Duhovna riznica 29.10.2024 | 23:48

ŠOKANTNI REZULTATI NOVIH ISPITIVANJA HRANE: Živa u tunjevini opasna je za zdravlje potrošača! Tokom Božićnog posta, izbegavajte konzerve!

Izvor: Vima Orthodoxias
Autor: Saša Tošić
ŠOKANTNI REZULTATI NOVIH ISPITIVANJA HRANE: Živa u tunjevini opasna je za zdravlje potrošača! Tokom Božićnog posta, izbegavajte konzerve!
Shutterstock

Nedavna istraživanja otkrivaju alarmantne nivoe žive u konzerviranoj tunjevini širom Evrope, što je iniciralo hitne zahteve za strožim regulativama kako bi se zaštitili potrošači i osiguralo javno zdravlje.

Istraživanje nevladinih organizacija Bloom i Foodwatch, koje je nedavno objavljeno, pokrenulo je uzbunu širom Evrope zbog visokih nivoa žive u konzervisanoj tunjevini, pozivajući na hitne mere za zaštitu potrošača. Nakon testiranja 148 konzervi tunjevine u pet evropskih zemalja: Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj, Španiji i Italiji, istraživači su otkrili da je svaki uzorak bio kontaminiran živom, supstancom koja predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje.

Istraživanje pokazuje da je više od 50% analiziranih konzervi imalo nivo žive iznad maksimalno dozvoljene granice postavljene za većinu drugih vrsta riba (0,3 mg/kg), dok trenutno važeća evropska regulativa za tunjevinu dozvoljava tri puta veću količinu žive (1 mg/kg). Ova odstupanja, upozoravaju iz organizacija, nisu utemeljena na zdravstvenim standardima, već na želji da se osigura plasman što većeg dela proizvedene tunjevine na tržište.

„Maksimalni sadržaj žive u tunjevini određen je prema postojećem nivou kontaminacije, a ne prema rizicima koje živa predstavlja za ljudsko zdravlje,“ navodi se u izveštaju, prenosi grčki pravoslavni sajt "Vima Orthodoxias", ističući da je trenutna granica prilagođena kako bi omogućila prodaju 95% dostupnih zaliha ove popularne namirnice.

Shutterstock
Maksimalni sadržaj žive u tunjevini određen je prema postojećem nivou kontaminacije, a ne prema rizicima koje živa predstavlja za ljudsko zdravlje

Živa, poznata po svojoj toksičnosti, uglavnom dospeva u okeane kroz atmosferske naslage, najčešće zbog emisija termoelektrana na ugalj. U vodi, živa se meša sa bakterijama i prelazi u metil-živinu, još opasniji derivat. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstava živu među deset najzabrinjavajućih hemikalija za javno zdravlje, ističući da njena konzumacija može izazvati neurološke i ponašajne poremećaje.

„Nijedan zdravstveni razlog ne opravdava ovo odstupanje. Živa u tunjevini nije manje toksična nego u drugim vrstama hrane; bitna je samo koncentracija,“ upozoravaju Bloom i Foodwatch, nazivajući situaciju „pravim skandalom za javno zdravlje“. Iz ovih organizacija zahtevaju hitno usklađivanje maksimalno dozvoljenih nivoa žive sa strožim limitima (0,3 mg/kg), kao i pojačavanje regulatornih propisa.

Evropska komisija sada se suočava sa sve većim pritiscima da ažurira standarde za ovu vrstu proizvoda, dok nevladine organizacije apeluju na distributere i prodajne lance da uklone sa tržišta sve proizvode koji premašuju predložene granice. "Odlučni smo u tome da potrošači imaju pristup tunjevini koja ne predstavlja opasnost po njihovo zdravlje," naglašava Kamij Dorioz, direktorka kampanja Foodwatcha.

Dok se čeka reakcija vlasti i proizvođača, ovo otkriće još jednom podseća koliko je važno informisati javnost i preduzeti korake za smanjenje izloženosti živi kroz ishranu, posebno uoči Božićnog posta, kada se povećava procenat konzumacije ribe, uključujući i konzerviranu tunjevinu.