Duhovna riznica 05.09.2024 | 13:52

OŠTRE REAKCIJE NA ZAJEDNIČKU PROSLAVU VASKRSA 2025. GODINE: Raste zabrinutost vernika u pravoslavnim zemljama

Izvor: vimaorthodoxias.gr
Autor: Saša Tošić
OŠTRE REAKCIJE NA ZAJEDNIČKU PROSLAVU VASKRSA 2025. GODINE: Raste zabrinutost vernika u pravoslavnim zemljama
VATICAN MEDIA / IPA/IPA / Sipa Press / Profimedia

Predlog za istovremeno slavlje najvećeg hrišćanskog praznika pravoslavne i katoličke crkve podstakao je ozbiljne rasprave o očuvanju tradicije i mogućim posledicama na verski identitet pravoslavnih vernika.

Dok se bliži 2025. godina, kada će se Vaskrs kalendarski poklopiti 20. aprila za pravoslavne i katolike, stara debata o mogućnosti zajedničke proslave ovog hrišćanskog praznika ponovo dobija na značaju. Pitanje koje se nalazi na razmeđi teologije, istorije i vere podstiče burne rasprave među vernicima i jerarsima obeju Crkava, dok se na bogoslovskim nivoima ispituju potencijalni koraci ka jedinstvenom slavlju.

Carigradski patrijarh Vartolomej nedavno je istakao da bi ovo mogla biti prilika za ojačanje veza među hrišćanima, naglašavajući simboliku obeležavanja 1700 godina od Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, gde je ustanovljen način računanja Vaskrsa. Papa Franja je ranije ove godine izrazio najavio svoj dolazak u NIkeju na obeležavanje  1700 godina od Prvog vaseljenskog sabora.

Profimedia
Patrijarh Vartolomej

- Ovaj jubilej može postati trenutak susreta, povratka izvornom jedinstvu crkve - rekao je patrijarh, otvarajući prostor za razmatranje mogućnosti zajedničkog slavlja 2025. godine.

Iako inicijativa patrijarha Vartolomeja nosi duh ekumenskog dijaloga, mnogi pravoslavni vernici s oprezom posmatraju ovu ideju. Briga za očuvanje vekovne tradicije u Pravoslavnoj Crkvi duboko je ukorenjena, a svaki predlog promene, makar bio i simboličan, izaziva pitanje o mogućem narušavanju svetih običaja.

Vernici, posebno u zemljama sa jakim pravoslavnim nasleđem poput Rusije, Grčke i Srbije, izražavaju bojazan da bi ovakav korak mogao otvoriti vrata doktrinarnim kompromisima.

- Naše bogosluženje i kalendar su deo naše vere i identiteta. Svaka promena u tom pogledu može uneti zabunu i odvojiti nas od naših korena - kaže jedan vernik iz Atine, prenosi vimaorthodoxias.gr.

Na sličan način, pravoslavni jerarsi upozoravaju na suštinske razlike u doktrini između Pravoslavne i Katoličke Crkve, ističući da zajedničko slavlje, koliko god plemenito zvučalo, mora biti pažljivo razmotreno kako bi se izbeglo bilo kakvo ugrožavanje pravoslavnog učenja.

VATICAN MEDIA / IPA / Sipa Press / Profimedia
Patriajrh Vartolomej i papa Franja

Debata o zajedničkom slavlju Vaskrsa nije nova i vraća nas na vekovne težnje za obnovom hrišćanskog jedinstva, ali i na suprotstavljene stavove o tome šta to jedinstvo zaista znači. Dok mnogi vide 2025. godinu kao priliku za stvaranje mostova između pravoslavaca i katolika, pitanje koje se sve češće postavlja jeste: da li jedinstvo u datumu slavlja može da dovede do dubljeg jedinstva, ili će izazvati nova razdvajanja unutar samih pravoslavnih zajednica?

Ova tema će nesumnjivo ostati predmet intenzivnih teoloških rasprava kako se 2025. godina približava, dok će vernici i crkveni velikodostojnici biti suočeni s izazovom da pomire težnje za jedinstvom sa potrebom očuvanja vernosti tradiciji. U tom svetlu, možemo se setiti reči jednog jerarha:

- Jedinstvo se ne može graditi na osnovu kompromisa s istinom, već u ljubavi prema istini koja nas sve povezuje.