Posni recepti 04.07.2024 | 16:41

LEBLEBIJE NA HILANDARSKI NAČIN: Ukusan manastirski obrok koji se lako priprema, a teško zaboravlja

Izvor: Religija
LEBLEBIJE NA HILANDARSKI NAČIN: Ukusan manastirski obrok koji se lako priprema, a teško zaboravlja
Shutterstock

Tradicionalni recept sa svetog brda Atosa, sjedinjuje ukus leblebije sa aromom crnog luka, bibera, tucane paprike, peršuna i bosiljka, a kombinacija senfa i maslinovog ulja dodaje dodatnu raskoš.

Sastojci:

1 kg leblebije

5 glavica crnog luka, sitno isečenog 

1 kašika sode bikarbone

maslinovo ulje

biber i so

senf

tucana paprika, peršun, bosiljak

Shutterstock
Leblebije na hilandarski način

Priprema:

Leblebiju dobro isperite, potopite u mlakoj vodi I ostavite da prenoći. Za manju količinu, sve mere možete prepoloviti. Ujutru prospite vodu i dodajte sodu bikarbonu. Promešajte i ostavite da tako odstoji sat vremena. Potom dobro isperite leblebiju, trljajte je rukama ispod mlaza vode, da uklonite nabubrelu koru.

Kuvajte leblebiju u vodi bez ikakvih dodataka, prvu vodu prospite, zatim nalijte drugu vodu i kuvajte zajedno sa iseckanim crnim lukom, bez drugih začina. U dubljem tiganju upržite veću količinu iseckanog crnog luka, sa začinima: so, biber, peršun, origano, bosiljak, tucana paprika, senf. Kada se leblebija skuva, a luk sa začinima bude upržen, prospite vodu i proceđenu leblebiju dodajte u uprženi luk. Promešajte da se sve lepo sjedini i tako zajedno kuvajte još petnaestak minuta. Dekorišite seckaom svežom papričicom i peršunom, pa uživajte u ovom manastirskom jelu.