U danima posta, kada pravoslavna trpeza traži jednostavnost prirodnih ukusa, ovaj posni slani rolat sa lososom i spanaćem donosi savršen sklad ukusa i boja. Idealan je kao predjelo za posne slave, jer spaja raskoš i uzdržanost – miris svežeg bilja, blagu kiselkastost limuna i aromu ribe, sve u mekoj, zelenoj kori od spanaća. U duhu pravoslavne tradicije, ovakva jela podsećaju da post nije odricanje od radosti, već način da se u skromnosti i zahvalnosti pronađe istinska punoća ukusa i zajedništva za slavskom trpezom.
Sastojci
Za kremasti fil:
115 g posnog margarina (biljni, bez mlečnih sastojaka)
Istrugana korica od 1 limuna
1 kašika kapra, sitno seckanog
3 kašike sveže mirođije, sitno seckane
2 kašike vlašca ili mladog luka, sitno seckanog
Prstohvat soli
Za koru:
300 g zamrznutog spanaća, odmrznutog i oceđenog
5 kašika biljnog mleka (ili vode, ako ne koristite mlečne zamene)
60 g brašna
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice praška za pecivo (da kora bude rastresita)
2 kašike nutritivnog kvasca (umesto Parmezana, za ukus)
Za fil:
220 g dimljenog lososa
Priprema
Umutite posni margarin na sobnoj temperaturi, pa dodajte limunovu koricu, kapar, mirođiju, vlašac i so. Dobro sjedinite i stavite u frižider dok pripremate koru.
Ocedite i usitnite spanać. U činiji pomešajte spanać, biljno mleko (ili vodu), maslinovo ulje, brašno, prašak za pecivo, so i nutritivni kvasac. Sve dobro sjedinite mikserom ili ručno dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Izlijte testo na pleh obložen papirom za pečenje (dimenzije oko 33 x 38 cm). Pecite na 190°C oko 15 minuta, dok ivice ne dobiju zlatnu boju.
Ispečenu koru pažljivo izvadite i stavite na čistu krpu. Još toplu zarolajte zajedno sa papirom za pečenje i ostavite da se prohladi. Kada se kora ohladi, odmotajte, premažite biljnim puterom sa začinima i preko stavite dimljeni losos. Ponovo urolajte, skinite papir, uvijte u aluminijumsku foliju i ostavite u frižideru najmanje 3 sata.
Isecite oštrim nožem na tanke kolutove i služite hladno, uz krišku limuna i masline.
Ako želite da na slavsku trpezu donesete novo jelo koje spaja jednostavnost i bogat ukus, ova brza salata biće vaš najbolji saveznik – oduševiće i najzahtevnije goste.
U različitim krajevima srpskih zemalja recept dobija posebne oblike i ukrase, ali srž ostaje ista – svaka pletenica i krst od testa simbolizuju zajedništvo i blagoslov doma.
Dok ketering nudi sjaj i raskoš, ovo starinsko predjelo čuva miris doma, porodičnu tradiciju i jednostavnost koju možete pripremiti sami.
Starinski recept, korak-po-korak, za elegantno dekorisane rolate koji spajaju tradiciju i savremeni ukus, idealni za svaku krsnu slavu.
Slojevi piletine, jaja i šargarepe premazani majonezom čine ovu tortu savršenim predjelom za krsnu slavu, uz kreativni dekor po želji domaćice.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.