Praznici i sveci 28.08.2024 | 08:41

PRATITE UŽIVO VELIKOGOSPOJINSKU LITURGIJU IZ BANČENSKOG MANASTIRA: Duhovna lepota praznika Uspenja Presvete Bogorodice

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PRATITE UŽIVO VELIKOGOSPOJINSKU LITURGIJU IZ BANČENSKOG MANASTIRA: Duhovna lepota praznika Uspenja Presvete Bogorodice
Printscreen/YouTube

Uz bogosluženje, doživite dublje značenje i duhovni mir na najznačajniji praznik posvećen Bogorodici, koji je jedan od 12 najvećih praznika u pravoslavlju

Na sveti praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kada nebo i zemlja sabiraju svoju radost u čast Majke Božije, ukoliko niste u prilici da prisustvujete liturgiji uživo, možete se duhovno povezati sa svetim prostorom Bančenskog Manastira, gde se služi Božanstvena liturgija. Ovde, gde su se vera i ljubav ukorenili u srcima monaha i vernika, imate priliku da pratite liturgiju i osetite blizinu nebeskog i večnog.

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, koji među pravoslavnim hrišćanima nosi naziv Velika Gospojina, predstavlja radostan trenutak kada se Crkva seća čudesnog premeštanja duše Bogorodice u večnu slavu. Iako je ovaj trenutak označio kraj njenog zemaljskog života, vernici ga doživljavaju kao trijumf života nad smrću, kao trenutak kada se Majka Božija pridružila svom Sinu na nebesima, moleći se za spasenje svih ljudi. U tajni ovog praznika krije se uteha i nada, osvetljavajući puteve svih vernih koji se njoj obraćaju sa verom i ljubavlju.

Bančenski Manastir kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije, nalazi se u jugozapadnom delu Ukrajine, blizu granice sa Rumunijom, u oblasti Černivci. Smešten u zelenilu i tišini, nosi na svojim zidinama vekove predanja i vere. Ova sveta obitelj je mesto gde se monasi posvećuju životu molitve i služenja Bogu, neprestano uzdižući hvalu Gospodu. Manastirska crkva, posvećena Presvetoj Bogorodici, čuva mnoge svetinje i ikone, koje su izvor utehe i isceljenja za sve koji u veru i ljubav dolaze. Na dan Uspenja Presvete Bogorodice, ovaj manastir postaje svetionik vere, pozivajući sve verne na molitvu i slavu Majci Božijoj.