Sa bogatim slojevima keksa, voća i glazure od posne čokolade, ovaj desert ne samo da poštuje pravila posta, već ih pretvara u pravu rapsodiju ukusa. Jednom kada je probate, pravićete je i van posta.
U danima posta, kada se duša smiruje, a telo uzdržava, i trpeza poprima drugačiji ton – jednostavniji, ali ništa manje bogat. Pravoslavni post nas ne lišava radosti, već nas poziva na umerenost, sabranost i zahvalnost. U tom duhu, posne poslastice postaju izraz ljubavi i pažnje – dar koji delimo s bližnjima, ne narušavajući svetost posta. Ova posna keks torta, obogaćena voćem, blagim kremom i čokoladnom glazurom, savršen je primer kako i u skromnosti možemo pronaći slast i lepotu, dostojnu trpeze koja bdi nad verom i molitvom.
Sastojci:
500 g četvrtastog posnog keksa
3–4 veće jabuke
1 limun – sok i kora
1 kg banana
750 g posnog margarina
1 šolja (2 dl) šećera u prahu
2–3 pudinga od vanile
1–1,5 l vode
3 kašike prah šećera
200 g kristal-šećera
skuvana kafa (za natapanje keksa)
šećerne perle
Za posnu čokoladnu glazuru:
200 g posne crne čokolade
4 kašike ulja
2 kašike vode
shutterstock.com/NoirChocolate
Ova lagana posna torta idealna je za nedeljne trpeze tokom posta ili slavska posluženja
Priprema:
Oguljene jabuke narendati i staviti u dublju posudu. Dodati rendanu koru i sok od limuna. Umešati izgnječene banane. Dodati 500 g penasto umućenog posnog margarina sa šoljom šećera u prahu i vanilin šećerom. Dobro umutiti da se dobije ujednačena, kremasta smesa.
Puding od vanile skuvati u vreloj vodi sa 3 kašike prah šećera. Ostaviti da se prohladi. Umutiti 250 g margarina sa 200 g kristal-šećera i dodati u prohlađen puding. Dobro sjediniti u kompaktnu, penastu smesu.
Keks umakati u mlaku kafu, pa slagati red po red u dublju tacnu. Na svaki red keksa naneti sloj banana-jabuka kreme, zatim tanji sloj pudinga. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav pripremljeni materijal. Završiti redom keksa.
Priprema čokoladne glazure:
Na pari ili na veoma laganoj vatri otopiti 200 g posne crne čokolade. Dodati 4 kašike ulja i 2 kašike vode. Mešati dok se sve lepo ne sjedini i ne dobije sjajna, glatka glazura. Ostaviti da se glazura kratko prohladi, ali da ostane tečna. Preliti glazuru preko poslednjeg reda keksa i pažljivo je razmazati špatulom. Prekriti tortu providnom folijom i ostaviti je u frižideru da se dobro stegne – idealno preko noći.
Saveti za serviranje:
Pre služenja, tortu možete posuti šarenim šećernim perlama. Ova lagana posna torta idealna je za nedeljne trpeze tokom posta, slavska posluženja ili bilo koji trenutak kada želite slatko, ali u duhu skromnosti i duhovne sabranosti.
Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Bez brašna, mleka i miksera — ova jednostavna, a raskošna poslastica pravi se za svega nekoliko minuta i svakim zalogajem budi sećanja na mirisnu, toplu kuhinju iz detinjstva.
Ako volite deserte koji se lako pripremaju, a ostavljaju utisak kao da ste proveli sate u kuhinji, ovaj lagani slojeviti kolač sa višnjama, vanilom i čokoladom postaće vaš novi porodični favorit.
Od tihog monaškog postriga u manastiru Krupi do vođenja eparhije u kojoj su nikli deseci novih hramova – mitropolit banatski Nikanor obeležio jubilej koji otkriva priču života posvećenog Bogu i narodu.
I među verujućima se događa prekid trudnoće, a tada ostaje teško pitanje koje ne prestaje da progoni roditelje – gde odlaze nevine duše? Protojerej Aleksandar Ermulin govori o složenosti ovog pitanja i Božjem promislu.
Mnogi turisti iz pravoslavnih zemalja žele da prime Svete tajne u Sabornoj crkvi Svetog Jovana Vladimira, ali pravila su jasna – a za neke i iznenađujuća.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Jednostavna, mirisna poslastica koju je mati Atanasija iz manastira Rukumija godinama čuvala – spoj molitve, vina i meda koji daje posebnu radost postu.
Nekada spas u siromašnim vremenima, danas neodoljivi zalogaj koji osvaja mirisom i ukusom – pogledajte korak po korak kako da ga spremite da svi traže još.
Nekada skromno jelo sa prazničnog stola, danas se poslužuje kao egzotičan specijalitet – donosimo originalni recept iz Hercegovine koji možete pripremiti kod kuće.
Spoj krompira, sardine i paradajza, zapečen do savršene hrskavosti, krije ukus koji budi nostalgiju i mami na još – a priprema je toliko jednostavna da ćete je praviti tokom cele godine.
Pravoslavna misija u Ugandi rođena je iz duboke potrebe naroda koji je, razočaran plodovima delovanja nekadašnjih kolonijalnih misionara, počeo da traga za izvornim i nepromenjenim hrišćanskim predanjem.
Nekada spas u siromašnim vremenima, danas neodoljivi zalogaj koji osvaja mirisom i ukusom – pogledajte korak po korak kako da ga spremite da svi traže još.
U svojoj besedi za 10. ponedeljak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički objašnjava kako strpljenje Boga krije duboku želju za spasenjem svake duše, pozivajući na iskreno pokajanje pre nepovratnog trenutka koji dolazi.