Praznici i sveci 28.08.2024 | 05:00

DANAS JE VELIKA GOSPOJINA, JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA: Kroz molitvu i svetlost do blagoslova i spasenja

Autor: Saša Tošić
DANAS JE VELIKA GOSPOJINA, JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA: Kroz molitvu i svetlost do blagoslova i spasenja
SPC

Na sveti dan Uspenija Presvete Bogorodice, vernici se okupljaju da na liturgijama proslave ovaj veliki trenutak, podsećajući se značaja pete Božje zapovesti i molitveno se sećajući njenog besprekornog života.

U miru i radosti, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 28. avgusta okupljaju se u hramovima u slavlju praznika Uspenija Presvete Bogorodice. Ovaj veličanstveni praznik, posvećen upokojenju i uznesenju Majke Božje, nosi duboku duhovnu simboliku i podseća nas na neizmernu ljubav i poštovanje prema Bogorodici.

Gospod, koji je na Sinaju zapovedio petom zapovesti: „Poštuj oca svoga i mater svoju”, pokazao je kroz svoj poslednji čas na krstu kako treba iskazati poštovanje prema roditeljki svojoj. Dok je trpeo na krstu, setio se Majke svoje i pokazao na apostola Jovana, rekavši: „Ženo, eto ti sina!” i obratio se Jovanu: „Eto ti matere!” Ovim dirljivim trenutkom, On je zbrinuo svoju Majku, koja je do kraja svojih dana živela u domu apostola Jovana na Sionu u Jerusalimu.

Bogorodica, obdarena blagom mudrošću i strpljenjem, provela je svoje vreme u Jerusalimu, često obilazeći mesta koja su je podsećala na veličanstvena dela njenog Sina. Naročito je pohodila Golgotu, Vitlejem i goru Jeleonsku, dok je takođe posetila Svetog Ignjatija Bogonosca u Antiohiji i Svetog Lazara na Kipru. Posetila je i Svetu goru gde je ostavila večni trag.

Printscreen
Ikona Uspenja Presvete Bogorodice

U svojoj dubokoj starosti, ona je često molila Gospoda na Jeleonskoj gori, tražeći od Njega da je što pre uzme iz ovog sveta. Na kraju, arhangel Gavrilo obavestio je Bogorodicu da će kroz tri dana biti upokojena. Sa velikom radošću, ona je poželela još jednom videti sve apostole Hristove. Gospod joj je ispunio ovu želju, i svi apostoli, nošeni anđelima i oblacima, okupili su se u domu Svetog Jovana na Sionu. Oni su ohrabrivali i utešili Bogorodicu, dok je ona mirno predala svoj duh Bogu, oslobođena bilo kakvih telesnih muka.

Kada su apostoli prenosili njeno telo u grobnicu Svetog Joakima i Ane u vrtu Getsimanskom, pojavila se božanska zaštita u vidu oblaka koji ih je čuvao od neprijateljskih namera. Samo sveštenik jevrejski, Atonije, koji je pokušao da pomeri kovčeg, bio je kažnjen i potom isceljen kada je izjavio svoju veru u Hrista.

Dok je apostol Toma kasnio, kada je konačno stigao, grob je bio prazan osim plaštanice, a Bogorodica se pojavila apostolima, okružena anđelima, i poručila im: „Radujte se, ja ću biti s vama navek.”

Danas, dok slavimo ovaj praznik, setimo se neizmerne ljubavi i dobrote Majke Božje, koja nam služi kao inspiracija da u svakodnevnom životu sledimo njen primer. Uspenije Presvete Bogorodice je trenutak kada se sa ljubavlju prisećamo njenog besprekornog života i njenog večnog prisustva u srcima vernika.

Molitvu i tropar koji se izgovaraju na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, možete pročitati OVDE: