Duhovna riznica 23.08.2024 | 00:12

KRATKE, MOĆNE MOLITVE UZ BROJANICU: Blagoslovene reči utehe i zaštite u svakoj prilici

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
KRATKE, MOĆNE MOLITVE UZ BROJANICU: Blagoslovene reči utehe i zaštite u svakoj prilici
Shutterstock

U svetu prepunom gužve i žurbe, kada je teško naći neki intimni kutak, ove jednostavne, ali duboke molitve pružaju duhovno utočište i povezuju nas sa Bogom, čak i kada imamo samo nekoliko minuta ili sekundi.

U savremenom dobu koje nas neprestano gura ka užurbanosti i zauzetosti, gde se retko pruža prilika za spokoj i mir, duša ipak traži utočište, makar u trenucima kratke, ali iskrene molitve. U tim trenucima, kada nema mnogo vremena, a srce vapi za Božijom prisutnošću, tu su moćne, kratke molitve koje izranjaju iz drevne tradicije pravoslavne vere, podsećajući nas da je Bog uvek blizu, čak i kada su naši dani ispunjeni brigama.

Pravoslavni monasi i mirjani često drže brojanicu u rukama, taj tihi simbol molitve, koji nas podseća na zapovest apostola Pavla: „Neprestano se molite“. Brojanica, ovaj duhovni mač, kako ga neki nazivaju, daruje se monahu tokom obreda monaškog postriženja. Kao Hristov vojnik, monah je pozvan da se bori protiv đavola, neprijatelja duše, prizivajući ime Gospoda i Boga kroz Isusovu molitvu: „Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog.“

Freepik
Brojanica - duhovni mač

Ova molitva, jednostavna i duboka, može se izgovoriti u različitim oblicima, zavisno od trenutka i potrebe duše. Najkraći oblik glasi: „Gospode Isuse Hriste, pomiluj me grešnog“, dok duži obuhvata posredništvo Bogorodice i svetih: „Gospode Isuse Hriste, Sine i Reč Božija, preko poslanstava Presvete Bogorodice i svih svetih, pomiluj grešnika.“ Ovi izgovori, zajedno s brojanicom, postaju moćna sredstva u duhovnoj borbi svakog vernika.

Kada osećamo potrebu da se obratimo Bogorodici, najkraća, a opet moćna molitva glasi: „Presveta Bogorodice, spasi nas.“ Uz ovu, moguće je uputiti i kratke molitve svetiteljima, kao što je „Sveti anđele, moli se za mene“ ili „Sveta (ime svetitelja), moli se za mene“. Ove molitve se mogu prilagoditi i za zajedničku upotrebu, tako što ćemo reći „pomiluj nas“ ili „moli se za nas“, uključujući imena onih za koje želimo da se molimo.

Ne smemo zaboraviti ni molitvu za upokojene duše: „Upokoj, Gospode, dušu sluge tvoga.“ Ova molitva, izgovorena dok držimo brojanicu u ruci, pruža utehu onima koji su izgubili voljene, dok istovremeno osnažuje duhovnu povezanost sa onima koji su preminuli.

Brojanica je jednostavan predmet, ali sa sobom nosi ogromnu duhovnu snagu. Svako je može nositi u džepu ili na nekom diskretnom mestu, gde se može neopaženo upotrebiti u trenucima kada je poželjnije moliti se u tajnosti, bez privlačenja pažnje drugih. Ove kratke molitve, izgovorene u tišini i sa verom, postaju snažan glas naše duše koji dopire do nebeskog trona.