Duhovna riznica 26.08.2024 | 00:26

ZAPOSTAVLJENA MOLITVA KOJA MENJA ŽIVOTE: Ove Božanske reči imaju snagu da vam otvore um i dušu

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ZAPOSTAVLJENA MOLITVA KOJA MENJA ŽIVOTE: Ove Božanske reči imaju snagu da vam otvore um i dušu
Shutterstock

U svetu punom nesigurnosti, postoji jednostavna molitva koja može doneti unutrašnju svetlost i mudrost. Saznajte zašto je ova molitva toliko moćna i kako vam može pomoći da pronađete put kroz životne izazove.

U našem duhovnom putovanju, često se suočavamo sa trenutkom kada osećamo potrebu da se pomolimo, da pronađemo svetlost u trenucima tame i zbunjenosti. Međutim, među mnogim molitvama koje su nam na raspolaganju, postoji jedna koju često nepravedno zapostavljamo – Molitva za otvaranje uma. Ova molitva, iako jednostavna, nosi u sebi duboku mudrost i snagu, prikladna za svaku priliku kada osećamo potrebu da se pomolimo, naročito u trenucima kada se suočavamo s nepoznatim i tražimo Božje vođstvo.

Molitva za otvaranje uma nas podseća da smo kao ljudi skloni zaboravljanju i nesavršenosti, ali da u Božjoj milosti možemo pronaći svetlost i razumevanje. Ona nas vodi ka dubljem shvatanju Božje reči, otvara naše srce i um za razumevanje tajni koje su često skrivene od naših očiju. U molitvi se obraćamo Hristu, "učitelju mudrosti," moleći ga da nam otvori oči srca, da bismo mogli razumeti njegovu svetu volju i u potpunosti ju sprovoditi u svom životu.

Shutterstock
Molitvenik

"Gospode Isuse Hriste, učitelju mudrosti, molim ti se, otvori oči srca mog, da bih slušao reč tvoju i razumeo je, i tvorio svetu volju tvoju koja je u njoj otkrivena nama grešnim i bezumnim ljudima. Gospode Bože, Spasitelju moj, pošto si došao na zemlju da tražiš i spaseš propale, ne skrivaj od mene zapovesti svoje, jer i ja propadam u tami neznanja zakona tvoga; nego otvori oči uma moga da bih razumeo čudesa učenja tvoga i kaži mi nepoznatosti i tajne mudrosti tvoje.

U tebe se uzdam, Bože moj, da ti svetlošću znanja svoga prosvetiš um moj i razum, da bih ne samo čitao napisano nego ga i vršio. Molim ti se, i sa suzama pripadajući vapijem ti: Gospode, prosveti me, nauči me, urazumi me, da svetu reč tvoju i žitija svetaca tvojih čitam ne na greh, nego na obnovljenje i prosvećenje, na osvećenje i spasenje duše moje, i na nasleđe večnoga života. Amin."

Ova molitva nije samo vapaj za mudrošću, već i molba za prosvetljenje, za unutrašnje vođstvo koje dolazi iz Božje reči. Kroz nju tražimo da nas Gospod ne samo vodi, već i da nam omogući da se njegova učenja urezuju u naš um i srce, da ih ne samo razumemo već i živimo po njima.

U trenutku kada je svet često ispunjen zabludama i nejasnoćama, ova molitva postaje svetionik koji nas vodi ka istinskoj mudrosti i prosvetljenju, podsećajući nas da uvek možemo pronaći utehu i smer u Hristovom učenju. Kao takva, ona je nepohodna u svakodnevnom životu svakog vernika, podsećajući nas na to koliko je važno tražiti Božje vođstvo i oslanjati se na njegovu beskonačnu milost.