Ova tradicionalna torta sa Svete gore savršeno dočarava monaški duh. Jednostavni sastojci, duboki ukusi i posna toplina koja prožima svako parče. Med, orasi i maslinovo ulje čine osnovu ovog kolača, dok mirisi cimeta i vanile dopunjuju njegovu duhovnu i gastronomsku dubinu. Svetogorska torta nije samo posna poslastica već i tiha priča o vekovnoj mudrosti, strpljenju i ljubavi koja se unosi u svako zrno brašna i kap meda.
Sastojci:
- 2 šolje univerzalnog brašna
- 1 šolja seckanih oraha
- 1 šolja meda
- ½ šolje maslinovog ulja
- 3 jaja
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja svežeg soka od pomorandže
- ¼ šolje šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite okrugli kalup (24–26 cm) maslinovim uljem. U većoj činiji umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte med i maslinovo ulje, dobro izmešajte.
Sipajte sok od pomorandže, dodajte vanilu, cimet i sodu bikarbonu. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok se ne dobije glatka smesa. Umešajte seckane orahe.
Smesu sipajte u pripremljen kalup i pecite 35 do 40 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se ohladi 15 minuta pre vađenja iz kalupa.
Savet:
Poslužite uz šolju blagog biljnog čaja ili domaćeg kompota – baš kao što to rade monasi na Svetoj gori. Neka ova torta unese u vaš dom deo svetogorskog mira, podsećajući nas da su najlepše stvari u životu često najjednostavnije.
Otkrivamo kako monasi u srpskoj carskoj lavri pripremaju svoje čuvene posne rezance, zašto se u ovom jelu hleb nikada ne baca i kako ga možete obogatiti mirisom tartufa ili vrganja.
Autentični recept objavljen u kuvaru 1855. godine za drevno jelo koje jača telo i um, a u sebi nosi više od obične hrane – deo neugasivog svetogorskog blagoslova.
Ono što većina baca, monasi su pretvarali u slatko koje je vekovima dočekivalo hodočasnike na Svetoj Gori – evo recepta sačuvanog kroz monašku tradiciju.
Iz Svete gore stiže osvežavajući desert monaha Nikodima, jednostavan i zdrav, savršen za tople letnje dane i post. Pripremljen s verom i tradicijom.