Posni recepti 17.02.2025 | 08:30

OBAVEZNO ISPROBAJTE AUTENTIČNU SVETOGORSKU POSLASTICU: Monaška alva koja osvaja jednostavnošću

Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OBAVEZNO ISPROBAJTE AUTENTIČNU SVETOGORSKU POSLASTICU: Monaška alva koja osvaja jednostavnošću
Shutterstock

Ovaj manastirski recept, koji monasi na Svetoj gori ne menjaju vekovima, donosi jedinstven spoj ukusa i mirisa. Savršena poslastica bez mleka i jaja, idealna za dane posta, ali i za sve koji uživaju u zdravim, starinskim receptima.

Skriven među svetogorskim manastirima, ovaj recept za monašku alvu prenosi se s kolena na koleno, čuvajući ne samo bogatstvo ukusa već i duh skromnosti i duhovnog blagostanja. Pripremljena od jednostavnih sastojaka - maslinovog ulja, griza, cimeta i suvog voća – ova poslastica odiše mirisima pravoslavne tradicije. Uz pažljivo pripremljen sirup i specifičan način prženja griza, svaki zalogaj donosi osećaj topline i utehe, baš kao što su to vekovima osećali monasi na Svetoj gori.

Sastojci:

- 1 šolja maslinovog ulja

- 2 šolje griza (krupnog)

- 4 šolje vode

- 2 šolje šećera

- štapić cimeta

- kora limuna (po želji)

- 1/2 šolje sitno seckanih oraha, badema ili pistaća

- 1/2 šolje suvog grožđa (po želji)

- mleveni cimet za posipanje

Shutterstock
Monaška alva osvaja jednostavnošću

Priprema:

U šerpici zagrejte vodu sa šećerom, štapićem cimeta i korom limuna dok se šećer potpuno ne rastvori. Ostavite sirup da lagano vri pet minuta, zatim uklonite koru limuna.

U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri. Dodajte griz i neprestano mešajte drvenom varjačom oko 10-15 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i ne počne da ispušta svoju aromu.

Kada griz dobije zlatastu nijansu, sklonite šerpu sa vatre i pažljivo, postepeno dodajte pripremljeni sirup, neprestano mešajući kako bi se sprečilo stvaranje grudvica.

Vratite šerpu na vatru i nastavite da mešate dok se smesa ne zgusne i ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Po želji dodajte seckane orahe, bademe, pistaće i/ili suvo grožđe, pa sve dobro promešajte. Prebacite smesu u kalup ili u manje posude i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite mlevenim cimetom i ukrasite seckanim orašastim plodovima.