Duhovna riznica 04.07.2024 | 15:48

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Gde da pronađemo snagu da ne pokleknemo u vremenima burnim?

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Gde da pronađemo snagu da ne pokleknemo u vremenima burnim?
Shutterstock

Kada životne oluje zaprete da nas potonu, Sveti Teofan Zatvornik nas u delu svoje knjige namenjenom za drugi četvrtak posle Pedesetnice, upućuje da se setimo reči Gospoda, prepoznamo njegovu prisutnost i nađemo utehu u verovanju da nas on vodi kroz svaku nevolju.

Plovili su na drugu stranu mora. Gospod je spavao. Podigla se bura i svi su se prestrašili, zaboravivši na činjenicu da je Gospod s njima i da zbog toga ne treba ničeg da se boje (Mt.8, 23). Tako biva i u običnom i u duhovnom životu. Digne se bura teškoća ili strasti, i mi se uznemirimo do raslabljenosti, smatrajući da je to sasvim normalno. Međutim, Gospod nam šalje ukor: „Maloverni!“ I pravično je! Naravno, ne može a da se ne obrati pažnja na ono što se događa, ali je moguće uvek sačuvati razumno spokojstvo.

Pre svega, pogledaj na to šta Gospod hoće od tebe, i smireno se pokori pod njegovu silnu ruku. Ne smućuj se i ne uzbuđuj se. Zatim uzdigni veru svoju ka misli da je Gospod s tobom, i pripadni ka njegovim stopama sa molitvom. Ipak, ne viči: „Gospode, ginem!“, nego sa predanošću uzvikni: „Gospode, ako hoćeš – možeš! No, opet, ne moja, nego tvoja volja neka bude“. Veruj da ćeš takvim načinom bezopasno da prebrodiš buru koja se podigla.