Posni recepti 24.12.2025 | 12:31

STARINSKO JELO KOJE OKUPLJA PORODICU UOČI BOŽIĆA: Tradicionalni recept, korak po korak, ne može da ne uspe

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
STARINSKO JELO KOJE OKUPLJA PORODICU UOČI BOŽIĆA: Tradicionalni recept, korak po korak, ne može da ne uspe
Lecker Studio/Shutterstock

Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.

Dok se vernici pripremaju za proslavu rođenja Hristovog, Badnji dan u mnogim katoličkim domovima širom regiona nosi miris tradicije i porodične topline. Među običajima koji se vekovima čuvaju, posebno mesto zauzima večera bez mesa, u kojoj riba simbolizuje post i duhovnu pripremu za Božić. Jedno od najomiljenijih jela koje krasi porodične trpeze na Badnje veče je bakalar na belo – jednostavan, a opet bogat spoj ukusa i tradicije, koji svakom stolu daje duh blagdanskog zajedništva.

Sastojci

800 g suvog bakalara (nakon namakanja oko 1,6–1,8 kg)
1,5 kg krompira
4–5 glavica luka, sitno iseckanih
4–6 čenova belog luka, usitnjenih
Maslinovo ulje, dovoljno za prelivanje i aromu
Svež peršun, iseckan
So i sveže mleveni crni biber, po ukusu

Foto: Freepik
Suvi bakalar potrebno je potopiti u vodu 24-48 sati pre kuvanja

 

Priprema

Suvi bakalar treba namakati 24–48 sati pre kuvanja, menjajući vodu nekoliko puta kako bi se uklonila so iz ribe. Kada omekša, procedite ga.

U veliki lonac sa hladnom vodom stavite bakalar i krompir isečen na veće komade i kuvajte dok se bakalar lagano ne počne odvajati od kostiju, a krompir ne postane potpuno mekan. Izvadite oboje i sačuvajte vodu od kuvanja – biće važna za aromu.

Kada se bakalar ohladi, odstranite sve kosti i kožu, a meso iseckajte na manje komade. Na dno posude rasporedite iseckani luk i peršun. Zatim redajte sloj krompira, pa usitnjeni bakalar. Po vrhu prelijte maslinovo ulje i deo tečnosti od kuvanja. Posolite i pobiberite po ukusu. Redosled ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem luka i peršuna na vrhu.

Savet

Ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta pre posluživanja - ukusi će se bolje povezati i postići bogatu aromu.