Posni recepti 11.07.2025 | 10:36

SAVRŠEN POSNI NAMAZ KOJI JE OSVOJIO SRBIJU: Recept mati Atanasije iz Rukumije za brz i ukusan obrok koji možete pripremiti čak i na poslu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SAVRŠEN POSNI NAMAZ KOJI JE OSVOJIO SRBIJU: Recept mati Atanasije iz Rukumije za brz i ukusan obrok koji možete pripremiti čak i na poslu
Freepik

Monahinja iz manastira Rukumija otkrila je kako da za nekoliko minuta napravite posni obrok na vodi koji telu daje snagu, a duši mir.

Posle obilaska manastira, osnovni utisak koji svaki namernik ponese jeste duboki spokoj i blagoslov koji se osećaju u tišini svetih zidova. Oni koji se duže zadrže ili prenoće u konaku, pa osete miris i ukus manastirskih jela, složiće se u jednom – ta jela imaju posebnu, nezaboravnu draž koja se dugo pamti, jer su začinjena molitvom i ljubavlju.

Donosimo vam upravo takav manastirski recept za brz i ukusan posni obrok na vodi – paštetu od oraha po blagoslovu i receptu mati Atanasije, monahinje čiji su kuvari više od deset godina tiho obogaćivali trpeze ne samo srpskih manastira, već i vernika širom srpskih zemalja.

– Nisam u početku ni ja znala da pripremam jela na vodi. Rečeno mi je da u vreme posta na vodi tamo gde ide ulje sipam vodu, i umesto mleka takođe vodu, a umesto jaja da dodam kvasac. Posle se samo nadograđuje. U početku smo recepte rukom prepisivali, onda smo ih kopirali. Zatim sam rešila da ih saberem u knjižicu i počela da ih poklanjam, ali se dešavalo da ih i ne pogledaju, pa sam krenula da ih pozajmljujem, i to se pokazalo uspešnije. Kuvare sam slala svim ženskim manastirima. Tako su, malo-pomalo, našli svoj put do vernika i svih koji su hteli da obogate svoj jelovnik – kazala je ranije mati Atanasija medijima prilikom druženja na kojem je predstavila svoj novi kuvar.

Freepik
Posni namaz po receptu mati Atanasije iz manastira Rukumija

 

Sastojci:

200 g mlevenih oraha

200 g pirea od krompira
sušeni začin po ukusu
biber
seckan beli luk
senf
1 dl maslinovog ulja

Priprema:

Sjediniti pire, maslinovo ulje i mlevene orahe, dodati sušeni začin, senf i seckani beli luk, pa sve dobro izmešati dok se ne dobije fina, ujednačena smesa.

Savet mati Atanasije:

Umesto svežeg krompir pirea, može se koristiti i instant pire pomešan sa mlevenim orasima i suvim začinima, sipan u teglicu – na poslu ga možete popariti sa malo vrele vode i uživati u hranljivom, posnom obroku uz kiflu ili hleb.