Posni recepti 20.07.2024 | 18:59

RUKUMIJSKE ROLOVANE TIKVICE SA LEŠNIKOM: Zdrav i ukusan specijalitet za svaku priliku

Izvor: Religija
RUKUMIJSKE ROLOVANE TIKVICE SA LEŠNIKOM: Zdrav i ukusan specijalitet za svaku priliku
Shutterstock

Recept mati Anastasije okrepljuje sestrinstvo Manastira Rukumija, a sigurno će očarati i sve ljubitelje brzih i laganih obroka. Ove tikvice su savršena kombinacija svežine i hrskavosti, idealne za laganu večeru ili dodatak svakom obroku.

Sastojci:

500 g tikvica

1 limun

so

pola šolje vode

Za nadev od lešnika:

100 g lešnika

pola kašičice suvog začina

prstohvat soli

pola kašičice bibera

4 kašike vrele vode

1 kašičica belog luka

1 kašičica senfa

Shutterstock
Namaz od lešnika može da se koristi i za doručak, uz tost

Priprema:

Ogulite tikvice, pa ih isecite na tanke kriške. Stavite ih u činiju, posolite, prelijte sokom od jednog limuna i šoljom hladne vode, pa ostavite da se mariniraju 30 minuta.

Dok se tikvice mariniraju, napravite nadev od lešnika. Lešnike što sitnije sameljite, pa dodajte suve začine, vrelu vodu, beli luk, senf i dobro sjedinite.

Nakon 30 minuta tikvice ocedite, osušite i grilujte na prethodno dobro zagrejanom tiganju. Kada su grilovane, svaku krišku premažite nadevom od lešnika, urolajte i poslužite.