prašak za pecivo, cimet, suvo grožđe i orahe, pa dobro izmešajte smesu. Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 45–50 minuta, dok pita ne porumeni.
Osim po spokoju, koji nije lako opisati, Sveta gora je poznata i po starim receptima, koji su othranili generacije monaha koji se neprestano mole na poluostrvu Atos.
Isprobajte specijalitet koji spaja sočnu belu ribu sa pečenim povrćem punim ukusa i zdravlja. Idealno rešenje za brzu pripremu ručka ili večere, uz sastojke koje već imate kod kuće.
Zdrav, ukusan i potpuno prilagođen pravilima Božićnog posta, ovaj lagani namaz od avokada idealan je za sve prilike – od brzog doručka do elegantne užine uz posne grickalice.
Svetinje čuvaju vekovne recepte i savete koji jednostavne sastojke pretvaraju u prava remek-dela ukusa. Uz posvećenost, strpljenje i ljubav, svako jelo postaje priča o harmoniji prirode i vere.
Nakon zemljotresa, ratova i sistematskog uništavanja, završna faza građevinskih radova na hramovima Svetog Spiridona, Svetog Nikole i parohijskog doma u Petrinji budi nadu pravoslavnih vernika u ovom kraju.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.
U svetogorskim manastirima, gde se vekovima neguje umetnost pripreme posnih jela, jednostavni sastojci postaju specijaliteti bogati ukusima i duhovnim značenjem. Otkrijte recept za jelo koje Svetogorci nazivaju „sfungato“ – monaški specijalitet pripreman s pažnjom, uz poseban dodatak koji mu daje osvežavajuću aromu.
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Iako su naši stari znali prigodne zdravice, mnogi danas nisu sigurni kako da pozdrave domaćina, izgovore čestitku i učestvuju u prvom obredu koji sledi čim pređu prag slavske kuće.
U 23. subotu po Duhovima, vladika Nikolaj vodi čitaoce kroz večni Božji plan, pokazujući kako kroz Hrista i ličnu slobodnu volju svaki čovek može živeti u pravdi, ljubavi i svetosti – još pre nego što je svet stvoren.