Starinski recept koji se lako priprema, može se služiti i toplo i hladno, i svakom slavskom stolu dodaje posebnu domaću toplinu.
Na našem podneblju gotovo da nema slavske trpeze bez mirisnih pita, proje, peciva i raznovrsnih domaćih đakonija koje unose toplinu u svaki dom. Među starinskim receptima često se kriju oni koji su i brzi i jednostavni, a ipak zadržavaju punu dubinu ukusa i domaće tradicije. Ovaj recept za brze pituljice sa sirom savršeno se uklapa u slavsku trpezu i može se služiti i toplo i hladno, dodajući svakom okupljanju posebno osećanje domaće topline i gostoprimstva.
Sastojci
3 jaja
500 g sira
1 dl ulja
so po ukusu
1 pakovanje kora za pitu
1 jaje za premazivanje
2 kašike pavlake
shutterstock.com/GK1982
Pituljice sa sirom
Priprema
Pripremite nadev tako što ćete umutiti 3 jaja sa sirom, dodajte 1 dl ulja i so po ukusu. Mešajte pažljivo dok smesa ne postane glatka i kremasta, sa blagim sjajem koji obećava bogat ukus. Svaku koru nežno premažite pripremljenim nadevom i slažite ih jednu preko druge, vodeći računa da se fil ravnomerno rasporedi. Premažite i poslednju koru, pa sve zajedno pažljivo uvijte u rolat. Stavite rolat u zamrzivač najmanje 30 minuta – ovaj mali predah će mu omogućiti da se stegne i da se lakše seče na savršene, ravne kriške.
Ohlađeni rolat isecite na parčiće debljine oko 1 cm i složite ih u podmazanu tepsiju, vodeći računa da svaka pituljica zadrži oblik i bogatu kremastu unutrašnjost. Umutite jedno jaje sa dve kašike pavlake i malo soli, pa pažljivo premažite svaku pituljicu – ovaj sloj dodaje blagi sjaj i zlatnu boju pri pečenju. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju, a kuća se ispuni mirisom domaće topline.
Poslužite pituljice tople, tek iz rerne, ili hladne – u oba slučaja njihov ukus je jednako nežan i primamljiv, savršen za slavsku trpezu ili svaki trenutak domaće družine.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i brzu pripremu, idealan za sve ukućane, uz tajnu dodatne arome koja čini jelo neodoljivim na svakoj pravoslavnoj slavnoj trpezi.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Poljoprivrednik iz Portugala, otac sedmoro dece i čovek koji je druge vodio ka krštenju, tek na pragu 101. godine ostvario je ličnu duhovnu želju koja ga nije napuštala od mladosti.
U svetinji kod Priboja dve iskušenice stupile su na put monaškog služenja, a ovaj duhovni događaj sabrao je verni narod i sveštenstvo, spojivši vekovno pamćenje manastira sa živom, tihom radošću ovog posebnog trenutka.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Pripremite ove nežne kolačiće po receptu koji se čuva generacijama i otkrijte kako svaki zalogaj može da probudi sećanja, poveže porodicu i upotpuni praznično slavlje.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Zabeležen rukom u požutelim sveskama i pravljen merom koju je diktiralo srce, ovaj posni kolač i danas okuplja ukućane oko istog ukusa — jednostavnog, postojanog i dovoljno snažnog da poveže slavu, post i savremeni sto.
Povodom najvećeg hrišćanskog praznika posvećenog ženama, podsećamo na besedu mitropolita šumadijskog, izgovorenu u Staroj kragujevačkoj crkvi, kao snažno svedočanstvo o porodici, odgovornosti roditelja i veri koja ne počinje u hramu, već u domu.