Aktuelno iz SPC 27.08.2024 | 17:03

SEĆANJE NA DUHOVNOG VOĐU KOJI JE ODBRANIO VERU U NAJMRAČNIJEM VREMENU: Vladika Petar služio parastos patrijarhu Germanu u Crkvi Svetog Marka

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SEĆANJE NA DUHOVNOG VOĐU KOJI JE ODBRANIO VERU U NAJMRAČNIJEM VREMENU: Vladika Petar služio parastos patrijarhu Germanu u Crkvi Svetog Marka
SPC

Na godišnjicu blaženog usnuća poglavara SPC, episkop toplički bogoslužio je u hramu na Tašmajdanu. Ova molitvena služba, u tišini i s poštovanjem, odala je počast velikom duhovnom lideru čije je delo i danas duboko ukorenjeno u životima vernika.

U spokoju Crkve Svetog Marka, pod svetlošću sveća i tihim pojanjem, episkop toplički Petar, vikar Patrijarha srpskog, služio je parastos blažene uspomene patrijarhu Germanu povodom godišnjice njegovog blaženog usnuća. Ova sveta služba, prožeta molitvama i setnim sećanjem, prizvala je duh jednog od najistaknutijih duhovnih vođa Srpske pravoslavne crkve, čije je ime duboko urezano u srce srpskog naroda.

Patrijarh German, rođen 7. avgusta 1899. godine u Jošaničkoj Banji, nosio je kršteno ime Hranislav. Njegov put ka duhovnom uzvišenju započeo je još u detinjstvu, a nastavio se kroz godine posvećene obrazovanju i službi Bogu i narodu. Kao sin učitelja, a potom i sveštenika, bio je predodređen za duhovni put, koji ga je vodio od Velike Drenove do Sremskih Karlovaca, a potom do Pariza i Beograda, gde je završio Bogoslovski fakultet 1942. godine.

SPC
Grob blaženopočivšeg patrijarha Germana nalazi se u Crkvi Svetog Marka u Beogradu

Njegova služba bila je prožeta ne samo molitvama, već i neumornim radom na prosvećivanju i osnaživanju Crkve. Rukopoložen za đakona od strane Episkopa žičkog Jefrema, German je svoju prvu misiju započeo kao pisar Duhovnog suda u Čačku i veroučitelj. Njegova predanost službi nastavila se kroz godine, čak i nakon što je, iz zdravstvenih razloga, napustio crkveno-administrativnu službu i preuzeo parohiju u Miokovcima.

Njegova duhovna snaga i predanost narodu posebno su se istakli kada je postao vikarni Episkop moravički i kada je, nakon smrti svoje supruge, primio monaški čin u manastiru Studenici. German je, kroz sve teškoće i iskušenja, ostao veran službi Crkvi i svom narodu, a njegova dela ostavila su neizbrisiv trag.

Wikipedia
Blaženopočivši Patrijar German

Jedan od najvećih podviga patrijarha Germana bio je njegov neumorni rad na obnovi i izgradnji hrama Svetog Save u Beogradu. Njegova upornost i nepokolebljiva vera rezultirale su nastavkom izgradnje ove svetinje, za koju je molbe podnosio čak 88 puta, vodeći razgovore sa raznim vlastima i ne odustajući ni pred najvećim preprekama.

Pod njegovim duhovnim rukovodstvom, Srpska pravoslavna crkva prošla je kroz jedno od najtežih perioda u svojoj istoriji. Iako su vremena bila surova, patrijarh German je uspeo da osnaži Crkvu, osnuje nove eparhije, otvori bogoslovije i crkvene listove, te materijalno pomogne manastire koje je toliko voleo.

SPC
Vladika Petar služio je parastos patrijarhu Germanu u Crkvi Svetog Marka u Beogradu

Episkop Petar, u svom nadahnutom obraćanju prisutnima, podsetio je na to da je patrijarh German, kao duhovni vođa, ostavio neizbrisiv pečat na Crkvu i narod, a njegova dela i danas govore o veličini njegove duhovne snage i posvećenosti. Parastos je završen molitvom za pokoj duše blaženopočivšeg patrijarha, uz prisustvo vernika koji su došli da odaju počast velikom pastiru.

U miru i dostojanstvu, Crkva Svetog Marka ponovo je postala mesto gde su se sećanja na patrijarha Germana preplitala sa molitvama, a njegova uspomena ostala je živa u srcima svih onih koji su prisustvovali ovoj svetoj službi.