Posni recepti 28.08.2024 | 08:55

MANASTIRSKA RIBA NA PIRINČU: Isprobajte hilandarski specijalitet koji je praznik za nepce, a melem za dušu

Izvor: Religija
MANASTIRSKA RIBA NA PIRINČU: Isprobajte hilandarski specijalitet koji je praznik za nepce, a melem za dušu
Shutterstock

Uživajte u autentičnom receptu svetogorskih monaha uz ovaj jednostavan i ukusan obrok od ribe i pirinča u kom se savršeno nadopunjuju ukusi pažljivo odabranih začina.

Sastojci:

1 kg ribe po izboru, najbolje morska

1 šolja pirinča

maslinovo ulje

1 glavica crnog luka

2 zelene paprike

2,5 šolje vode

malo brašna

So, sirće, biber, origano po ukusu

Shutterstock
Zbog punijeg ukusa, obrok pre posluženja možete posuti tostiranim susamom

Priprema:

Očišćenu ribu isecite na parčiće, posolite i ostavite da malo odstoji. U međuvremenu, tiganj namažite maslinovim uljem i stavite u njega opran, nekuvan pirinač. Preko pirinča rasporedite krupno sečen crni luk, kolutove zelene paprike, a preko svega poređajte komade ribe.

U posebnou posudu sipajte mlaku vodu, dodajte malo brašna, pa zatim so, sirće, biber i origano, i sve dobro promešajte. Tim sosom prelijte ribu u tiganju i kuvajte sve dok ne omekša. Kao prilog, možete poslužiti barenu zelenu boraniju.