Duhovna riznica 08.07.2024 | 16:34

ZAOKRET U BUGARSKOM PRAVOSLAVLJU: Ko je novoizabrani patrijarh bugarski i mitropolit sofijski Danilo?

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ZAOKRET U BUGARSKOM PRAVOSLAVLJU: Ko je novoizabrani patrijarh bugarski i mitropolit sofijski Danilo?
Nikolay DOYCHINOV/AFP/Profimedia

Novi poglavar BPC, čija biografija svedoči o njegovoj blagonaklonosti prema Moskovskoj patrijaršiji, za razliku od svog prethodnika, blaženopočivšeg patrijarha Neofita, koji je održavao bliske odnose sa Carigradskom patrijaršijom, predstavlja novo poglavlje u odnosima sa pomesnim pravoslavnim zajednicama.

Na praznik Svete Nedelje, Kirijake Nikomidijske, novi patrijarh bugarski Danilo služio je arhijerejsku liturgiju u hramu posvećenom ovoj svetiteljki u Sofiji. Patrijarh Danilo, čija biografija nagoveštava novo poglavlje u odnosima bugarske crkve sa pomesnim pravoslavnim zajednicama.

Patrijarh bugarski i mitropolit sofijski Danilo rođen je 2. marta 1972. godine u Smoljanu, na jugu Bugarske, svetovnog imena Atanas Trendafilov Nikolov. Završio je osnovno i srednje obrazovanje u rodnom gradu, a nakon odsluženja vojnog roka, 1996. godine počeo je studije engleske filologije na Sofijskom univerzitetu. Međutim, već sledeće godine, vođen glasom svog srca i svojim duhovnim pozivom, prešao je na Teološki fakultet istog univerziteta, gde je diplomirao 2002. godine.

Nikolay DOYCHINOV/AFP/Profimedia
Patrijarh bugarski i mitropolit sofijski Danilo

U junu 2004. godine, poslat na poslušanje u Manastir Rođenja Presvete Bogorodice. U novembri je bio rukopoložen za jeromonaha, a 1. juna 2006. godine postao je arhimandrit. Dve godine kasnije, 20. januara 2008. godine, hirotonisan je za episkopa dragovitskog i vikara nevrokopske eparhije. U junu 2010. godine, postavljen je za vikara eparhije u SAD-u, Kanadi i Australiji Bugarskog patrijarhata. U februaru 2018. godine, Sinod Bugarske pravoslavne crkve izabrao ga je za mitropolita vidinskog.

Svoje stavove uvek je jasno iznosio, pa je tako u decembru 2018. godine, tada kao mitropolit Danilo javno osudio Unifikacioni savet u Kijevu, nazvavši ga nekanonskim. Prema njegovom mišljenju, postupci carigradskog patrijarha Vartolomeja su nekanonski, jer se priznavanjem raskolničke Ukrajinske pravoslavne crkve umešao u tuđu kanonsku teritoriju.

Nikolay DOYCHINOV/AFP/Profimedia
Patrijarh bugarski i mitropolit sofijski Danilo

Nakon upokojenja bivšeg patrijarha Bugarske pravoslavne crkve Neofita u martu 2024. godine, tadašnji mitropolit vidinski Danilo bio je jedan od tri kandidata u užem izboru za patrijarha, zajedno sa mitropolitom Gregorijem i mitropolitom Arsenijem. Pre nekoliko dana,  30. juna, na Crkveno-narodnom savetu u Sofiji, mitropolit Danilo izabran je za novog bugarskog patrijarha i mitropolita sofijskog.

Poznavaoci prilika u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi, nalazeći uporište u biografiji i javnim nastupima patrijarha Danila, skloni su mišljenju da on ima bratoljubive veze sa Moskovskom patrijaršijom, za razliku od prethodnika, blaženopočivšeg patrijarha Neofita, koji je održavao bliske odnose sa Carigradskom patrijaršijom.

Nikolay DOYCHINOV/AFP/Profimedia
Poglavar BPC Danilo, izabran je 30. juna

Novi patrijarh Danilo, svojom izabranom pozicijom uz volju Duha Svetoga, otvara put ka dubljem povezivanju sa drugim pravoslavnim crkvama, što nagoveštava novu etapu u duhovnom i crkvenom životu Bugarske. A njegovu predanost veri i jasnu viziju za budućnost bugarske pravoslavne zajednice, nesumnjivo će pratiti izazovi i nada u ravnoteži između tradicije i savremenosti.