Duhovna riznica 28.08.2024 | 00:15

VELIKU GOSPOJINU SLAVIMO UZ OVU MOLITVU I TROPAR: Moćne reči blagoslova na najsvetiji dan posvećen Bogorodici

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
VELIKU GOSPOJINU SLAVIMO UZ OVU MOLITVU I TROPAR: Moćne reči blagoslova na najsvetiji dan posvećen Bogorodici
Shutterstock

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice donosi poseban trenutak za svaku dušu koja traži utehu. Zato je važno izgovoriti ove reči molitve i tropara čistog srca, s verom i nadom da vas one mogu blagosloviti.

U pravoslavnoj veri, Presveta Bogorodica zauzima posebno mesto u srcima vernika, kao Majka Gospoda Isusa Hrista i kao zastupnica pred prestolom Božjim. Njena milost, koja preplavljuje svet, osvetljava puteve onih koji joj se s verom obraćaju. Mnogo je molitvi posvećenih Presvetoj Bogorodici, ali na praznik njenog Uspenja jedna molitva posebno odzvanja u dušama vernika, ispunjavajući ih nadom i ljubavlju.

Na ovaj sveti dan, kada se sećamo preobraženja i uznošenja Bogorodice u večnu slavu, valjalo bi da naše usne izgovore reči molitve, čistog srca i sa iskrenom verom. Molitva koja se izgovara na ovaj dan, kao i tropar koji prati ovu svetu uspomenu, nose u sebi duboku simboliku i snagu koja nas povezuje sa Nebeskom Majkom.

Molitva na dan Uspenja Presvete Bogorodice

Gospod Višnji tako reče

Iz tvog srca, Devo čista,

Voda živa da poteče,

Te da žedni piju Hrista –

Istočniče živonosni,

Mi smo tobom svi ponosni!

Te da žedni Hrista piju:

Gorki Njime da se slade,

Slepi Njime da se miju

I žalosni leče jade –

Istočniče živonosni,

Mi smo tobom svi ponosni!

Iz večnosti piće stiže,

Suh vremena potok nali,

I opet se k nebu diže;

Okrepi se svet sustali –

Istočniče živonosni,

Mi smo tobom svi ponosni!

Slava tebi, o Prečista,

Slava tebi, Bogomati!

Ti nam rodi Živog Hrista,

Živu vodu blagodati –

Istočniče živonosni,

Mi smo tobom svi ponosni!

Shutterstock
Ikona Presvete Bogoridice

Tropar bi bilo poželjno izgovoriti na crkvenoslovenskom jeziku, ali nije pogrešno izgovoriti ga na srpskom jeziku. Važnije od svega je da i molitvu i tropar izgovorimo otvorenog srca, sa iskrenom verom i nadom.

Tropar na crkvenoslovenskom jeziku

В рождествје дјевство сохранила јеси, во успенији мира не оставила јеси Богородице, преставиласја јеси к животу мати сушчи живота, и молитвами твојими избављајеши от смерти души нашја.

Tropar na srpskom jeziku

U rođenju si Djevstvo sačuvala, u Uspenju svet nisi ostavila, Bogorodice, prešla si u život, Majko Života, i molitvama Tvojim izbavljaš duše naše od smrti.

Izgovarajući ove blagoslovene reči, vernik se uzdiže iznad svakodnevnih briga, prepuštajući svoje srce i dušu rukama Bogorodice. Ovaj praznik je prilika da se podsetimo na važnost iskrene molitve i poverenja u Bogorodicu, koja svojim molitvama izbavlja naše duše od smrti i vodi nas putem života večnog.