Printscreen/YouTube/Pravoslavlje 888, Shutterstock/nada54Osnovna škola "Anta Bogićević", smeštena je u neposrednoj blizini hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici
Poslednje nedelje Velikog posta donose izazove, ali i priliku za duhovnu snagu i telesnu obnovu. Saznajte kako raznovrsna ishrana i pažljivost mogu učiniti ovaj period još snažnijim i blagoslovenijim.
Kroz post, duša se čisti, srce se kaje, a telo se osvežava. Iako je post u suštini duhovno putovanje, njegov uticaj obuhvata i naše telo. Čini se da su prve nedelje Velikog posta bile lakše, a da se kako dani odmiču, umor i iscrpljenost polako povećavaju. Međutim, kako post traje, naročito pred sam kraj, ne bi trebalo da dozvolimo da nam slabi pažnja i volja. Naprotiv, ove poslednje dve nedelje posta pozivaju nas na još veći duhovni trud i pažljivost.
Otac Simeon, iguman manastira Rukumija, podseća nas da nije samo duhovni aspekt posta važan, već i način na koji se hranimo tokom ovog vremena. On podvlači da ishrana u postu treba da bude raznovrsna, kako bismo na pravi način hranili telo i održali snagu i zdravlje tokom čitavog perioda posta. Iako smo naviknuti da smanjimo unos hrane, važno je da razmislimo o tome šta unosimo, kako bi naša ishrana bila korisna za telo i dušu.
Printscreen/YouTube/Pravoslavlje 888
Otac Simeon Rukumijski
- Ishrana u postu treba da bude raznovrsna. Upotrebljavati crni i beli luk. Jesti orahe, maslinke, šljive... Hleb bi trebalo mesiti. Po mogućnosti od integralnog brašna ili polu-belog. I jesti naša tradicionalna jela: kuvani pasulj, kuvano žito, koje po ocu Savi Rukumijskom leči 33 bolesti. Jer pšenica ima ljudski lik na sebi - poručuje otac Simeon. Ovaj savet ukazuje na to da, iako post podrazumeva uzdržavanje od određenih namirnica, u isto vreme pruža priliku da obratimo pažnju na to što jedemo, kako bismo očuvali telo zdravim, ali i umnogome ojačali duhovnu disciplinu.
Otac Simeon ne zaboravlja ni lekovite osobine hrane koju konzumiramo tokom posta. On naglašava značaj domaćih čajeva, kao što su kamilica i lipa, koji mogu doneti mir duši i olakšati telesne tegobe, a takođe spominje i med kao jedan od prirodnih eliksira.
Shutterstock/Printscreen
Kuvano žito
- Upotrebljavati med, bar dve pune kašičice dnevno - poručuje otac, naglašavajući njegovu važnost za zdravlje i imunološki sistem.
Za one koji pate od visokog krvnog pritiska, otac Simeon preporučuje umeren unos domaće rakije, kao i kakao sa alvom, dok u obrocima na ulju povremeno može biti i čaša vina, sve u umjerenim količinama. Ova mudrost ukazuje na to da post ne znači samo uzdržavanje, već i promišljeno biranje onoga što unosimo u svoje telo, kako bismo ga učinili zdravijim i jačim.
Na kraju, iako je post duhovna borba, to ne znači da bismo trebalo da zaboravimo na telesnu dimenziju posta. Ponekad je potrebno dodatno se truditi da se u poslednje dve nedelje zadrži pažnja, volja i disciplina, kako bismo kroz post u potpunosti duhovno ojačali i očistili se. I kako bi, u svom krajnjem smislu, post postao put ka sveopštem izlečenju — telesnom i duhovnom.
Iako se smatra zdravom opcijom, posna ishrana može izazvati ozbiljne alergijske reakcije i koprivnjaču. Otkrijte koje namirnice najčešće izazivaju probleme i kako da zaštitite svoje zdravlje!
Arhimandrit Metodije iz srpske carske lavre na Svetoj gori poručuje da uzdržanje nije samo telesni podvig, već poziv na unutrašnju promenu kroz praštanje, milosrđe i ljubav prema bližnjima.
Spoj duhovnosti i kulinarstva dolazi iz srca pravoslavne tradicije, sa Svete gore, gde se pravi hleb koji donosi prirodnu slatkoću, bogatstvo ukusa i nežnu teksturu, a savršen je za post i sve koji uživaju u zdravim, domaćim specijalitetima.
U besedi za 13. nedelju po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski I Žički govori o skrivenim okovima greha i o sili Hrista koja oslobađa i iz najdubljeg mraka – jačoj od smrti i ada.
Kako su se na grobu apostola počela da dešavaju mnogobrojna čudesa, naročito isceljenja bolesnih, počeo je da se uvećava i broj hrišćana, a to je naljutilo neznabošce.
Sveti oci otkrivaju zašto je svako koketiranje sa okultnim savez sa zlom – iza astrologije, numerologije i „pozitivne energije“ krije se ista sila koja vodi u duhovnu tamu. Postoji samo jedan izlaz, i on ne dolazi od čoveka.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Iguman manastira Rukumija ističe da crna magija često dolazi kroz „bezazlene“ posete i ostavljene predmete, a objašnjava i kako se od toga možemo zaštititi – ne samo molitvom, već i jednostavnim zaključavanjem vrata.
U tišini podviga i molitve, iguman manastira Rukumija govori o biblijskom proroštvu – kraju jedne civilizacije, kao i dolasku antihrista i ruskom caru koji će biti utočište verujućih.
Presvete Bogorodice sa Mladencem Hristom u naručju počela da ispušta miro pred očima oca Simeona, a vernici ovo retko čudo vide kao snažan znak s neba i poziv na veru, molitvu i pokajanje.
U danima posta kada je riba dozvoljena, trpeza može da zasija jednostavnošću - uz kuvanu ribu s mladim povrćem i mirođijom, po receptu iz manastirske kuhinje koji spaja ukus i smirenje.
U besedi za 13. nedelju po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski I Žički govori o skrivenim okovima greha i o sili Hrista koja oslobađa i iz najdubljeg mraka – jačoj od smrti i ada.
Sveti oci otkrivaju zašto je svako koketiranje sa okultnim savez sa zlom – iza astrologije, numerologije i „pozitivne energije“ krije se ista sila koja vodi u duhovnu tamu. Postoji samo jedan izlaz, i on ne dolazi od čoveka.
Pravoslavna duhovnost, kroz vekove, upozorava da um – ako nije obuzdan molitvom i trezvenošću – može postati bojno polje na kojem se vodi najteža bitka.