Mrsni recepti 01.10.2025 | 10:57

SVETOGORSKA TORTA SA MEDOM I ORASIMA: Vekovima čuvan recept monaške kuhinje, pun topline i jednostavnosti

Slika Autora
Izvor: Religija.rs
Autor: Olga Ilić
SVETOGORSKA TORTA SA MEDOM I ORASIMA: Vekovima čuvan recept monaške kuhinje, pun topline i jednostavnosti
Shutterstock/Wirestock Creators

Otkrijte izuzetnu manastirsku poslasticu, u kojoj se med, orasi i pomorandža pretvaraju u slatki ritual koji spaja jednostavnost i duh monaške tradicije.

Ova tradicionalna torta sa Svete gore savršeno dočarava monaški duh. Jednostavni sastojci, duboki ukusi i posna toplina koja prožima svako parče. Med, orasi i maslinovo ulje čine osnovu ovog kolača, dok mirisi cimeta i vanile dopunjuju njegovu duhovnu i gastronomsku dubinu. Svetogorska torta nije samo posna poslastica već i tiha priča o vekovnoj mudrosti, strpljenju i ljubavi koja se unosi u svako zrno brašna i kap meda.

Sastojci:

  • 2 šolje univerzalnog brašna
  • 1 šolja seckanih oraha
  • 1 šolja meda
  • ½ šolje maslinovog ulja
  • 3 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 1 šolja svežeg soka od pomorandže
  • ¼ šolje šećera

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite okrugli kalup (24–26 cm) maslinovim uljem. U većoj činiji umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte med i maslinovo ulje, dobro izmešajte.

Sipajte sok od pomorandže, dodajte vanilu, cimet i sodu bikarbonu. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok se ne dobije glatka smesa. Umešajte seckane orahe.

Smesu sipajte u pripremljen kalup i pecite 35 do 40 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se ohladi 15 minuta pre vađenja iz kalupa.

Savet:

Poslužite uz šolju blagog biljnog čaja ili domaćeg kompota – baš kao što to rade monasi na Svetoj gori. Neka ova torta unese u vaš dom deo svetogorskog mira, podsećajući nas da su najlepše stvari u životu često najjednostavnije.