Isprobajte specijalitet koji spaja sočnu belu ribu sa pečenim povrćem punim ukusa i zdravlja. Idealno rešenje za brzu pripremu ručka ili večere, uz sastojke koje već imate kod kuće.
Sastojci:
2 fileta bele ribe (oslić, bakalar ili brancin)
2-3 šargarepe, isečene na štapiće
3 krompira, isečena na kriške
1 manji komorač, isečen na komade
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Začinsko bilje (mirođija ili peršun, svež)
Prstohvat crvene ljute paprike (opciono)
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 kašičica sušenog timijana (ili svežeg ako imate)
2 limete ili limuna
freepik
Uvek birajte sveže povrće, zbog punijeg ukusa
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Krompir, šargarepu i komorač poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Povrće posolite, pobiberite, pospite timijanom i prelijte maslinovim uljem. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta dok povrće ne omekša i počne da dobija zlatnu boju.
Dok se povrće peče, filete ribe posolite, pobiberite i premažite ih maslinovim uljem. Prelijte ih svežim sokom od jedne limete i pospite sitno seckanim belim lukom. Po želji, dodajte prstohvat crvene ljute paprike za malo pikantnosti.
Nakon 20 minuta, izvadite pleh sa povrćem iz rerne i poređajte filete ribe preko. Dodajte kolutove limete oko ribe i povrća. Vratite pleh u rernu i nastavite pečenje još 15-20 minuta, dok riba ne bude skroz pečena, a povrće lepo karamelizovano. Izvadite iz rerne, pospite sveže seckanom mirođijom ili peršunom. Poslužite odmah uz dodatak još malo svežeg soka od limete po želji.
Recept mati Anastasije okrepljuje sestrinstvo Manastira Rukumija, a sigurno će očarati i sve ljubitelje brzih i laganih obroka. Ove tikvice su savršena kombinacija svežine i hrskavosti, idealne za laganu večeru ili dodatak svakom obroku.
Nedavna istraživanja otkrivaju alarmantne nivoe žive u konzerviranoj tunjevini širom Evrope, što je iniciralo hitne zahteve za strožim regulativama da bi se zaštitili potrošači i osiguralo javno zdravlje.
Ukoliko je slava u vreme posta, umesto tradicionalne čorbe, poslužite ovo jelo koje se ne zaboravlja i iznenadite porodicu i prijatelje receptom koji se savršeno uklapa u svaki praznični meni.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Tradicionalni recept sa svetog brda Atosa, sjedinjuje ukus leblebije sa aromom crnog luka, bibera, tucane paprike, peršuna i bosiljka, a kombinacija senfa i maslinovog ulja dodaje dodatnu raskoš.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.
Jednostavan manastirski način pripreme, bez viška sastojaka i bez kulinarskih trikova, pokazuje kako skromna postna trpeza može biti zasitna i iznenađujuće bogata ukusom, čak i dan posle spremanja.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.
Recept sa Svetе Gore pokazuje da prava slatka radost ne zahteva raskoš - spoj džema, oraha, suvog grožđa, agruma i posne čokolade stvara kolač koji tihu blagost pretvara u nezaboravan užitak.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Od Bunjevaca do Slovaka, običaji Badnjaka u Srbiji oslikavaju duhovnu pripremu, porodično zajedništvo i molitvu, a ponoćna misa ostaje trenutak koji okuplja vernike u svetlosti sveća i tišini iščekivanja.
Finansijska odluka o pomoći u obnovi manastira u Srpskom Kovinu otvorila je priču o veri, istorijskom pamćenju i odnosu države i Crkve severno od Dunava.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.