Posni recepti 01.07.2024 | 14:15

KOMPLETAN POSNI RUČAK NA VODI SPREMAN ZA 30 MINUTA: Vaša posna trpeza nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna

Izvor: Religija
KOMPLETAN POSNI RUČAK NA VODI SPREMAN ZA 30 MINUTA: Vaša posna trpeza nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna
Printscreen/Youtube/Serpica Recepti

Uživajte u lako pripremljenim i hranljivim jelima koje su savršene za dane posta: ukusna čorbu od griza i praziluka, aromatičan rižoto sa prazilukom, hrskave ćufte od pahuljica i povrća, te osvežavajući sos od kiselih krastavaca i belog luka.

Čorba od griza i praziluka

Sastojci:

pola glavice crnog luka

2 manje šargarepe

malo celera (ili paštrnaka)

kašika začina

600 ml vode

2 kašike pšeničnog griza

Priprema:

Sitno iseckajte luk, povrće narendajte i izdinstati na malo vode. Sklonite sa šporeta i u vrelo umešajte griz. Nalijte vodom, pa mešajte da se griz ne zgrudva. Dodajte začine i kuvajte oko 10 minuta. U čorbu možete staviti malo bibera, iseckanog peršunovog lišća ili neki začin koji volite. A dok se čorba kuva, možete da pripremate rižoto.

Printscreen/YouTube/Serpica recepti
Ćufte peći na plehu obloženom pek pairom

Rižoto sa prazilukom

Sastojci:

tanji štap praziluka

300 g pirinča

500 ml vode

biber, suvi začin

kašika sitne crvene paprike

Priprema:

Praziluk sitno iseckajte, pa stavite da se dinsta sa jednom čašom vode oko 10 minuta. Dodajte oprani pirinač, nalijte vodu i kuvajte na laganoj temperaturi oko 30 minuta. Pred kraj, začinite i dodajte crvenu paprika, ne morate skuvati pirinač skroz. Ostavite poklopljeno da stoji, da se pirinač u svojoj toplini i pari još razmekša. Dok se rižoto krčka, iskoristite vreme i pripremite posne ćufte.

Ćufte od pahuljica i povrća

Sastojci: 

glavica luka

4 šolje (1,5 dl) pahuljica (pomešane ovsane, ječmene i ražane)

kašičica suvog začina

4 čena belog luka

4 dl vode

kašika mlevene paprike

Priprema:

Iseckajte luk i izdinstajte na vodi, potom dodajte beli luk i pahuljice. Nalijte još vode, dodajte začine i krčkajte dok pahuljice ne omekšaju. Masu prohladite i oblikujte ćufte.

Poređajte ih na pleh obložen pek-papirom, prekrijte folijom i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Zatim prelijte šoljom vode, prekrijte opet folijom i pecite još desetak minuta.

Printscreen/YouTube/Serpica recepti
Savršena kombinacija hrskavog i kremastog

Sos od kiselih krastavaca i belog luka

Sastojci:

2 kašike brašna

3-4 dl vode

3 manja kisela krastavčića

2 čena belog luka

kašičica mirođije so

Priprema:

Izmešajte brašno i vodu i kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte krastavce i beli luk, iseckanu mirođiju i so. Krčkajte još minut-dva i sklonite sa šporeta.