Duhovna riznica 05.09.2024 | 00:10

MOLITVA ANĐELU ČUVARU MOŽE VAM PROMENITI DAN: Najsnažnije duhovno oružje za borbu protiv iskušenja i zaštitu od nedaća

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
MOLITVA ANĐELU ČUVARU MOŽE VAM PROMENITI DAN: Najsnažnije duhovno oružje za borbu protiv iskušenja i zaštitu od nedaća
Shutterstock

Preporučena u Molitveniku Srpske pravoslavne crkve za jutro i blagosloven početak dana, ova molitva ne donosi samo zaštitu, već pruža utehu i vodi kroz sve izazove života, podsećajući nas na neprekidnu prisutnost nebeskog zaštitnika.

U svitanju novog dana, kada prva svetlost obasjava naše živote, srce vernika ispunjava se željom za blagoslovom koji dolazi iz nebesa. U trenucima kada dan tek počinje i kada je naša duša najotvorenija za primanje Božje milosti, u Molitveniku Srpske pravoslavne crkve preporučuje se molitva Anđelu čuvaru.

Ova molitva, ispunjena poverenjem u Božju zaštitu, ne samo da pruža blagoslov za početak dana, već nas prati kroz sve izazove koje život nosi. U svakom trenutku, bilo da je jutro, podne ili noć, ove božanske reči imaju jednaku moć da nas podignu iz slabosti, uteše u trenucima tuge, zaštite i usmere nas ka stazama spasenja.

Molitva Anđelu čuvaru je izvor nepresušne duhovne snage i utehe, podsećajući nas na neprekidnu prisutnost nebeskih sila u našem životu. Ove reči nisu samo molitva, već su most koji nas povezuje sa anđelom koji nas svakodnevno čuva od zla, štiti od iskušenja i vodi ka svetlosti Božje dobrote:

Shutterstock
Molitva ispred ikona

Molitva Anđelu čuvaru

Sveti Anđele, koji stojiš uz moju jadnu dušu i gledaš moj strasni život, ne ostavi me grešnoga, niti odstupi od mene zbog moje neuzdržljivosti. Ne daj mesta zlom demonu da ovlada mnome pomoću nasilja ovog smrtnog tela.

Ojačaj moju bednu i slabu ruku, i uputi me na put spasenja. Sveti Anđele Božiji, čuvaru i pokrovitelju moje nesrećne duše i tela, oprosti mi sve čime te uvredih u sve dane života svoga; i ako što sagreših ove prošle noći, pokrij me danas, i sačuvaj me od svakog iskušenja đavolskog, da ne bih nikakvim grehom razgnevio Boga i moli se za mene Gospodu, da me učvrsti u strahu svom i pokaže me dostojnim slugom svoje dobrote. Amin.

Ova molitva postaje naše oružje protiv svakog iskušenja i naš oslonac u trenucima kada nas svet pokušava povući u svoje vrtloge. Sveti Anđeo, kojemu se ovde obraćamo, nije samo zaštitnik, već i saputnik na našem putu ka spasenju. U njemu nalazimo snagu da se borimo protiv greha, da ojačamo svoju volju i da svakodnevno budemo dostojni Božje milosti. Neka ove reči budu svakodnevna svetlost na našem putu, podsećajući nas na nevidljivu ruku koja nas vodi kroz život, uvek uz nas, u svakom trenutku našeg postojanja.