Duhovna riznica 28.08.2024 | 15:05

MUDRI SAVET VLADIKE NIKOLAJA: Šta iz života Presvete Bogorodice moramo primeniti na svom putu ka smirenju i spasenju

Izvor: Ohridsi prolog
Autor: Saša Tošić
MUDRI SAVET VLADIKE NIKOLAJA: Šta iz života Presvete Bogorodice moramo primeniti na svom putu ka smirenju i spasenju
Foto: Wikipedia

Sveti Nikolaj Velimirović nam ukazuje na to kako kroz primer Majke Božje vidimo da svakodnevna molitva i oslanjanje na Božju milost vode ka smirenju duše i pripremi za večni život, čak i pred najtežim iskušenjima.

Život Presvete Djeve Marije, Majke Božije, nije samo svetionik vere za sve nas, već i neiscrpno vrelo duhovnih pouka koje vode ka spasenju. Njena neprestana molitva i hodanje po svetim mestima, osvećenim prisustvom Sina Božjeg, pokazuje nam put kako da i mi sami produbimo svoju veru, posećujući sveta mesta i preklanjajući se pred Bogom sa iskrenom i smirenom dušom.

To što je molila za miran prelazak iz ovog života u večnost, bez susreta sa tamnim silama, otkriva nam duboku svest o ljudskoj nemoći i potrebi za Božjom milošću, čak i kod one koja je rodila Spasitelja sveta.

- Mnogo premnogo može se svaki verni poučiti iz života Deve Bogorodice. No da napomenemo ovde samo dve stvari. Ona je imala običaj da često hodi na Golgotu, na goru Jeleonsku, u vrt Getsimanski, u Vitlejem i na druga mesta znamenita zbog Sina njenog. Na svima tim mestima, a naročito na Golgoti, ona se kolenopreklono Bogu molila. Time je ona dala prvi primer i podstrek vernima, da posećuju sveta mesta iz ljubavi prema onome koji ih prisustvom svojim, stradanjem i slavom svojom učini svetim i znamenitim.

Shutterstock
Ikone Presvete Bogorodice

Drugo, mi saznajemo, kako se ona u molitvi svojoj za što skoriji ishod iz ovog života molila, da duša njena, pri odlučenju od tela, ne vidi knjaza tame i njegova strašilišta, i da skrivena od oblasti tamne ne sretne se sa satanskom silom. Vidiš, kako je strašno duši proći kroz mitarstva! Kad je se tako molila ona, koja je rodila Razoritelja Ada, i koja i sama ima ustrašavajuću silu nad demonima, šta je onda ostalo za nas?

Iz prevelike smirenosti ona se sva polagala na Boga i nije htela pouzdavati se na dela svoja. Još manje smeli bi mi uzdati se u dela svoja, i još više trebali bi mi da se položimo u ruke Božje vapijući za milost njegovu, naročito za milost pri ishodu duše iz tela – zapisao je vladika Nikolaj u “Ohridskom prologu”.

Iz ovih mudrih reči možemo naučiti da se svakodnevno okrećemo molitvi i posvećujemo pažnju svojoj duši, ne samo u trenucima iskušenja, već u svakom koraku našeg hodočašća kroz život. Pokoravanje Bogu i oslanjanje na njegovu milost je put ka istinskom smirenju i spasenju, koje nas vodi ka večnosti.