U ovom jednostavnom, a bogatom jelu sa Svete gore, nema žurbe ni viška – samo mir, zahvalnost i miris svežeg povrća koje pamti sunce.
Na Svetoj gori, gde mirisi maslina i molitve nose dušu ka visinama, i gde se svako posno jelo priprema sa ljubavlju kao deo podviga, nastaju i najjednostavniji, ali najhranljiviji obroci. Tu, gde monasi vekovima poštuju ritam posta i liturgije, i gde se i najobičniji zalogaj doživljava kao dar Božiji, čorba od paradajza dobija poseban blagoslov. Ova svetogorska letnja čorba, lagana, osvežavajuća i ukusna, omogućava da i mi u svetu makar na trenutak okusimo tišinu i blagoslov Svete gore. Sledi recept koji neguje i telo i dušu – toplo jelo za letnje dane, pripremljeno po duhu pravoslavlja, sa blagodarnošću i smirenošću.
Sastojci:
1 kg zrelih paradajza
1 velika glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veliki krastavac
1 zelena paprika
1/2 šolje maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
1 kašičica šećera (po želji)
So i biber po ukusu
Sveže seckani bosiljak ili peršun za ukrašavanje
Dodatno po želji:
Komadići hleba, prepečeni na malo maslinovog ulja
Sitno seckano sveže povrće po ukusu: krastavac, paprika, paradajz, šargarepa, koren celera...
freepik
Letnja paradajz-čorba po receptu svetogroskih monaha
Priprema:
Dobro operite paradajz. Ako je krupan, isecite ga na komade; manji možete koristiti ceo. Crni i beli luk, krastavac i papriku iseckajte na sitne komade.
Uvelikom loncu zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri. Dodajte crni i beli luk i kratko ih prodinstajte dok ne postanu staklasti i mirisni. Dodajte paradajz u lonac i kuvajte oko 15 minuta, dok ne omekša i počne da se raspada. Po želji, dodajte kašičicu šećera da ublažite kiselost paradajza.
Ispasirajte masu u štapnom ili klasičnom blenderu dok ne dobijete glatku, kremastu supu. Po potrebi, dodajte malo vode da dobijete željenu gustinu. Vratite supu u lonac, dodajte iseckan krastavac i papriku i kuvajte još 5–10 minuta. Dodajte sirće, so i biber po ukusu. Dobro promešajte.
Čorbu možete služiti toplu ili hladnu. Po želji, pospite je: malim komadićima prepečenog hleba na maslinovom ulju, ili sitno seckanim svežim povrćem koje imate pri ruci – krastavcem, paprikom, paradajzom, šargarepom, korenom celera... Kombinujte po sopstvenim ukusu. Ukrašavanje svežim bosiljkom ili peršunom dodatno osvežava i upotpunjuje ukus.
Na mestu gde je hrana tiha molitva i dar Božiji, nastao je recept za obrok-salatu od pasulja crnog oka, komorača i avokada - laganu, posnu i prožetu smirenjem koje oplemenjuje svakodnevnu trpezu.
Između molitve i prirode nastaje jednostavno jelo sa sremušem koje osvežava telo, jača imunitet i simbolično najavljuje novi život — savršen spoj ukusa i tihe duhovnosti.
Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Bez trunke suvišne masnoće, a punog ukusa i mira – zapečeni plavi patlidžani sa jajima i fetom, po blagoslovenom receptu igumana manastira Svetog Pavla, donose tišinu trpeze i toplinu doma u svakom zalogaju.
Poglavar Rimokatoličke crkve sa govornice pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti nevine od brutalne ratne strategije koja pogađa milione ljudi i poručio da je obezbeđivanje hrane moralna obaveza čitavog čovečanstva.
Na ostrvcetu od svega 100 kvadratnih metara, svetinja Svetog Andreja Prvozvanog očarava posetioce bajkovitim prizorom i duhovnim mirom, postajući nezaobilazna destinacija za vernike i turiste.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Otkrijte izuzetnu manastirsku poslasticu, u kojoj se med, orasi i pomorandža pretvaraju u slatki ritual koji spaja jednostavnost i duh monaške tradicije.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Ono što većina baca, monasi su pretvarali u slatko koje je vekovima dočekivalo hodočasnike na Svetoj Gori – evo recepta sačuvanog kroz monašku tradiciju.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.
Sočivo sa semenkama, tradicionalno manastirsko jelo, donosi mir, toplinu i bogatstvo ukusa — a sprema se lako, bez skupih sastojaka i u svega nekoliko koraka.
Od prazničnih trpeza u pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim domovima do modernih kuhinja – otkrijte kako se priprema ova poslastica od belanaca, meda i oraha koja je nekada bila simbol svečanosti i slatkog užitka.
Na ostrvcetu od svega 100 kvadratnih metara, svetinja Svetog Andreja Prvozvanog očarava posetioce bajkovitim prizorom i duhovnim mirom, postajući nezaobilazna destinacija za vernike i turiste.
Na liturgiji i svepravoslavnom molebanu, vernici iz cele zemlje i Balkana sabrali su se da mole za mir, zaštitu napaćenog naroda i blagoslov svojih porodica, stvarajući prizor koji očarava i duhovno i vizuelno.
Na današnji dan sećamo se osvećenja Jerusalimskog hrama Vaskrsenja – svetinje nad svetinjama. Mesto Hristovog raspeća i Vaskrsenja postalo je srce hrišćanskog sveta.
U Dalju je svečano predstavljena Fondacija „Sveta Petka”, čija je misija da kroz obrazovne programe, humanitarne akcije i kulturne manifestacije osnaži zajedništvo i sačuva identitet srpskog naroda.
Selsko meso, staro jelo iz ruralnih krajeva, vraća se na trpeze kao simbol zajedništva, topline doma i prazničnih okupljanja — a tajna njegovog bogatog ukusa krije se u jednostavnim sastojcima i sporom, strpljivom krčkanju.