Crkve i manastiri 01.07.2024 | 12:33

OBNOVA DUHOVNIH VREDNOSTI: Tradicionalni Janjski sabor u Manastiru Glogovac okupio vernike i sveštenstvo

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
OBNOVA DUHOVNIH VREDNOSTI: Tradicionalni Janjski sabor u Manastiru Glogovac okupio vernike i sveštenstvo
SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka

U Svetogeorgijevskom manastiru iz 14. veka održan je svečani skup koji je predvodio episkop bihaćko-petrovački Sergije, podsećajući sabrane na važnost molitvenog zajedništva. Posle blagosiljanja slavskih darova, vernici su uživali u svečanoj trpezi u manastirskoj porti.

U predivnom ambijentu Svetogeorgijevskog manastira u Glogovcu, ušuškanog u kanjonu rečice Glogovac, među brdima planine Gorice, na Nedelju svih svetih održan je tradicionalni Janjski sabor. Ova proslava, koja već vekovima okuplja vernike i sveštenstvo, ove godine bila je posebno svečana i ispunjena duhovnim zajedništvom.

SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka
Blagosiljane slavskih darova

Episkop bihaćko-petrovački Sergije služio je liturgiju u Hramu Svetog Georgija, uz sasluženje sveštenomonaštva i sveštenstva iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve. Tokom bogosluženja, vernici su se sabrali u molitvi, osluškujući duhovne pouke i besedu vladike Sergija.

SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka
Vladika Sergije sa sveštenomonaštvom i sveštenstvom

Vladika Sergije je u svojoj kratkoj besedi govorio o velikoj žrtvi mučenika koji su postradali za ime Hristovo u različitim vremenima. Ovi hrabri svedoci vere, koje je crkva prepoznala i priznala za svoje molitvenike i zastupnike pred prestolom Božjim, poslužili su kao inspiracija za sve prisutne. Njihova žrtva i vernost Hristu bili su podsećanje na snagu i nepokolebljivost vere.

SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka
Vernici u Hramu Svetog Georgija

Nakon blagosiljanja slavskih prinosa, koji su simbolizovali zajedništvo i ljubav među vernicima, okupljeni su se uputili ka manastirskoj porti gde je bila pripremljena svečana trpeza ljubavi. U ovoj toploj atmosferi, vernici su delili obrok, reči utehe i radosti, učvršćujući zajedničku veru i bratstvo.

SPC / Eparhija bihaćko-petrovačka
Manastir Glogovac

Janjski sabor u Manastiru Glogovac je još jednom pokazao snagu i lepotu pravoslavne tradicije, podsećajući sve prisutne na važnost zajedništva, molitve i sećanja na one koji su svoje živote posvetili Hristu. Ovaj događaj je ne samo proslava vere, već i svedočanstvo o živoj i postojanoj zajednici koja čuva svoje duhovno nasleđe i prenosi ga budućim generacijama.