Duhovna riznica 13.11.2025 | 13:05

BRZE STARINSKE PITULJICE SA SIROM KOJE VRAĆAJU UKUS DETINJSTVA: Predjelo za domaćinsko slavsko uživanje

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
BRZE STARINSKE PITULJICE SA SIROM KOJE VRAĆAJU UKUS DETINJSTVA: Predjelo za domaćinsko slavsko uživanje
shutterstock.com/GK1982

Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu.

Na našem podneblju gotovo da nema slavske trpeze bez mirisnih pita, proje, peciva i raznovrsnih domaćih đakonija koje unose toplinu u svaki dom. Među starinskim receptima često se kriju oni koji su i brzi i jednostavni, a ipak zadržavaju punu dubinu ukusa i domaće tradicije. Ovaj recept za brze pituljice sa sirom savršeno se uklapa u slavsku trpezu i može se služiti i toplo i hladno, dodajući svakom okupljanju posebno osećanje domaće topline i gostoprimstva.

Sastojci

3 jaja

500 g sira

1 dl ulja

so po ukusu

1 pakovanje kora za pitu

1 jaje za premazivanje

2 kašike pavlake

shutterstock.com/GK1982
Pituljice sa sirom

 

Priprema

Pripremite nadev tako što ćete umutiti 3 jaja sa sirom, dodajte 1 dl ulja i so po ukusu. Mešajte pažljivo dok smesa ne postane glatka i kremasta, sa blagim sjajem koji obećava bogat ukus. Svaku koru nežno premažite pripremljenim nadevom i slažite ih jednu preko druge, vodeći računa da se fil ravnomerno rasporedi. Premažite i poslednju koru, pa sve zajedno pažljivo uvijte u rolat. Stavite rolat u zamrzivač najmanje 30 minuta – ovaj mali predah će mu omogućiti da se stegne i da se lakše seče na savršene, ravne kriške.

Ohlađeni rolat isecite na parčiće debljine oko 1 cm i složite ih u podmazanu tepsiju, vodeći računa da svaka pituljica zadrži oblik i bogatu kremastu unutrašnjost. Umutite jedno jaje sa dve kašike pavlake i malo soli, pa pažljivo premažite svaku pituljicu – ovaj sloj dodaje blagi sjaj i zlatnu boju pri pečenju. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju, a kuća se ispuni mirisom domaće topline.

Poslužite pituljice tople, tek iz rerne, ili hladne – u oba slučaja njihov ukus je jednako nežan i primamljiv, savršen za slavsku trpezu ili svaki trenutak domaće družine.