Aktuelno iz SPC 01.07.2024 | 11:39

BRATOLJUBLJE PRAVOSLAVNIH CRKAVA: Patrijarh srpski Porfirije uputio čestitku novoizabranom patrijarhu bugarskom Danilu

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
BRATOLJUBLJE PRAVOSLAVNIH CRKAVA: Patrijarh srpski Porfirije uputio čestitku novoizabranom patrijarhu bugarskom Danilu
Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIC Patrijarh srpski Porfirije

Bugarska pravoslavna crkva izabrala je mitropolita Danila za novog patrijarha, a poglavar SPC pozdravio je ovaj svečani čin, ističući duhovnu povezanost i bratstvo između dve crkve, kao i važnost zajedničkog svedočenja Hristove vere i propovedanja Jevanđelja.

Zvona u Hramu Aleksandra Nevskog u centru Sofije objavila su izbor mitropolita Danila za novog patrijarha bugarskog i mitropolita sofijskog. Ovaj značajan trenutak za Bugarsku pravoslavnu crkvu dočekan je sa radošću i molitvama vernika, jer su 69 delegata Sabora podržali izbor patrijarha Danila, dok je mitropolita Grigorija podržalo 66 delegata.

U ovom svečanom trenutku patrijarh srpski Porfirije uputio je srdačne čestitke novoizabranom patrijarhu bugarskom Danilu. U svojoj čestitki poglavar SPC je izrazio bratoljubive želje i radost povodom izbora novog poglavara Bugarske patrijaršije, naglašavajući duhovnu povezanost i bratstvo između dve crkve.

Printscreen / YouTube
Patrijarh bugarski Danilo

- U ime Sabora arhijereja Srpske pravoslavne crkve i u lično ime, bratoljubivo vam upućujemo srdačne čestitke povodom vašeg izbora i stupanja u najsvetiji tron patrijaraha bugarskih. Punoća vaskolike crkve Hristove, Tela njegovog, danas kliče i raduje se zajedno sa klirom i vernim narodom sestrinske nam Bugarske pravoslavne crkve, prepoznavajući blagoizvoljenje Presvetog Duha i satrudništvo otaca Arhijerejskog Sabora, koji su u liku vaše svetosti prepoznali dostojnog naslednika njenih bogomudrih predstojatelja, izabravši vas za novog poglavara Bugarske patrijaršije - istakao je patrijarh Porfirije, a potom je naglasio važnost zajedničkog svedočenja Hristove vere i propovedanja Jevanđelja, naročito u današnjem vremenu kada su vrednosti Jevanđelja na ispitu.

- Vaša svetosti, Božja volja je da svi narodi sveta poznaju onoga koji je pravi put, istina i život i da kroz njega dođu u poznanje istine. Verujući u ove reči, uzdamo se da ćemo noseći Hristovo breme i blagi jaram kao predstojatelji, zajedničkim snagama, neućutno i bez oklevanja, propovedati Istinu, svedočeći Jevanđelje Hristovo i veru jedne, svete, saborne i apostolske crkve, naročito danas kada su na ispitu jevanđelski sistemi vrednosti.

Tanjug / Jadranka Ilić
Patrijarh srpski Porfirije

Na kraju, patrijarh Porfirije je uputio molitve Gospodu da novoizabranom patrijarhu Danilu podari obilje milosti, pastirske mudrosti i duhovne snage u njegovom novom poslušanju.

- Molimo se Gospodu našem Isusu Hristu da vam podari obilje svoje milosti, pastirske mudrosti i duhovne snage u novom poslušanju za koje vas je Duh Sveti prizvao – poručio je patrijarh srpski, a njegove reči odjekuju kao izraz jedinstva, vere i nade, pokazujući duboko duhovno bratstvo između Srpske i Bugarske pravoslavne crkve, koje će nastaviti da raste i jača u budućnosti.