Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Slavska trpeza je mnogo više od običnog obroka — ona simbolizuje duhovno zajedništvo, ljubav i radost okupljanja oko svetinje doma. Među raznovrsnim jelima koja krase ovaj svečani sto, posebno mesto zauzimaju sitna, dekorativna predjela koja ne samo da mame pogled, već i oplemenjuju ukus svakog slavskog trenutka. Jedan od takvih delikatesa su kuglice od sira — jednostavne za pripremu, a dovoljno svečane da ukrase svaki tanjir. Njihova kremasta tekstura i raznovrsni posipi čine ih idealnim izborom za slavu, kada svaki detalj na trpezi odražava pažnju, ljubav i gostoprimstvo domaćina.
Sastojci:
400 g sitnog sira
200 g krem sira
90 g kisele pavlake
so i biber po ukusu
Posip (po izboru):
100 g neslanog, mlevenog kikirikija
veza vlašca ili začinskog bilja po ukusu
100 g indijskog oraha
Freepik
Formirane kulice možete uvaljati u različite orašaste plodove, semenke, ili začine koji će im dati drugačiji ukus i izgled
Priprema:
U posudi dobro promešajte sitan sir, krem sir i kiselu pavlaku. Ostavite smesu u frižideru oko 10 minuta da se stegne. Dok se smesa hladi, pripremite posipe: sameljite kikiriki, iseckajte vlašac ili pripremite druge sastojke po želji.
Kašičicom uzimajte željenu količinu smese i formirajte kuglice veličine manjeg oraha, kako biste dobili savršenu ravnotežu ukusa. Jedan deo kuglica uvaljajte u kikiriki, drugi u susam, a treći u neki od drugih sastojaka po izboru. Servirajte kuglice na posebnom tanjiru ili ih dodajte na poslužavnik sa mezeom.
Savet:
Kako biste pojačali aromu semenki i orašastih plodova, uvek ih malo tostirajte na suvom tiganju. Kuglice možete pripremiti i 2–3 dana ranije, a uvaljati ih u posip tek veče pre posluživanja.
Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.
Dok nas svakodnevno preplavljuju strahovi i brige, veliki duhovnik sa Svete Gore iz 20. veka nas uči da vera nije udaljena, već da živi u svakom pokretu i svakom trenutku našeg života, donoseći unutrašnji mir i snagu.
Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Iako hram tek dobija svoj oblik, vernici su ga ispunili molitvom i zajedništvom, dok je rukopoložen novi đakon, a po završetku služen pomen postradalim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i brzu pripremu, idealan za sve ukućane, uz tajnu dodatne arome koja čini jelo neodoljivim na svakoj pravoslavnoj slavnoj trpezi.
Od nekoliko jednostavnih sastojaka nastaje prava riznica ukusa – od kokos kiflica do išlera i kolača s orasima i rumom, koji donose onaj neponovljivi osećaj topline domaćih, s ljubavlju pripremljenih kolača.
Otkrivamo recept za beogradsku kapamu, kakvu su naše bake spremale za slave i praznike, kada su kuće mirisale na ljubav, a svaki zalogaj bio blagoslov.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i brzu pripremu, idealan za sve ukućane, uz tajnu dodatne arome koja čini jelo neodoljivim na svakoj pravoslavnoj slavnoj trpezi.
Jednostavna, hranljiva i blaga, ova supa iz manastira Rukumija spaja zdravlje, smirenje i molitveni duh. Monahinja Atanasija otkriva kako i najskromniji sastojci mogu postati izvor unutrašnjeg mira i snage.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Sabrani verni narod zajedno sa državnim zvaničnicima u tišini i molitvi odali poštovanje stradalima dok su patrijarhove reči o miru i jedinstvu dirnule srca svih prisutnih.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Od jeretika i vračeva do bezbožnih sveštenika – upozorenja ove podvižnice sa Krita potresaju verne i pozivaju na molitvu, pokajanje i život čistog srca.
Na opelu bivšeg košarkaša Mornara, pionira ovog sporta u Baru i uzornog hrišćanina, jeromonah Rafailo i vladika Pajsije govorili su o njegovoj veri, ljubavi prema porodici i neugasloj svetlosti koju je ostavio u zajednici.