BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj.
Uživajte u lako pripremljenim i hranljivim jelima koje su savršene za dane posta: ukusna čorbu od griza i praziluka, aromatičan rižoto sa prazilukom, hrskave ćufte od pahuljica i povrća, te osvežavajući sos od kiselih krastavaca i belog luka.
Čorba od griza i praziluka
Sastojci:
pola glavice crnog luka
2 manje šargarepe
malo celera (ili paštrnaka)
kašika začina
600 ml vode
2 kašike pšeničnog griza
Priprema:
Sitno iseckajte luk, povrće narendajte i izdinstati na malo vode. Sklonite sa šporeta i u vrelo umešajte griz. Nalijte vodom, pa mešajte da se griz ne zgrudva. Dodajte začine i kuvajte oko 10 minuta. U čorbu možete staviti malo bibera, iseckanog peršunovog lišća ili neki začin koji volite. A dok se čorba kuva, možete da pripremate rižoto.
Rižoto sa prazilukom
Sastojci:
tanji štap praziluka
300 g pirinča
500 ml vode
biber, suvi začin
kašika sitne crvene paprike
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte, pa stavite da se dinsta sa jednom čašom vode oko 10 minuta. Dodajte oprani pirinač, nalijte vodu i kuvajte na laganoj temperaturi oko 30 minuta. Pred kraj, začinite i dodajte crvenu paprika, ne morate skuvati pirinač skroz. Ostavite poklopljeno da stoji, da se pirinač u svojoj toplini i pari još razmekša. Dok se rižoto krčka, iskoristite vreme i pripremite posne ćufte.
Ćufte od pahuljica i povrća
Sastojci:
glavica luka
4 šolje (1,5 dl) pahuljica (pomešane ovsane, ječmene i ražane)
kašičica suvog začina
4 čena belog luka
4 dl vode
kašika mlevene paprike
Priprema:
Iseckajte luk i izdinstajte na vodi, potom dodajte beli luk i pahuljice. Nalijte još vode, dodajte začine i krčkajte dok pahuljice ne omekšaju. Masu prohladite i oblikujte ćufte.
Poređajte ih na pleh obložen pek-papirom, prekrijte folijom i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Zatim prelijte šoljom vode, prekrijte opet folijom i pecite još desetak minuta.
Sos od kiselih krastavaca i belog luka
Sastojci:
2 kašike brašna
3-4 dl vode
3 manja kisela krastavčića
2 čena belog luka
kašičica mirođije so
Priprema:
Izmešajte brašno i vodu i kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte krastavce i beli luk, iseckanu mirođiju i so. Krčkajte još minut-dva i sklonite sa šporeta.
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj. Iznenadite svoje goste ovom jednostavnim, a savršeno kremastim namazom koji se lako priprema i idealna je za posluženje na prepečenom hlebu ili u korpicama. Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste. Samo par sastojaka i malo vremena potrebni su da napravite ovu posnu poslasticu sa bananom, mlevenim lešnikom i kokosovim brašnom, savršenu za svaku priliku, idealnu sve ljubitelje jednostavnih recepata.
BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
NEODOLJIVA PAŠTETA OD TUNJEVINE: Brz i ukusan recept za posne dane, ali i za svaki drugu priliku
SOČNE PLJESKAVICE OD CELERA: Ukusan, hrskav ručak koji se brzo priprema
BRZE KUGLICE OD BANANE I KOKOSA: Osvežavajući slatki zalogaji bez dodatog šećera
Iguman Manastira Fenek pojašnjava suštinsku prirodu posta, ističući važnost duhovnog uzdržanja koje prevazilazi telesno. Učenjem o postu kao sredstvu duhovne obnove poziva vernike na povratak Bogu kroz promenu srca i volje.
U narodu poznat kao Petrovski post, traje od ponedeljka nakon Nedelje svih svetih do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, predstavlja vreme u kom se vernici kroz molitvu, milosrđe, odricanje od mrsne hrane, rđavih misli i dela, približavaju Bogu, sledeći primer svetih apostola.
Ulaskom u ovaj sveti period, u narodu poznat i kao Petrovski post, pravoslavni hrišćani se podsećaju na važnost duhovne discipline, pokajanja i molitve, dok se pripremaju za proslavu velikih svetitelja i nastavljaju put vere koji su započeli apostoli.
Ovaj autentični specijalitet koji spaja jednostavne sastojke u harmoniju ukusa i odiše duhom Kosmeta, očaraće sve ljubitelje domaće hrane.
Patlidžan se, zajedno sa mnogim drugim povrćem, začinima i kuhinjskim tehnikama, proširio po Balkanu kroz tursku kuhinju, pa se tako našao i u ovom receptu starom preko 200 godina.
Tradicionalni vojvođanski kolač, bez kog je nedeljni porodični ručak ranije bio nezamisliv, razgaliće svačije nepce, rashladiti telo, a ugrejati dušu.
Uz recept sa juga Srbije, otkrijte čaroliju starinskih ukusa kroz hrskavu, slasnu poslasticu koja nas vraća u vreme kada su domaći kolači davali toplinu porodičnim okupljanjima.
Samo par sastojaka i malo vremena potrebni su da napravite ovu posnu poslasticu sa bananom, mlevenim lešnikom i kokosovim brašnom, savršenu za svaku priliku, idealnu sve ljubitelje jednostavnih recepata.
Na nadahnutom predavanju u Čačku, jedan od omiljenih besednika današnjice, protojerej-stavrofor Gojko Perović osvetlio je suštinu Kosovskog zaveta kao duhovnog obećanja čoveka Bogu. Kroz primere iz istorije i svakodnevnog života, podsetio je na značaj vernosti, žrtve i držanja date reči.
Uživajte u lako pripremljenim i hranljivim jelima koje su savršene za dane posta: ukusna čorbu od griza i praziluka, aromatičan rižoto sa prazilukom, hrskave ćufte od pahuljica i povrća, te osvežavajući sos od kiselih krastavaca i belog luka.
Uz molitveno učešće patrijarha srpskog Porfirija, arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, kao i brojnih arhijereja, vernici su Hramu Svetog Dimitrija u Bitolju prisustvovali svečanom činu kanonizacije velike podvižnice koja je svetionik vere i nade za sve generacije.