Posni recepti 22.10.2025 | 11:46

AJVAR OD ZELENOG PATLIDŽANA IZ MANASTIRA RUKUMIJA MENJA SVE ŠTO ZNATE O ZIMNICI: Tajni sastojak u receptu mati Atanasije čini ovaj zdrav namaz savršeno ukusnim

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
AJVAR OD ZELENOG PATLIDŽANA IZ MANASTIRA RUKUMIJA MENJA SVE ŠTO ZNATE O ZIMNICI: Tajni sastojak u receptu mati Atanasije čini ovaj zdrav namaz savršeno ukusnim
shutterstock.com/Yulia Furman

Recept iz kuvara „Ko posti, dušu gosti“ otkriva kako obični sastojci postaju neodoljiv posni ajvar, savršen za zimnicu, sendviče i tradicionalni domaći namaz pun mirisa i topline manastirskog doma.

U mirisu manastirskih kuhinja, gde se svaki obrok priprema sa ljubavlju i molitvom, kriju se recepti koji hrane i telo i dušu. Mati Atanasija iz manastira Rukumija u svom kuvaru „Ko posti, dušu gosti“ deli sa nama jedan od takvih dragocenih darova – ajvar od zelenog patlidžana. Ovaj jednostavan, a istovremeno bogat posni namaz podseća na lepotu posnih jela koja u sebi nose toplinu doma, mir i tradiciju, a u svakom zalogaju čuvaju uspomene na miris manastirskog dvorišta i radost zajedničkog stola.

Sastojci:

5 kg zelenog patlidžana
1 kg crnog luka
200 g šećera
300 g rendanog rena
so
limuntus

shutterstock.com/Yulia Furman
Ajvar od zelenog patlidžana po receptu mati Atanasije

 

Još recepata mati Atanasije

youtube/Nina Martinović Armbruster
Mati Atanasija autor je više izdana posnih kuvara

 

SAVRŠEN POSNI NAMAZ KOJI JE OSVOJIO SRBIJU: Recept mati Atanasije iz Rukumije za brz i ukusan obrok koji možete pripremiti čak i na poslu

TAJNA OČARAVAJUĆEG UKUSA POSNIH ŠNICLI IZ RUKUMIJE: Recept mati Atanasije koji hrani dušu, a ne samo telo

KOLAČI NA VODI I POSNI DELIKATESI: Domaćice se otimaju za recept mati Atanasije, evo kako da napravite posnu paštetu

Priprema:

Zeleni patlidžan i crni luk samleti na mašini. Ocediti višak tečnosti i kuvati dok voda potpuno ne ispari. Zatim dodati so po ukusu, 200 g šećera i 300 g rendanog rena. Po želji zakiseliti limuntusom. Ovaj ajvar može se odmah staviti u tegle dok je vruć. Uvek ćete imati posan i ukusan namaz za sendviče, preko kojih možete dodati slanu pečenu papriku.