Nedavna istraživanja otkrivaju alarmantne nivoe žive u konzerviranoj tunjevini širom Evrope, što je iniciralo hitne zahteve za strožim regulativama da bi se zaštitili potrošači i osiguralo javno zdravlje.
Istraživanje nevladinih organizacija Bloom i Foodwatch, koje je nedavno objavljeno, pokrenulo je uzbunu širom Evrope zbog visokih nivoa žive u konzervisanoj tunjevini, pozivajući na hitne mere za zaštitu potrošača. Nakon testiranja 148 konzervi tunjevine u pet evropskih zemalja: Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj, Španiji i Italiji, istraživači su otkrili da je svaki uzorak bio kontaminiran živom, supstancom koja predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje.
Istraživanje pokazuje da je više od 50% analiziranih konzervi imalo nivo žive iznad maksimalno dozvoljene granice postavljene za većinu drugih vrsta riba (0,3 mg/kg), dok trenutno važeća evropska regulativa za tunjevinu dozvoljava tri puta veću količinu žive (1 mg/kg). Ova odstupanja, upozoravaju iz organizacija, nisu utemeljena na zdravstvenim standardima, već na želji da se osigura plasman što većeg dela proizvedene tunjevine na tržište.
„Maksimalni sadržaj žive u tunjevini određen je prema postojećem nivou kontaminacije, a ne prema rizicima koje živa predstavlja za ljudsko zdravlje,“ navodi se u izveštaju, prenosi grčki pravoslavni sajt "Vima Orthodoxias", ističući da je trenutna granica prilagođena kako bi omogućila prodaju 95% dostupnih zaliha ove popularne namirnice.
Shutterstock
Maksimalni sadržaj žive u tunjevini određen je prema postojećem nivou kontaminacije, a ne prema rizicima koje živa predstavlja za ljudsko zdravlje
Živa, poznata po svojoj toksičnosti, uglavnom dospeva u okeane kroz atmosferske naslage, najčešće zbog emisija termoelektrana na ugalj. U vodi, živa se meša sa bakterijama i prelazi u metil-živinu, još opasniji derivat. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstava živu među deset najzabrinjavajućih hemikalija za javno zdravlje, ističući da njena konzumacija može izazvati neurološke i ponašajne poremećaje.
„Nijedan zdravstveni razlog ne opravdava ovo odstupanje. Živa u tunjevini nije manje toksična nego u drugim vrstama hrane; bitna je samo koncentracija,“ upozoravaju Bloom i Foodwatch, nazivajući situaciju „pravim skandalom za javno zdravlje“. Iz ovih organizacija zahtevaju hitno usklađivanje maksimalno dozvoljenih nivoa žive sa strožim limitima (0,3 mg/kg), kao i pojačavanje regulatornih propisa.
Evropska komisija sada se suočava sa sve većim pritiscima da ažurira standarde za ovu vrstu proizvoda, dok nevladine organizacije apeluju na distributere i prodajne lance da uklone sa tržišta sve proizvode koji premašuju predložene granice. "Odlučni smo u tome da potrošači imaju pristup tunjevini koja ne predstavlja opasnost po njihovo zdravlje," naglašava Kamij Dorioz, direktorka kampanja Foodwatcha.
Dok se čeka reakcija vlasti i proizvođača, ovo otkriće još jednom podseća koliko je važno informisati javnost i preduzeti korake za smanjenje izloženosti živi kroz ishranu, posebno uoči Božićnog posta, kada se povećava procenat konzumacije ribe, uključujući i konzerviranu tunjevinu.
Ovaj delikatesan namaz spaja bogate ukuse svežeg povrća, ribe i maslinovog ulja sa osvežavajućim dodirom limuna, stvarajući savršen dodatak za prepečeni hleb ili slane korpice.
Uživajte u autentičnom receptu svetogorskih monaha uz ovaj jednostavan i ukusan obrok od ribe i pirinča u kom se savršeno nadopunjuju ukusi pažljivo odabranih začina.
Uzdržanje je samo duhovni podvig koji vodi ka čistoći kroz molitvu, sećanje na Hristove patnje i borbu protiv zlih dela. Sreda nas podseća na Judinu izdaju, a petak na Hristovo raspeće.
Grčki pevač otkriva neobjašnjivo iskustvo koje ga je učinilo drugačijim čovekom, osnažilo njegovu pravoslavnu veru i probudilo unutrašnju snagu koju ranije nije poznavao.
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Reči arhimandrita Amvrosija osvetljavaju put ka telesnom zdravlju i duhovnom miru, otkrivajući kako post i povratak prirodnim vrednostima mogu osloboditi organizam od otrova modernog života.
Stanovnici prestonice otkrivaju da li poste, kakav značaj za njih ima duhovna priprema za najradosniji hrišćanski praznik i na koji način usklađuju veru sa svakodnevnim obavezama.
Grčki pevač otkriva neobjašnjivo iskustvo koje ga je učinilo drugačijim čovekom, osnažilo njegovu pravoslavnu veru i probudilo unutrašnju snagu koju ranije nije poznavao.
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
Dokumentarac otkriva neprolazni kosovski zavet, borbu naroda i svetinja, i višegodišnji rad humanitarne organizacije "Svi za Kosmet", koja menja živote ljudi i čuva srpsku duhovnost.
Uz idejnog tvorca vladiku Ilariona, vladiku Teodosija i akademika Matiju Bećkovića, prva projekcija filma bila je ispunjena molitvom, uzvišenom atmosferom i svedočanstvom o neumornoj ljubavi srpskog naroda prema Kosovu i Metohiji.
U trenucima životnih izazova često se pitamo kome da se obratimo – svešteniku ili psihoterapeutu? Razumevanje njihove uloge može nam pomoći da pronađemo pravi put duhovnog i psihičkog izlečenja.
Srpkinja otkrila da je u vezi sa muškarcem s kojim ima zajedničke pretke - njihove čukunbabe su rođene sestre – i pitala sveštenika da li bi njihov brak mogao biti blagosloven.
Dvodnevni program u manastiru Mileševa počinje prazničnim bdenjem, nastavlja se arhijerejskom liturgijom i trpezom ljubavi, uz bogat kulturno-umetnički sadržaj koji spaja reč, pesmu i sećanje na vekovnu tradiciju svetinje.