Jednostavan i dekorativan recept za slavsko predjelo, sa raznovrsnim posipima i modernim pristupom pripremi, koji će očarati goste i uneti dodatnu toplinu u slavsku gozbu.
Slavska trpeza je mnogo više od običnog obroka — ona simbolizuje duhovno zajedništvo, ljubav i radost okupljanja oko svetinje doma. Među raznovrsnim jelima koja krase ovaj svečani sto, posebno mesto zauzimaju sitna, dekorativna predjela koja ne samo da mame pogled, već i oplemenjuju ukus svakog slavskog trenutka. Jedan od takvih delikatesa su kuglice od sira — jednostavne za pripremu, a dovoljno svečane da ukrase svaki tanjir. Njihova kremasta tekstura i raznovrsni posipi čine ih idealnim izborom za slavu, kada svaki detalj na trpezi odražava pažnju, ljubav i gostoprimstvo domaćina.
Sastojci:
400 g sitnog sira
200 g krem sira
90 g kisele pavlake
so i biber po ukusu
Posip (po izboru):
100 g neslanog, mlevenog kikirikija
veza vlašca ili začinskog bilja po ukusu
100 g indijskog oraha
Freepik
Formirane kulice možete uvaljati u različite orašaste plodove, semenke, ili začine koji će im dati drugačiji ukus i izgled
Priprema:
U posudi dobro promešajte sitan sir, krem sir i kiselu pavlaku. Ostavite smesu u frižideru oko 10 minuta da se stegne. Dok se smesa hladi, pripremite posipe: sameljite kikiriki, iseckajte vlašac ili pripremite druge sastojke po želji.
Kašičicom uzimajte željenu količinu smese i formirajte kuglice veličine manjeg oraha, kako biste dobili savršenu ravnotežu ukusa. Jedan deo kuglica uvaljajte u kikiriki, drugi u susam, a treći u neki od drugih sastojaka po izboru. Servirajte kuglice na posebnom tanjiru ili ih dodajte na poslužavnik sa mezeom.
Savet:
Kako biste pojačali aromu semenki i orašastih plodova, uvek ih malo tostirajte na suvom tiganju. Kuglice možete pripremiti i 2–3 dana ranije, a uvaljati ih u posip tek veče pre posluživanja.
Starinski recept iz vremena kada domaćice pravile đakonije isključivo od prirodnih sastojaka – kremasti sir, mirisna mirođija i nežna šargarepa spajaju se u predjelo koje oduševljava i oči i nepca, idealno za porodicu i goste.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja, svaka domaćica može da oblikuje ruže, listiće i cvetove od testa koji će slavski kolač pretvoriti u istinski simbol vere, lepote i porodičnog blagoslova.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.
Recept sa Svetе Gore pokazuje da prava slatka radost ne zahteva raskoš - spoj džema, oraha, suvog grožđa, agruma i posne čokolade stvara kolač koji tihu blagost pretvara u nezaboravan užitak.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Od Bunjevaca do Slovaka, običaji Badnjaka u Srbiji oslikavaju duhovnu pripremu, porodično zajedništvo i molitvu, a ponoćna misa ostaje trenutak koji okuplja vernike u svetlosti sveća i tišini iščekivanja.
Finansijska odluka o pomoći u obnovi manastira u Srpskom Kovinu otvorila je priču o veri, istorijskom pamćenju i odnosu države i Crkve severno od Dunava.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.