Posni recepti 31.10.2025 | 11:31

POSNI ROLAT SA LOSOSOM I SPANAĆEM: Predjelo koje je oduševilo goste na slavama – svi traže recept!

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
POSNI ROLAT SA LOSOSOM I SPANAĆEM: Predjelo koje je oduševilo goste na slavama – svi traže recept!
shutterstock/Elena Zajchikova

Spoj jednostavnosti i luksuza u jelu koje izgleda kao iz restorana, a pravi se lako kod kuće.

U danima posta, kada pravoslavna trpeza traži jednostavnost prirodnih ukusa, ovaj posni slani rolat sa lososom i spanaćem donosi savršen sklad ukusa i boja. Idealan je kao predjelo za posne slave, jer spaja raskoš i uzdržanost – miris svežeg bilja, blagu kiselkastost limuna i aromu ribe, sve u mekoj, zelenoj kori od spanaća. U duhu pravoslavne tradicije, ovakva jela podsećaju da post nije odricanje od radosti, već način da se u skromnosti i zahvalnosti pronađe istinska punoća ukusa i zajedništva za slavskom trpezom.

Sastojci

Za kremasti fil:

115 g posnog margarina (biljni, bez mlečnih sastojaka)

Istrugana korica od 1 limuna
1 kašika kapra, sitno seckanog
3 kašike sveže mirođije, sitno seckane
2 kašike vlašca ili mladog luka, sitno seckanog
Prstohvat soli

Za koru:

300 g zamrznutog spanaća, odmrznutog i oceđenog
5 kašika biljnog mleka (ili vode, ako ne koristite mlečne zamene)
60 g brašna
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice praška za pecivo (da kora bude rastresita)
2 kašike nutritivnog kvasca (umesto Parmezana, za ukus)

Za fil:

220 g dimljenog lososa

Priprema

Umutite posni margarin na sobnoj temperaturi, pa dodajte limunovu koricu, kapar, mirođiju, vlašac i so. Dobro sjedinite i stavite u frižider dok pripremate koru.

Ocedite i usitnite spanać. U činiji pomešajte spanać, biljno mleko (ili vodu), maslinovo ulje, brašno, prašak za pecivo, so i nutritivni kvasac. Sve dobro sjedinite mikserom ili ručno dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Izlijte testo na pleh obložen papirom za pečenje (dimenzije oko 33 x 38 cm). Pecite na 190°C oko 15 minuta, dok ivice ne dobiju zlatnu boju.

Ispečenu koru pažljivo izvadite i stavite na čistu krpu. Još toplu zarolajte zajedno sa papirom za pečenje i ostavite da se prohladi. Kada se kora ohladi, odmotajte, premažite biljnim puterom sa začinima i preko stavite dimljeni losos. Ponovo urolajte, skinite papir, uvijte u aluminijumsku foliju i ostavite u frižideru najmanje 3 sata.

Isecite oštrim nožem na tanke kolutove i služite hladno, uz krišku limuna i masline.