POSNI ROLAT SA LOSOSOM I SPANAĆEM: Predjelo koje je oduševilo goste na slavama – svi traže recept!
Spoj jednostavnosti i luksuza u jelu koje izgleda kao iz restorana, a pravi se lako kod kuće.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
U miru i tišini posnih dana, kada domovi odišu molitvom i tradicijom, stari recepti imaju moć da povežu prošlost i sadašnjost. Među njima, ove posne pogačice sa maslinama i sušenim paradajzom osvajaju srca svojim jednostavnim, a iskrenim ukusom. Savršeno predjelo za slavsku trpezu, one ne samo da hrabre telo, već i podsećaju na vrednost zajedništva, strpljenja i pažnje prema svakom detalju – baš onako kako je to naše predanje oduvek učilo.
• 500 g brašna (može pola belo, pola integralno)
Kvasac razmutite sa mlakom vodom i šećerom, pa ostavite da zapeni. U činiji pomešajte brašno, so i origano. Dodajte kvasac i maslinovo ulje, pa zamesite testo. Umešajte iseckane masline i sušeni paradajz. Po potrebi dodajte još malo brašna da testo ne bude lepljivo. Pokrijte i ostavite da narasta oko jedan sat. Premesite testo, razvucite i oblikujte pogačice ili male lepinje. Poređajte na pleh, premažite maslinovim uljem i po želji pospite susamom. Pecite u rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada ih premažete maslinovim uljem pre pečenja, pogačice možete dodatno posuti susamom ili crnim kimom, ali nemojte preterivati da ne biste poremetili sklad ukusa, jer crni kim ima intenzivniji ukus od susama.
Spoj jednostavnosti i luksuza u jelu koje izgleda kao iz restorana, a pravi se lako kod kuće. Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste. Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu. Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu. Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu. Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.
• kesica suvog kvasca
• kašičica šećera
• ravna kašičica soli
• 100 ml maslinovog ulja
• 250 ml mlake vode
• 6-8 maslina (iseckanih na kolutiće)
• 4-5 suvih paradajza iz ulja (sitno iseckanih)
• prstohvat origana

Priprema
Savet
POSNI ROLAT SA LOSOSOM I SPANAĆEM: Predjelo koje je oduševilo goste na slavama – svi traže recept!
ROLAT OD ŠARGAREPE I SIRA KOJI VRAĆA UKUS STARIH SLAVSKIH GOZBI: Jednostavno, zdravo, dekorativno i autentično predjelo
SLAVSKA ČAROLIJA NA TANJIRU: Sitne kuglice od sira koje mame pogled i osvajaju ukusom
BRZE STARINSKE PITULJICE SA SIROM KOJE VRAĆAJU UKUS DETINJSTVA: Predjelo za domaćinsko slavsko uživanje
ZABORAVLJENO VOJVOĐANSKO JELO ZA SLAVSKU TRPEZU: Samo 4 sastojka i 30 minuta pripreme
NAJBOLJA STARINSKA BELA ČORBA KOJA SVAKU SLAVSKU TRPEZU ČINI POSEBNIJOM: Provereni recept koji savršeno spaja mirise, ukuse i toplinu doma
Zdrav i aromatičan obrok koji spaja grašak sa paradajzom, tikvicama, šampinjonima i maslinkama.
Lagano, mirisno i neodoljivo hrskavo — ovo jelo od prokelja u testu donosi toplinu porodične trpeze i savršeno se uklapa u dane posta.
Posni i hranljiv obrok bogatog ukusa koji spaja tradiciju manastirske kuhinje i mirisne začine, donoseći toplinu i mir svakom zalogaju.
Skromna, a bogata trpeza vekovima se oblikovala u tišini manastirskih kuhinja, a janija od boba ostala je jedno od onih jela koje jednako greje telo i dušu, podsećajući da je prava snaga u jednostavnosti.
Jednostavan stari, provereni recept za penaste kore, bogat aromatični fil i nežnu glazuru koji vraćaju porodične uspomene.
Recept iz vremena kada se sve spremalo bez žurbe ponovo osvaja — zahvaljujući bogatom nadevu, toploj čokoladnoj glazuri i uspomenama koje mirišu na maslo.
Naučite kako da jednostavnim koracima pripremite čorbu koja čuva porodičnu tradiciju i unosi svečanost u svaki slavski dan.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Veliki pravoslavni duhovnik sa Svete gore pokazuje kako očuvati unutrašnji mir i zaštititi dušu dok iskušenja svakodnevno preplavljuju život oko nas.
Otac s bolesnim detetom, Albanac, prišao je tadašnjem vladici raško-prizrenskog, potonjem patrijarhu srpskom, da zatraži blagoslov.
Pred praznik Sabora Svetog arhangela Mihaila ponovo izbija rasprava o slavskom žitu: narodna predanja tvrde jedno, crkveni kanoni drugo — a mnogi domaćini ni ne slute da izostavljaju obavezan deo slave.