U svetogorskim manastirima, gde se vekovima neguje umetnost pripreme posnih jela, jednostavni sastojci postaju specijaliteti bogati ukusima i duhovnim značenjem. Otkrijte recept za jelo koje Svetogorci nazivaju „sfungato“ – monaški specijalitet pripreman s pažnjom, uz poseban dodatak koji mu daje osvežavajuću aromu.
Na Svetoj gori, gde se vekovima neguje manastirska kuhinja, jednostavni sastojci pretvaraju se u jela bogata ukusima i duhovnim značenjem. Jedan od takvih recepata je posni „sfungato“ – specijalitet od leblebija, maslinovog ulja i aromatičnog začinskog bilja, koji se priprema s posebnom pažnjom i uzdržanjem. U manastirima, gde hrana nije samo puka potreba, već i deo duhovnog života, ovakva jela svedoče o mudrosti monaške tradicije i umeću spajanja skromnih namirnica u savršen sklad.
Sastojci:
Kuvane leblebije
Crni luk
Svež peršun
Integralno ili obično brašno (za vezivanje)
Ekstra devičansko maslinovo ulje
(Opcionalno: malo soli, bibera ili kumina – ne računaju se u pet osnovnih sastojaka)
Shutterstock/Tenzen
Jednostavan, a ukusan svetogorski specijalitet - sfungato od leblebija
Priprema:
Izgnječite kuvane leblebije u činiji viljuškom ili ih sameljite u mlinu. Masa treba da bude krupno pasirana, ne kremasta.
Narendajte ili sitno iseckajte crni luk, pa ga lagano propržite na maslinovom ulju dok ne postane staklast.
Pomešajte leblebije, proprženi luk i peršun, dodajući 2-3 kašike brašna kako bi se smesa povezala.
Oblikujte male pogačice ili jednu veliku „palačinku“ nalik sfungatu. Pecite u tiganju s malo maslinovog ulja na umerenoj vatri dok ne porumene s obe strane. Ako ste pravili veće "palačinke", isecite na trougliće i poslužite tople.
Monaški tajni savet:
Dodajte malo rendane kore limuna u smesu za osvežavajući miris i aromu – to je čest dodatak u manastirima.
Na Svetoj gori, gde su molitva i tradicija način života, i hrana ima poseban značaj. Otkrijte recept za ovaj izvrstan obrok sa pečurkama – jednostavno, ali izuzetno bogato jelo koje oslikava suštinu monaške trpeze.
Nekada nezaobilazan na trpezama naših predaka, bob je danas retkost u domaćoj kuhinji. Ovo starinsko, posno jelo krije bogatstvo ukusa i tradicije, donoseći toplinu i nostalgiju u svaki zalogaj.
Bez mesa i mlečnih proizvoda, ali sa neodoljivom aromom i savršenim spojem sastojaka – otkrijte recept za jedinstvenu musaku sa Svete gore koja donosi duh monaške trpeze u vaš dom!
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Zajednička molitva rimskog pape Lava i patrijarha Vartolomeja na Fanaru izazvala je žestoku osudu bratstva manastira Esfigmen, koje tvrdi da je time načinjeno napuštanje svetih kanona.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Otac Jerotej Draganović iz manastira Krušedol još sredinom XIX veka otkrio je kako običan pečeni krompir pretvoriti u jelo koje oplemenjuje svaki obrok, idealno za dane posta, laganu užinu ili prilog uz ribu i druga jela.
Jedinstveno jelo koje spaja nežni sloj povrća i aromatičnu ribu, idealno za posne dane kada tipik dopušta ribu - mekan, sočan patlidžan i začini pretvaraju svaki zalogaj u radost.
U manastiru Mrkonjići, samo nekoliko metara od ulaza u hram, stoji košćela stara više od četiri veka - mesto gde se susreću vera, predanje i čudo prirode.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Otac Jerotej Draganović iz manastira Krušedol još sredinom XIX veka otkrio je kako običan pečeni krompir pretvoriti u jelo koje oplemenjuje svaki obrok, idealno za dane posta, laganu užinu ili prilog uz ribu i druga jela.