Duhovna riznica 16.11.2025 | 11:46

KAKO PRAVILNO DEKORISATI SLAVSKI STO: Ovo su najveće greške koje domaćice nesvesno prave, a narušavaju smisao praznika

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
KAKO PRAVILNO DEKORISATI SLAVSKI STO: Ovo su najveće greške koje domaćice nesvesno prave, a narušavaju smisao praznika
shutterstock.com/kizaru43, instagram/svetosavska_basta

Ukrasi, boje i obilje nisu ono što čini slavu - već simboli koji moraju da stoje na svom mestu i duh koji se prenosi tišinom, molitvom i merom.

U mnogim domovima priprema slavske trpeze počinje mnogo pre nego što prvi gosti zakorače preko praga. To nije samo pitanje urednosti i estetike, već izraz domaćinskog dostojanstva i poštovanja prema svecu koga se toga dana priziva. Slavski sto zato nije obična svečana trpeza – on je mala domaća ikona, mesto susreta tradicije, molitve i zajedničkog okupljanja.

Zašto je beli stolnjak obavezan deo slavske trpeze

Iako svaka domaćica ima svoj rukopis i ritam pripreme, postoji jedno pravilo koje stoji iznad ličnog ukusa: stolnjak treba da bude beo. On se brže isflekava, istina, ali njegova simbolika je važnija od praktičnosti. Belo u ovom kontekstu nije samo boja, već znak čistote i poštovanja prema svecu. A iako fleke umeju da zabrinu domaćicu, većina se lako uklanja toplom vodom, blagim sapunom ili sodom bikarbonom ako se odmah reaguje.

Upravo zbog te simbolike preporučuje se da čitava dekoracija ostane svedena i nenametljiva. Slavski sto nije mesto za raskošne rođendanske aranžmane, niti za novogodišnji sjaj. Česta greška je preterivanje: previše boja, dekoracija koje skreću pažnju, trake, cvetovi, pa čak i šljokice. Međutim, slava nosi drugačiji duh – tihu radost, zahvalnost i molitveno sećanje – pa i trpeza treba da odražava upravo to. Minimalizam ovde nije trend, već izraz pobožnosti.

shutterstock_kizaru43
Slavski kolač, žito i sveća zauzimaju centralno mesto na slavskom stolu

 

Tri simbola koji moraju da stoje na sredini stola

U samom centru stola nalaze se tri osnovna obeležja svake slave: žito, slavski kolač i sveća. Oni su srž slavske trpeze, njen identitet i smisao. Sveća treba da bude upaljena od jutra i da gori celoga dana. Ako vas brine bezbednost ili mislite da smeta pri posluživanju, možete je pomeriti u stranu, ali nikako je nemojte gasiti pre vremena.

Nakon toga postavlja se kompletan servis. Tradicionalno, tri tanjira idu jedan na drugi: donji za glavno jelo, preko njega tanjir za supu, a na vrhu tanjir za predjelo. Escajg se raspoređuje prema jednostavnom pravilu: sa desne strane stavljaju se kašika i nož, sa leve viljuška. Gore se postavlja kašičica namenjena žitu, a ispod nje mala viljuška.

Od čaša su obavezne dve: za vino i za vodu. Vino, koje se u slavskom kontekstu povezuje sa Hristovom Krvlju, ima posebno mesto na trpezi. Pored njih možete dodati i rakijsku ili čašu za viski, u zavisnosti od toga koga očekujete od gostiju.

Umerenost u dekoraciji čuva smisao slave

Na kraju, ukrasni detalji mogu da daju toplinu trpezi, ali uvek sa merom. Najbolji izbor je veza svežeg ili suvog bosiljka, skroman aranžman ili diskretna sveća — sve što neće narušiti simboliku i jednostavnost koja priliči slavskom danu.

Umerenost, čistoća i poštovanje prema svetitelju – to je suština svake pravilno postavljene slavske trpeze. Sve ostalo je stvar domaćinske ljubavi. I uvek treba imati na umu reči sveštenika:

– To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu – istakao je protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović za RTS.