Posni recepti 28.05.2025 | 08:59

OBAVEZNO PROBAJTE OVU LETNJU ČORBU PO RECEPTU IZ SVETOGORSKIH KELIJA: Ukusan, zdrav i jeftin obrok koji mami osmeh zadovoljstva cele porodice

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OBAVEZNO PROBAJTE OVU LETNJU ČORBU PO RECEPTU IZ SVETOGORSKIH KELIJA: Ukusan, zdrav i jeftin obrok koji mami osmeh zadovoljstva cele porodice
freepik

U ovom jednostavnom, a bogatom jelu sa Svete gore, nema žurbe ni viška – samo mir, zahvalnost i miris svežeg povrća koje pamti sunce.

Na Svetoj gori, gde mirisi maslina i molitve nose dušu ka visinama, i gde se svako posno jelo priprema sa ljubavlju kao deo podviga, nastaju i najjednostavniji, ali najhranljiviji obroci. Tu, gde monasi vekovima poštuju ritam posta i liturgije, i gde se i najobičniji zalogaj doživljava kao dar Božiji, čorba od paradajza dobija poseban blagoslov. Ova svetogorska letnja čorba, lagana, osvežavajuća i ukusna, omogućava da i mi u svetu makar na trenutak okusimo tišinu i blagoslov Svete gore. Sledi recept koji neguje i telo i dušu – toplo jelo za letnje dane, pripremljeno po duhu pravoslavlja, sa blagodarnošću i smirenošću.

Sastojci:

1 kg zrelih paradajza

1 velika glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veliki krastavac
1 zelena paprika
1/2 šolje maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
1 kašičica šećera (po želji)
So i biber po ukusu
Sveže seckani bosiljak ili peršun za ukrašavanje

Dodatno po želji:

Komadići hleba, prepečeni na malo maslinovog ulja
Sitno seckano sveže povrće po ukusu: krastavac, paprika, paradajz, šargarepa, koren celera...

freepik
Letnja paradajz-čorba po receptu svetogroskih monaha

 

Priprema:

Dobro operite paradajz. Ako je krupan, isecite ga na komade; manji možete koristiti ceo. Crni i beli luk, krastavac i papriku iseckajte na sitne komade.

Uvelikom loncu zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri. Dodajte crni i beli luk i kratko ih prodinstajte dok ne postanu staklasti i mirisni. Dodajte paradajz u lonac i kuvajte oko 15 minuta, dok ne omekša i počne da se raspada. Po želji, dodajte kašičicu šećera da ublažite kiselost paradajza.

Ispasirajte masu u štapnom ili klasičnom blenderu dok ne dobijete glatku, kremastu supu. Po potrebi, dodajte malo vode da dobijete željenu gustinu. Vratite supu u lonac, dodajte iseckan krastavac i papriku i kuvajte još 5–10 minuta. Dodajte sirće, so i biber po ukusu. Dobro promešajte.

Čorbu možete služiti toplu ili hladnu. Po želji, pospite je: malim komadićima prepečenog hleba na maslinovom ulju, ili sitno seckanim svežim povrćem koje imate pri ruci – krastavcem, paprikom, paradajzom, šargarepom, korenom celera... Kombinujte po sopstvenim ukusu. Ukrašavanje svežim bosiljkom ili peršunom dodatno osvežava i upotpunjuje ukus.