BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj.
Tradicionalni recept sa svetog brda Atosa, sjedinjuje ukus leblebije sa aromom crnog luka, bibera, tucane paprike, peršuna i bosiljka, a kombinacija senfa i maslinovog ulja dodaje dodatnu raskoš.
Sastojci:
1 kg leblebije
5 glavica crnog luka, sitno isečenog
1 kašika sode bikarbone
maslinovo ulje
biber i so
senf
tucana paprika, peršun, bosiljak
Priprema:
Leblebiju dobro isperite, potopite u mlakoj vodi I ostavite da prenoći. Za manju količinu, sve mere možete prepoloviti. Ujutru prospite vodu i dodajte sodu bikarbonu. Promešajte i ostavite da tako odstoji sat vremena. Potom dobro isperite leblebiju, trljajte je rukama ispod mlaza vode, da uklonite nabubrelu koru.
Kuvajte leblebiju u vodi bez ikakvih dodataka, prvu vodu prospite, zatim nalijte drugu vodu i kuvajte zajedno sa iseckanim crnim lukom, bez drugih začina. U dubljem tiganju upržite veću količinu iseckanog crnog luka, sa začinima: so, biber, peršun, origano, bosiljak, tucana paprika, senf. Kada se leblebija skuva, a luk sa začinima bude upržen, prospite vodu i proceđenu leblebiju dodajte u uprženi luk. Promešajte da se sve lepo sjedini i tako zajedno kuvajte još petnaestak minuta. Dekorišite seckaom svežom papričicom i peršunom, pa uživajte u ovom manastirskom jelu.
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj. Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste. Samo par sastojaka i malo vremena potrebni su da napravite ovu posnu poslasticu sa bananom, mlevenim lešnikom i kokosovim brašnom, savršenu za svaku priliku, idealnu sve ljubitelje jednostavnih recepata. Uživajte u lako pripremljenim i hranljivim jelima koje su savršene za dane posta: ukusna čorbu od griza i praziluka, aromatičan rižoto sa prazilukom, hrskave ćufte od pahuljica i povrća, te osvežavajući sos od kiselih krastavaca i belog luka.
BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
SOČNE PLJESKAVICE OD CELERA: Ukusan, hrskav ručak koji se brzo priprema
BRZE KUGLICE OD BANANE I KOKOSA: Osvežavajući slatki zalogaji bez dodatog šećera
KOMPLETAN POSNI RUČAK NA VODI SPREMAN ZA 30 MINUTA: Vaša posna trpeza nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna
Uživajte u autentičnom receptu svetogorskih monaha uz ovaj jednostavan i ukusan obrok od ribe i pirinča u kom se savršeno nadopunjuju ukusi pažljivo odabranih začina.
Monah iz Manastir Krušedol objavio je 1855. godine zbirku recepata, među kojima je i ovaj koji pokazuje kako se od najskromnijih sastojaka stvara nezaboravan ukus i miris starine
Posni i hranljiv obrok bogatog ukusa koji spaja tradiciju manastirske kuhinje i mirisne začine, donoseći toplinu i mir svakom zalogaju.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
Stari recept jeromonaha Jeroteja Draganovića pokazuje da skromnost u pripremi ne znači oskudnost u ukusu – obrok koji ispunjava i dušu i stomak.
Jednostavne, zlatne i aromatične – ove pogačice ne samo da osvajaju ukusom, već pričaju priču o zajedništvu, strpljenju i ljubavi prema svakom detalju.
Jednostavan stari, provereni recept za penaste kore, bogat aromatični fil i nežnu glazuru koji vraćaju porodične uspomene.
Recept iz vremena kada se sve spremalo bez žurbe ponovo osvaja — zahvaljujući bogatom nadevu, toploj čokoladnoj glazuri i uspomenama koje mirišu na maslo.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Dan nakon svoje krsne slave, Dobrija Radović je sahranjen na groblju u Barama Radovića.
Hiljade vernika širom vaseljene svedoče o blagodatima Svetitelja i dolaze na Eginu po utehu, nadu i isceljenje.
Čovek koji u bližnjem vidi brata, koji tuđu bol oseća kao svoju i koji bez računa i zadrške pruža ruku pomoći, postaje svedočanstvo žive vere.