Posni recepti 01.07.2025 | 10:05

NEOBIČAN MANASTIRSKI KOLAČ RASKOŠNOG UKUSA: Kada probate ovu tortu od vina, po originalnom receptu mati Atanasije, odmah ćete je zavoleti

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
NEOBIČAN MANASTIRSKI KOLAČ RASKOŠNOG UKUSA: Kada probate ovu tortu od vina, po originalnom receptu mati Atanasije, odmah ćete je zavoleti
Shutterstock/Food Mood Photography

Jednostavna, mirisna poslastica koju je mati Atanasija iz manastira Rukumija godinama čuvala – spoj molitve, vina i meda koji daje posebnu radost postu.

Među manastirskim zidinama, gde se svaka molitva pretače u delo ljubavi i svaka trpeza postaje blagoslov, nastaju i recepti koji nadmašuju puku hranu. Mati Atanasija iz manastira Rukumija podelila je svoj originalni recept za posnu tortu od vina – jednostavnu, mirisnu i duboko simboličnu. U njoj se prepliću darovi zemlje i ruke monahinje koja zna da i u postu, kada duh traži smirenje, duša može da se obraduje ukusom, dok se srce podseća da je svaka hrana – dar Božiji.

Sastojci:

1 šolja belog vina (graševina)

1 šolja meda
1 šolja ulja (maslinovo ili drugo po želji)
1 kašičica praška za pecivo (rastvorenog u malo kisele ili mineralne vode)
muskatni oraščić (prstohvat)
1 kesica vanilin šećera
malo soli
malo ruma
brašno po potrebi (manje nego količina vina; testo treba da bude tečno)
Shutterstock/5 second Studio
Za pripremu ove torte možete koristiti bilo koji domaći džem, a najbolje je od šljiva

 

Priprema:

Najpre dodajte med u posudu za mešanje. Dobro ga pokupite plastičnom kašikom sa zidova šolje. Dodajte vino i ulje, pa sve zajedno promešajte.

U posebnoj čašici rastvorite prašak za pecivo u malo kisele ili mineralne vode, pa ga dodajte smesi. Ubacite prstohvat soli, malo ruma, vanilin šećer i prstohvat rendanog muskatnog oraščića. Na kraju, postepeno dodajte brašno. Testo treba da bude tečno, pa brašna dodajte po osećaju – manje nego količina vina.

Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, ili dok čačkalica/viljuška ubodena u sredinu ne izađe suva.

Dok se biskvit peče i širi prijatan miris, pripremite glazuru. U manji lončić sipajte 2 dl belog vina i dodajte manju šoljicu šećera. Stavite na laganu vatru.

Kada se šećer otopi, dodajte pola kesice želatina uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Na kraju dodajte kap maslinovog ulja radi sjaja. Pečeni biskvit premažite debljim slojem džema. Prelijte pripremljenom glazurom od vina i želatina, kako biste upotpunili ukuse i zaokružili tortu.