Posni recepti 08.03.2025 | 09:18

NAJUKUSNIJE POSNE PLJESKAVICE – IDEALAN OBROK ZA CELU PORODICU: Recept koji otkriva tajnu savršenog spoja sastojaka

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NAJUKUSNIJE POSNE PLJESKAVICE – IDEALAN OBROK ZA CELU PORODICU: Recept koji otkriva tajnu savršenog spoja sastojaka
freepik

Uz malo truda i ljubavi, post postaje gozba! Isprobajte recept za sočne posne pljeskavice koje će obogatiti vašu trpezu i doneti vam istinsku gastronomsku radost.

Post je vreme duhovnog i telesnog pročišćenja i uzdizanja, ali to ne znači potpuno odricanje ukusa, već priliku da kroz trud i ljubav u kuhinji otkrijemo nove darove koje nam priroda nudi. Baš kao što se duhovna radost nalazi u jednostavnosti i predanosti, tako i naša trpeza može biti bogata i ukusna, čak i u vreme posta.

Pljeskavica, simbol domaće trpeze, može dobiti svoju posnu verziju – jednako sočnu, mirisnu i bogatu ukusima, ukoliko unesemo malo kreativnosti u pripremu. Uz blagoslov vrednih ruku i toplinu srca koje daruje, neka ovaj posni burger postane radosna gozba na vašem stolu.

Najbolje posne pljeskavice – ukus posta na vašoj trpezi

Sastojci:

Za pljeskavice:

1 šolja sojinog mesa (granula)

1 šolja vruće vode
½ crnog luka
2 čena belog luka
1 šolja kuvane crne leblebije (iz konzerve ili kuvane)
½ šolje hlebnih mrvica ili ovsenih pahuljica
1 kašika paradajz paste
1 kašičica origana
1 kašičica kima
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje

Za posni sos:

¼ šolje posnog majoneza
1 kašika senfa
1 kašika posne pavlake (opciono)
So i biber po ukusu

Ostalo:

Hamburger kiflice
Seckano povrće za složenac (paradajz, zelena salata, crveni luk, kiseli krastavci)

freepik
Tajna ukusa posnih pljeskavica je u savršenoj kombinaciji sastojaka

 

Priprema:

Prelijte sojino meso vrelom vodom i ostavite da nabubri oko 10 minuta. Nakon toga ga dobro ocedite i stavite u veliku činiju. Sitno naseckajte crni luk, izgnječite beli luk, dodajte ih sojinom mesu, a zatim ubacite i kuvanu leblebiju, hlebne mrvice, paradajz pastu, origano, kim, so i biber. Sve sastojke dobro izgnječite i promešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Oblikujte smesu u pljeskavice željene veličine i debljine. U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i pržite pljeskavice sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Za sos pomešajte veganski majonez, senf, kiselu pavlaku, so i biber, pa sve dobro sjedinite.
Na donju polovinu integralne hamburger kifle namažite sos, stavite pljeskavicu, dodajte seckano povrće po želji i poklopite gornjom polovinom kifle.Poslužite odmah i uživajte u savršenom ukusu posnog burgera!

Ove pljeskavice su podsećanje da post nije odricanje, već prilika da sa zahvalnošću uživamo u bogatstvu darova Božje tvorevine. Pripremite ih sa ljubavlju, podelite ih sa voljenima i neka vam svaki zalogaj bude blagoslov.