BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj.
Uživajte u lako pripremljenim i hranljivim jelima koje su savršene za dane posta: ukusna čorbu od griza i praziluka, aromatičan rižoto sa prazilukom, hrskave ćufte od pahuljica i povrća, te osvežavajući sos od kiselih krastavaca i belog luka.
Čorba od griza i praziluka
Sastojci:
pola glavice crnog luka
2 manje šargarepe
malo celera (ili paštrnaka)
kašika začina
600 ml vode
2 kašike pšeničnog griza
Priprema:
Sitno iseckajte luk, povrće narendajte i izdinstati na malo vode. Sklonite sa šporeta i u vrelo umešajte griz. Nalijte vodom, pa mešajte da se griz ne zgrudva. Dodajte začine i kuvajte oko 10 minuta. U čorbu možete staviti malo bibera, iseckanog peršunovog lišća ili neki začin koji volite. A dok se čorba kuva, možete da pripremate rižoto.
Rižoto sa prazilukom
Sastojci:
tanji štap praziluka
300 g pirinča
500 ml vode
biber, suvi začin
kašika sitne crvene paprike
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte, pa stavite da se dinsta sa jednom čašom vode oko 10 minuta. Dodajte oprani pirinač, nalijte vodu i kuvajte na laganoj temperaturi oko 30 minuta. Pred kraj, začinite i dodajte crvenu paprika, ne morate skuvati pirinač skroz. Ostavite poklopljeno da stoji, da se pirinač u svojoj toplini i pari još razmekša. Dok se rižoto krčka, iskoristite vreme i pripremite posne ćufte.
Ćufte od pahuljica i povrća
Sastojci:
glavica luka
4 šolje (1,5 dl) pahuljica (pomešane ovsane, ječmene i ražane)
kašičica suvog začina
4 čena belog luka
4 dl vode
kašika mlevene paprike
Priprema:
Iseckajte luk i izdinstajte na vodi, potom dodajte beli luk i pahuljice. Nalijte još vode, dodajte začine i krčkajte dok pahuljice ne omekšaju. Masu prohladite i oblikujte ćufte.
Poređajte ih na pleh obložen pek-papirom, prekrijte folijom i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Zatim prelijte šoljom vode, prekrijte opet folijom i pecite još desetak minuta.
Sos od kiselih krastavaca i belog luka
Sastojci:
2 kašike brašna
3-4 dl vode
3 manja kisela krastavčića
2 čena belog luka
kašičica mirođije so
Priprema:
Izmešajte brašno i vodu i kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte krastavce i beli luk, iseckanu mirođiju i so. Krčkajte još minut-dva i sklonite sa šporeta.
Spoj hrskavog brokolija i kremastog sosa od kikirikija za savršen ukusni doživljaj. Iznenadite svoje goste ovom jednostavnim, a savršeno kremastim namazom koji se lako priprema i idealna je za posluženje na prepečenom hlebu ili u korpicama. Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste. Samo par sastojaka i malo vremena potrebni su da napravite ovu posnu poslasticu sa bananom, mlevenim lešnikom i kokosovim brašnom, savršenu za svaku priliku, idealnu sve ljubitelje jednostavnih recepata.

BROKOLI SA SOSOM OD KIKIRIKIJA: Egzotičan i hranljiv posni obrok
NEODOLJIVA PAŠTETA OD TUNJEVINE: Brz i ukusan recept za posne dane, ali i za svaki drugu priliku
SOČNE PLJESKAVICE OD CELERA: Ukusan, hrskav ručak koji se brzo priprema
BRZE KUGLICE OD BANANE I KOKOSA: Osvežavajući slatki zalogaji bez dodatog šećera
Jedinstveno jelo koje spaja nežni sloj povrća i aromatičnu ribu, idealno za posne dane kada tipik dopušta ribu - mekan, sočan patlidžan i začini pretvaraju svaki zalogaj u radost.
Lagano, mirisno i neodoljivo hrskavo — ovo jelo od prokelja u testu donosi toplinu porodične trpeze i savršeno se uklapa u dane posta.
Skromna, a bogata trpeza vekovima se oblikovala u tišini manastirskih kuhinja, a janija od boba ostala je jedno od onih jela koje jednako greje telo i dušu, podsećajući da je prava snaga u jednostavnosti.
Jeromonah manastira Krušedol još u 19. veku zapisao je recept koji pokazuje kako jednostavni sastojci – krompir, luk i pivo – mogu stvoriti neodoljiv spoj tradicije, duhovnosti i ukusa.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.
Jednostavni sastojci i drevni trikovi manastirske kuhinje stvaraju poslasticu koja je aromatična i savršena za dane posta ili svakodnevno uživanje.
Recept sa Svetе Gore pokazuje da prava slatka radost ne zahteva raskoš - spoj džema, oraha, suvog grožđa, agruma i posne čokolade stvara kolač koji tihu blagost pretvara u nezaboravan užitak.
Otkrijte kako se u Hilandaru priprema jelo koje spaja monahe i poklonike, i kako ga možete lako spremiti kod kuće u danima posta.
U vreme kada je vera bila progonjena, a javno ispovedanje Hrista smatrano prestupom, dogodilo se čudo koje je stotine, pa i hiljade ljudi vratilo Bogu.
Džuman Al-Kavasmi prvi put javno govori o životu u okruženju gde je mržnja bila obaveza, o sumnjama koje su je razdirale i iskustvu koje ju je odvelo na put potpuno suprotan onome na koji je bila usmeravana.
Freska „Dobar pastir“ iz 3. veka prikazuje mladog Isusa, simbol božanske zaštite i ranog hrišćanskog života u Anadoliji.
Sveti Nikolaj Žički nas uči da osmeh, bez zlobe, može biti odgovor na podsmeh. Jer neznanju priliči podsmeh, a znanju osmeh.
Vernici i ljudi dobre volje sada imaju priliku da učestvuju u izgradnji duhovnog centra koji će okupljati generacije.
Finansijska odluka o pomoći u obnovi manastira u Srpskom Kovinu otvorila je priču o veri, istorijskom pamćenju i odnosu države i Crkve severno od Dunava.
Jednostavno pripremljeno, a bogato aromama, ovaj praznični specijalitet spaja vekovne običaje, miris pečenog luka i maslinovo ulje na trpezama gde se slavi dolazak Božića.