BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj.
Tradicionalni recept sa svetog brda Atosa, sjedinjuje ukus leblebije sa aromom crnog luka, bibera, tucane paprike, peršuna i bosiljka, a kombinacija senfa i maslinovog ulja dodaje dodatnu raskoš.
Sastojci:
1 kg leblebije
5 glavica crnog luka, sitno isečenog
1 kašika sode bikarbone
maslinovo ulje
biber i so
senf
tucana paprika, peršun, bosiljak
Priprema:
Leblebiju dobro isperite, potopite u mlakoj vodi I ostavite da prenoći. Za manju količinu, sve mere možete prepoloviti. Ujutru prospite vodu i dodajte sodu bikarbonu. Promešajte i ostavite da tako odstoji sat vremena. Potom dobro isperite leblebiju, trljajte je rukama ispod mlaza vode, da uklonite nabubrelu koru.
Kuvajte leblebiju u vodi bez ikakvih dodataka, prvu vodu prospite, zatim nalijte drugu vodu i kuvajte zajedno sa iseckanim crnim lukom, bez drugih začina. U dubljem tiganju upržite veću količinu iseckanog crnog luka, sa začinima: so, biber, peršun, origano, bosiljak, tucana paprika, senf. Kada se leblebija skuva, a luk sa začinima bude upržen, prospite vodu i proceđenu leblebiju dodajte u uprženi luk. Promešajte da se sve lepo sjedini i tako zajedno kuvajte još petnaestak minuta. Dekorišite seckaom svežom papričicom i peršunom, pa uživajte u ovom manastirskom jelu.
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj. Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste. Samo par sastojaka i malo vremena potrebni su da napravite ovu posnu poslasticu sa bananom, mlevenim lešnikom i kokosovim brašnom, savršenu za svaku priliku, idealnu sve ljubitelje jednostavnih recepata. Uživajte u lako pripremljenim i hranljivim jelima koje su savršene za dane posta: ukusna čorbu od griza i praziluka, aromatičan rižoto sa prazilukom, hrskave ćufte od pahuljica i povrća, te osvežavajući sos od kiselih krastavaca i belog luka.
BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
SOČNE PLJESKAVICE OD CELERA: Ukusan, hrskav ručak koji se brzo priprema
BRZE KUGLICE OD BANANE I KOKOSA: Osvežavajući slatki zalogaji bez dodatog šećera
KOMPLETAN POSNI RUČAK NA VODI SPREMAN ZA 30 MINUTA: Vaša posna trpeza nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna
Ovaj slasni tart, u kom se savršeno spajaju ukusi pistaća, urmi i crne čokolade, idealno je rešenje za sve sladokusce koji vole brzinu i jednostavnost.
Iznenadite svoje goste ovom jednostavnim, a savršeno kremastim namazom koji se lako priprema i idealna je za posluženje na prepečenom hlebu ili u korpicama.
Episkop lipjanski i vikar patrijarha Porfirija, posetio je srpski manastir na Svetoj gori, gde je služio arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog Jovana Šangajskog, podsećajući na važnost duhovne veze sa ovim svetim mestom i monaškim nasleđem Svetog Save.
U narodu poznat kao Petrovski post, traje od ponedeljka nakon Nedelje svih svetih do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, predstavlja vreme u kom se vernici kroz molitvu, milosrđe, odricanje od mrsne hrane, rđavih misli i dela, približavaju Bogu, sledeći primer svetih apostola.
Ovaj slasni tart, u kom se savršeno spajaju ukusi pistaća, urmi i crne čokolade, idealno je rešenje za sve sladokusce koji vole brzinu i jednostavnost.
Uživajte u lako pripremljenim i hranljivim jelima koje su savršene za dane posta: ukusna čorbu od griza i praziluka, aromatičan rižoto sa prazilukom, hrskave ćufte od pahuljica i povrća, te osvežavajući sos od kiselih krastavaca i belog luka.
Patlidžan se, zajedno sa mnogim drugim povrćem, začinima i kuhinjskim tehnikama, proširio po Balkanu kroz tursku kuhinju, pa se tako našao i u ovom receptu starom preko 200 godina.
Tradicionalni vojvođanski kolač, bez kog je nedeljni porodični ručak ranije bio nezamisliv, razgaliće svačije nepce, rashladiti telo, a ugrejati dušu.
Pored arhitektonskih i duhovnih sličnosti, oba svetilišta služe kao mostovi između prošlosti i sadašnjosti. Manastir Ostrog i crkva posvećena Svetom Mihailu nose sa sobom priče o veri koja je opstala uprkos svim izazovima, podsećajući nas na snagu duhovnosti i kulturnog nasleđa.
Ovaj slasni tart, u kom se savršeno spajaju ukusi pistaća, urmi i crne čokolade, idealno je rešenje za sve sladokusce koji vole brzinu i jednostavnost.
Nedavna dešavanja u Trsteniku potvrđuju da problemi u vezi sa pravom na slobodan izbor učenika i dalje traju, uprkos upozorenjima SPC i naporima državnih organa da se spreči neprihvatljivo ponašanje predstavnika nekih školskih ustanova.