Duhovna riznica 07.10.2024 | 00:20

ZAŠTITA I OSLONAC KADA JE NAJTEŽE: Ova molitva je izvor snage u vreme bolesti

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ZAŠTITA I OSLONAC KADA JE NAJTEŽE: Ova molitva je izvor snage u vreme bolesti
Shutterstock

Iskrena duhovna povezanost sa Bogom i svetima može doneti utehu i isceljenje u trenucima fizičkih i duhovnih izazova.

U trenucima bolesti, kada telo oslabi, a duša zatreperi od straha i neizvesnosti, mnogi se ljudi okreću veri kao svetioniku u tami. U pravoslavlju, molitva postaje most između čoveka i Boga, pružajući utehu i nadu. Molitva nije samo izraz naših unutrašnjih osećanja, već je i sredstvo kroz koje tražimo božansku pomoć i isceljenje. Ona nas podseća na snagu vere i Božiju milost, koja deluje kroz blagodati svetaca i Božijeg prisustva u našim životima.

Schutterstock
Molitvenik

Molitva u vreme bolesti:

"Oče sveti, Lekaru duša i tela, koji si poslao Jedinorodnog Sina Tvog, Gospoda, Boga i Spasitelja našeg Isusa Hrista, koji isceljuje svaku bolest i izbavlja od smrti, izleči i mene od svih mojih duševnih i telesnih nemoći.

Oživotvori me blagodaću Hrista Tvog, molitvama Prečiste Vladičice naše i uvek Djeve Marije, silom časnog i životvornog Krsta, posredništvom časnih nebeskih sila bestelesnih, časnog slavnog proroka, preteče i krstitelja Jovana, svetih slavnih i dobropobednih mučenika, prepodobnih i bogonosnih otaca naših, svetih iscelitelja besrebrenika Kozme i Damjana, Kira i Jovana, Pantelejmona i Jermolaja, Samsona i Diomida, Fotija i Anikite, Talaleja i Trifuna, svetih pravednih bogootaca Joakima i Ane i svih svetih.

Jer Ti si izvor isceljenja, Bože naš, Tebi slavu uznosimo, sa Jedinorodnim Tvojim Sinom i Jednosuštnim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Schutterstock
Molitva u vreme bolesti daje utehu, ali i snagu

Ova molitva u vreme bolesti iz Molitvenika Srpske pravoslavne crkve postaje stena na kojoj gradimo svoju nadu i veru. Ona nas uči da u teškim trenucima ne gubimo iz vida svetlost koja dolazi iz Božijeg prisustva.

Kroz molitvu, otvaramo svoja srca za isceljenje, a sam proces molitve donosi unutrašnji mir i snagu potrebnu za suočavanje sa izazovima. Neka nas molitva osnaži i vodi, podsećajući nas da, bez obzira na okolnosti, Božija ljubav i blagodati nikada ne napuštaju one koji se nadaju i veruju.