Praznici i sveci 05.09.2024 | 05:00

DANAS JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK IRINEJ: Veliki svetac čije reči odjekuju kroz vekove

Autor: Saša Tošić
DANAS JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK IRINEJ: Veliki svetac čije reči odjekuju kroz vekove
SPC

Srpska pravoslavna crkva se 5. septembra seća života i mučeništva episkopa Lionskog, koji je svojom borbom protiv gnosticizma i nepokolebljivom verom ostavio neizbrisiv pečat u istoriji hrišćanstva.

Sveti sveštenomučenik Irinej, episkop lionski, živeo je i podvizavao se u 2. veku, postavši jedan od najznačajnijih otaca i učitelja Hristove vere. Sveti Irinej bio je svetionik pravoslavlja u vremenu kada je Crkva bila izložena mnogim opasnostima i iskušenjima. Njegova borba protiv gnosticizma, jedne od najopasnijih jeresi tog doba, svedoči o njegovoj nepokolebljivoj veri i posvećenosti istini Hristovog učenja.

Kao što je Sveti Atanasije Veliki u 4. veku stajao neustrašivo protiv arijanizma, tako je i Sveti Irinej u svom vremenu bio bedem pravoslavlja protiv lažnih učenja koja su pretila da zalutaju mnoge duše. Njegov trud i predanost doneli su plodove, jer je mnoge neznabošce izveo iz tame idolopoklonstva i vratio ih na put spasenja. Njegova reč bila je poput oštrice duhovnog mača koji seče zablude i laži, vodeći verne na put svetlosti i istine.

SPC
Ikona Svetog sveštenomučenika Irinej

Međutim, kao i mnogi pre njega, i Sveti Irinej je na kraju podneo mučeničku smrt za ime Hristovo. U vreme cara Sevira, njegov život je okončan nasiljem, ali ne i njegova misija. Odrubljena glava svetitelja postala je svedočanstvo njegove nepokolebljive vere i ljubavi prema Hristu, a njegov duh i danas živi među vernicima.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Irineja ne samo kao svetitelja i mučenika, već kao nepobedivog zaštitnika istine. Njegovo ime podseća nas na važnost čuvanja vere čistom i nepovređenom, baš kao što je on to činio u svom vremenu.

Njegov primer nas uči da, bez obzira na iskušenja koja nam se nađu na putu, moramo uvek ostati verni Hristu i njegovoj crkvi, jer samo kroz veru možemo zadobiti Carstvo nebesko.