Mrsni recepti 16.11.2025 | 12:41

ZABORAVLJENO VOJVOĐANSKO JELO ZA SLAVSKU TRPEZU: Samo 4 sastojka i 30 minuta pripreme

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
ZABORAVLJENO VOJVOĐANSKO JELO ZA SLAVSKU TRPEZU: Samo 4 sastojka i 30 minuta pripreme
shutterstock.com/Anastasia Kamysheva

Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.

U mnogim domovima, naročito pred slavu, jela od kupusa nose svoju tihu, ali nepogrešivu utehu – prizivaju miris detinjstva i jednostavnost koja je hranila generacije. Dok se slavska trpeza sprema za veliki dan, a težina pečenja i bogatih slavskih đakonija polako zauzima svoje mesto, staro jelo vojvođanskih baka ponovo se pokazuje kao dragocena mera ravnoteže.

Flekice sa kupusom, skromne po sastavu, a raskošne po blagotvornosti, nude laganiji predah uz mrsnu slavu i podsećaju nas da je ponekad najviše snage upravo u jednostavnim receptima. Ovo nekada omiljeno jelo, gotovo zaboravljeno u žurbi savremenog kuvanja, vraća se na naš sto kao zdrava, brza i pristupačna zamena za sarmu ili podvarak – i kao podsetnik da je blagoslovena trpeza ona koja ne opterećuje telo, nego ga tihim redom hrane darovi prirode.

Sastojci

1 glavica kupusa (1–1,5 kg)

Ulje za prženje
So i biber po ukusu
250 g flekica (testenina kvadratnog oblika 2×2 cm) ili druge kratke testenine
shutterstock.com/Anastasia Kamysheva
Flekice sa kupusom mogu da budu savršena, lagana zamena za slavsku sarmu ili podvarak

 

Priprema

Dinstajte kupus iseckan na rezance u poklopljenoj posudi, na malo ulja. Dok se dinsta, kupus će pustiti sopstveni sok, pa nije potrebno dodavati vodu. Posolite i pobiberite po ukusu. Kada omekša – otprilike posle dvadesetak minuta - dodajte flekice, odnosno prethodno skuvanu i oceđenu testeninu. na kraju dodajte malo prepržene slanine za bogatiji ukus, ako je slava posna ondaovaj korak izostavite. Sve dobro promešajte i odmah poslužite.