Posni recepti 25.06.2025 | 09:47

OVA LAGANA TORTA BEZ JAJA I MLEKA JE HIT MEĐU DOMAĆICAMA – NIKO NE VERUJE DA JE POSNA: Poslastica koja miriše na detinjstvo i praznik

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
OVA LAGANA TORTA BEZ JAJA I MLEKA JE HIT MEĐU DOMAĆICAMA – NIKO NE VERUJE DA JE POSNA: Poslastica koja miriše na detinjstvo i praznik
shutterstock.com/NoirChocolate

Sa bogatim slojevima keksa, voća i glazure od posne čokolade, ovaj desert ne samo da poštuje pravila posta, već ih pretvara u pravu rapsodiju ukusa. Jednom kada je probate, pravićete je i van posta.

U danima posta, kada se duša smiruje, a telo uzdržava, i trpeza poprima drugačiji ton – jednostavniji, ali ništa manje bogat. Pravoslavni post nas ne lišava radosti, već nas poziva na umerenost, sabranost i zahvalnost. U tom duhu, posne poslastice postaju izraz ljubavi i pažnje – dar koji delimo s bližnjima, ne narušavajući svetost posta. Ova posna keks torta, obogaćena voćem, blagim kremom i čokoladnom glazurom, savršen je primer kako i u skromnosti možemo pronaći slast i lepotu, dostojnu trpeze koja bdi nad verom i molitvom.

Sastojci:

500 g četvrtastog posnog keksa

3–4 veće jabuke
1 limun – sok i kora
1 kg banana
750 g posnog margarina
1 šolja (2 dl) šećera u prahu
2–3 pudinga od vanile
1–1,5 l vode
3 kašike prah šećera
200 g kristal-šećera
skuvana kafa (za natapanje keksa)
šećerne perle

Za posnu čokoladnu glazuru:

200 g posne crne čokolade
4 kašike ulja
2 kašike vode

shutterstock.com/NoirChocolate
Ova lagana posna torta idealna je za nedeljne trpeze tokom posta ili slavska posluženja 

 

Priprema:

Oguljene jabuke narendati i staviti u dublju posudu. Dodati rendanu koru i sok od limuna. Umešati izgnječene banane. Dodati 500 g penasto umućenog posnog margarina sa šoljom šećera u prahu i vanilin šećerom. Dobro umutiti da se dobije ujednačena, kremasta smesa.

Puding od vanile skuvati u vreloj vodi sa 3 kašike prah šećera. Ostaviti da se prohladi. Umutiti 250 g margarina sa 200 g kristal-šećera i dodati u prohlađen puding. Dobro sjediniti u kompaktnu, penastu smesu.

Keks umakati u mlaku kafu, pa slagati red po red u dublju tacnu. Na svaki red keksa naneti sloj banana-jabuka kreme, zatim tanji sloj pudinga. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav pripremljeni materijal. Završiti redom keksa.

Priprema čokoladne glazure:

Na pari ili na veoma laganoj vatri otopiti 200 g posne crne čokolade. Dodati 4 kašike ulja i 2 kašike vode. Mešati dok se sve lepo ne sjedini i ne dobije sjajna, glatka glazura. Ostaviti da se glazura kratko prohladi, ali da ostane tečna. Preliti glazuru preko poslednjeg reda keksa i pažljivo je razmazati špatulom. Prekriti tortu providnom folijom i ostaviti je u frižideru da se dobro stegne – idealno preko noći.

Saveti za serviranje:

Pre služenja, tortu možete posuti šarenim šećernim perlama. Ova lagana posna torta idealna je za nedeljne trpeze tokom posta, slavska posluženja ili bilo koji trenutak kada želite slatko, ali u duhu skromnosti i duhovne sabranosti.