Ovaj manastirski recept, koji monasi na Svetoj gori ne menjaju vekovima, donosi jedinstven spoj ukusa i mirisa. Savršena poslastica bez mleka i jaja, idealna za dane posta, ali i za sve koji uživaju u zdravim, starinskim receptima.
Skriven među svetogorskim manastirima, ovaj recept za monašku alvu prenosi se s kolena na koleno, čuvajući ne samo bogatstvo ukusa već i duh skromnosti i duhovnog blagostanja. Pripremljena od jednostavnih sastojaka - maslinovog ulja, griza, cimeta i suvog voća – ova poslastica odiše mirisima pravoslavne tradicije. Uz pažljivo pripremljen sirup i specifičan način prženja griza, svaki zalogaj donosi osećaj topline i utehe, baš kao što su to vekovima osećali monasi na Svetoj gori.
Sastojci:
- 1 šolja maslinovog ulja
- 2 šolje griza (krupnog)
- 4 šolje vode
- 2 šolje šećera
- štapić cimeta
- kora limuna (po želji)
- 1/2 šolje sitno seckanih oraha, badema ili pistaća
- 1/2 šolje suvog grožđa (po želji)
- mleveni cimet za posipanje
Shutterstock
Monaška alva osvaja jednostavnošću
Priprema:
U šerpici zagrejte vodu sa šećerom, štapićem cimeta i korom limuna dok se šećer potpuno ne rastvori. Ostavite sirup da lagano vri pet minuta, zatim uklonite koru limuna.
U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri. Dodajte griz i neprestano mešajte drvenom varjačom oko 10-15 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i ne počne da ispušta svoju aromu.
Kada griz dobije zlatastu nijansu, sklonite šerpu sa vatre i pažljivo, postepeno dodajte pripremljeni sirup, neprestano mešajući kako bi se sprečilo stvaranje grudvica.
Vratite šerpu na vatru i nastavite da mešate dok se smesa ne zgusne i ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Po želji dodajte seckane orahe, bademe, pistaće i/ili suvo grožđe, pa sve dobro promešajte. Prebacite smesu u kalup ili u manje posude i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite mlevenim cimetom i ukrasite seckanim orašastim plodovima.
Uživajte u autentičnom receptu svetogorskih monaha uz ovaj jednostavan i ukusan obrok od ribe i pirinča u kom se savršeno nadopunjuju ukusi pažljivo odabranih začina.
Svetinje čuvaju vekovne recepte i savete koji jednostavne sastojke pretvaraju u prava remek-dela ukusa. Uz posvećenost, strpljenje i ljubav, svako jelo postaje priča o harmoniji prirode i vere.
Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.
Istoričarka Betani Hjuz ističe da se muslimani i dalje sećaju godine Hatidžine smrti kao "godine tuge". Na kraju se Muhamed ponovo oženio i ovaj put je bio poligaman.
Po Božjem promislu bio je izabran za episkopa lampsakijskog. Očisti je grad od neznaboštva, hramove idolopokloničke zatvorio, a mnoge crkve je sagradio i blagočešće utvrdio.
Dok se milioni mole za oporavak Svetog Oca, elitna Švajcarska garda priprema se za najteži zadatak – ceremonijalne dužnosti u slučaju njegovog odlaska.
Iguman manastira Ribnica objašnjava kroz konkretne primere da li iza nečijih problema stoji bolest ili delovanje zlih sila, daje duhovne savete i ukazuje na molitveni put koji otkriva pravu prirodu patnje.
Mnogi se plaše da nose stvari pokojnika, verujući da one nose lošu energiju. Sveštenik Andrej Efanov razjašnjava ovu dilemu i otkriva šta Crkva zaista kaže o tome.
Bez mleka, jaja i veštačkih dodataka, ali bogat aromama i hranljivim sastojcima, ovaj moćan manastirski desert idealan je za post, ali i za vegetarijance i vegane.
Spoj pšeničnog i kukuruznog brašna stvara savršenu teksturu i ukus, a uz mali trik iz manastirske kuhinje dobićete mirisnu veknu kojoj niko neće odoleti.
Zdrav, ukusan i potpuno prilagođen pravilima Božićnog posta, ovaj lagani namaz od avokada idealan je za sve prilike – od brzog doručka do elegantne užine uz posne grickalice.
Ova drevna svetogorska supa, pripremljena od tahinija i povrća, vekovima je deo monaške trpeze. Saznajte kako da je napravite kod kuće i uživate u njenom blagotvornom ukusu.
Otkrijte kako monasi Hilandara, po starom receptu oca Gavrila, pripremaju ukusan i hranljiv posni obrok od povrća, susama i začina – jednostavan za pripremu, a bogat nutritivnim vrednostima
Nekada nezamenjiv na porodičnim trpezama, ovaj starinski specijalitet i danas oduševljava bogatim ukusom i mirisima detinjstva. Donosimo vam originalan recept iz starih beležnica!
Ovaj neodoljivo ukusan kosovski specijalitet vekovima se priprema u srpskim domovima, a njegov recept krije toplinu ognjišta, majčinsku ljubav i duh tradicije.
Bivši katolički sveštenik, Džerald Ridsdejl, preminuo je u 90. godini dok je služio kaznu za monstruozne zločine nad najmanje 72 deteta. Njegova smrt ne briše tragove patnje koje je ostavio, dok žrtve i dalje traže pravdu za godine bola i tišine.
Protojerej Georgije je istakao da, na osnovu njegove pastirske prakse, uticaju magije i, uopšteno, đavoimanosti, može biti podvrgnut svaki čovek, a u posebnim slučajevima čak i svešteno lice, ukoliko to Gospod dopusti…