Posni recepti 19.06.2025 | 09:13

TAJNA OČARAVAJUĆEG UKUSA POSNIH ŠNICLI IZ RUKUMIJE: Recept mati Atanasije koji hrani dušu, a ne samo telo

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
TAJNA OČARAVAJUĆEG UKUSA POSNIH ŠNICLI IZ RUKUMIJE: Recept mati Atanasije koji hrani dušu, a ne samo telo
Shutterstock/Nadezhda Nesterova

U manastiru gde post ima ukus mira, mati Atanasija otkriva kako i najskromniji sastojci, uz molitvu i blagoslov, postaju trpeza dostojna praznika — donosimo vam recept iz knjige Srpski posni kuvar koji se ne zaboravlja.

Tamo gde se mir ne traži, već se živi, u manastiru Rukumija, mati Atanasija sabrala je recepte koji više hrane srce nego telo. U svojoj knjizi "Srbski posni kuvar", ova monahinja otkriva kako se i od najskromnijih sastojaka može pripremiti ukusno jelo koje miriše na trpezu posta i molitve.

Njene posne faširane šnicle nisu samo obrok, već i svedočanstvo da se kroz kuvanje može služiti Bogu. U ovom receptu sabrani su jednostavnost, predanje i ljubav, a mirisi koje šire bude uspomene na tihe večere u manastirskoj trpezariji.

Sastojci:

100 g ljuspica soje poparenih toplom vodom
100 g mokrog izdrobljenog hleba
2 rendane šargarepe
1 rendan krompir
1 sitno iseckana glavica belog luka
oko 200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
so, sušeni začin, biber
ulje za prženje

Shutterstock/Nadezhda Nesterova
Posne faširane šnicle od soje, idealan su obrok u vreme posta na vodi

 

Priprema:

Sve sastojke dobro izmešajte u jednoj posudi dok se masa ne sjedini. Trebalo bi da bude gusta, poput kačamaka.

Zagrejte veću količinu ulja, kao za prženje krofni. Kašikom na vrelo ulje spustite prvo probnu šniclu. Ukoliko se ne raspada i temperatura je odgovarajuća, nastavite sa ostalima. Ako se smesa raspada, dodajte još brašna. Ako je previše tvrda, dodajte malo vode.

Kada masa postane adekvatna vašem ukusu, propržite i poslužite toplo.

U monaškoj kuhinji svako jelo nosi pečat molitve

U kuhinji mati Atanasije svaki recept je više od kuvarskog saveta — on je poziv na sabranost, tišinu i blagodarenje. Njene šnicle nisu luksuzna trpeza, ali u njima se oseća nebeski ukus: ukus žrtve, ljubavi i posvećenosti Bogu.