U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
U trpezarijama manastira Svete gore, gde mirisi tamjana prožimaju svakodnevicu, a svaki obrok se priprema s molitvom i ljubavlju, nastaju najjednostavnija, ali i najsvetija jela. Upravo iz ovog svetog mesta dolazi jedan osvežavajući letnji recept – posna poslastica koju rado pripremaju i u njoj uživaju svetogorski monasi tokom vrelih dana.
Nije reč o običnom kolaču, već o slatkom daru iz tišine manastirskih kuhinja, gde svaka namirnica ima svoju simboliku, a svako mešanje sastojaka nosi blagoslov. Otac Nikodim, glavni kuvar bratstva, s radošću je podelio ovu jednostavnu, ali duhovno bogatu recepturu, kako bi svako od nas mogao da unese trunku svetogorske blagodati u svoj dom – kroz ukus koji osvežava telo i umiruje dušu, prenosi portal vimaorthodoxias.gr.
Sastojci:
2 pakovanja petit beurre keksa
1 kutija biljne pavlake
1 šolja bademovog ili kozjeg mleka
2 kašike meda
Rendana kora pomorandže
1/2 šolje sitno seckanih oraha
Malo cimeta
shutterstock.com/shapranow Igor
Ova poslastica može biti i potpuno posna ukoliko koristite posni petit beurre keks i biljno mleko
Priprema:
Poređajte keks na dno pleha. Umutite pavlaku s medom i rendanom korom pomorandže. Postepeno dodajte mleko i mešajte dok se smesa ne zgusne. Prelijte preko keksa i pospite orasima i cimetom. Ostavite kolač u frižideru 6 do 8 sati.
Jednostavnost ovog recepta oslikava filozofiju Svete gore: skromnost, čistoća, kvalitet i blagodat. Slatki letnji predlog sa duhovnom vrednošću.
Napomena: Ova poslastica može biti i potpuno posna ukoliko koristite posni petit beurre keks i biljno mleko.
Ovaj manastirski recept, koji monasi na Svetoj gori ne menjaju vekovima, donosi jedinstven spoj ukusa i mirisa. Savršena poslastica bez mleka i jaja, idealna za dane posta, ali i za sve koji uživaju u zdravim, starinskim receptima.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
U tišini kelija i hladu maslinjaka nastaje blagi napitak koji čuva duh molitve, a uz nekoliko sastojaka i malo strpljenja možete ga pripremiti i vi — u svom domu, s verom i mirom u srcu.
Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.
Na centralnom obeležavanju Vidovdana u manastiru Ravanici, patrijarh srpski poručio je vernicima da svetost Kosova nije prošlost već poziv za spasenje duše i život u Hristovoj ljubavi.
Leposava Stanković nije bila mitska junakinja iz pesme, već prava Beograđanka čiji je lik postao simbol ljubavi, milosrđa i nade u najtežim danima srpskog naroda – otkrivamo njenu priču i poruku koju i danas šalje svakome od nas.
U svetlosti vere, svako iskušenje, koliko god teško i bolno bilo, posmatra se kao deo puta, kao izazov koji duhovno oblikuje čoveka i približava ga Bogu.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
Uvođenje obaveznog ličnog broja u Grčkoj izazvalo je burnu reakciju monaške zajednice sa Atosa, koja upozorava da bi digitalno povezivanje podataka svakog građanina moglo ugroziti versku slobodu i privatnost.
Dok su se vernici na Veliki petak molili pred plaštanicom u manastiru Tumane, dogodilo se čudo koje je svedočio i sam iguman Dimitrije. Po zastupništvu svetitelja Zosima i Jakova, Mića Grbić ostavio je štaku i prvi put posle tri meseca — stao na svoje noge.
U svetogorskim manastirima vekovima se pripremaju ove nežne sarmice u patlidžanu, a sada recept stiže i do vaše trpeze – spoj jednostavnosti, duhovnog mira i bogatstva ukusa koji prevazilazi sva očekivanja.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
Na trpezi atonskih monaha nema raskoši, ali ima nečeg mnogo vrednijeg - smirenja, duhovnog poretka i ukusa koji nose pečat molitve. Isprobajte kako izgleda posna gozba, po meri vere.
Brz, jednostavan i bogat hranljivim sastojcima, ovaj kremasti namaz bez ulja, sa tahinijem i semenkama, idealan je za dane posta na vodi – pravo malo čudo iz duhovne svakodnevice.
Sa bogatim slojevima keksa, voća i glazure od posne čokolade, ovaj desert ne samo da poštuje pravila posta, već ih pretvara u pravu rapsodiju ukusa. Jednom kada je probate, pravićete je i van posta.
U 9 časova će početi sveta liturgija kojom će načalstvovati patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje visokopreosvećenih mitropolita šumadijskog Jovana, braničevskog Ignatija i niškog Arsenija.