Posni recepti 03.07.2025 | 08:34

SLATKO BLAGO SA SVETE GORE: Monasi otkrili jednostavan recept za posni čokoladni kolač koji svi hvale

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SLATKO BLAGO SA SVETE GORE: Monasi otkrili jednostavan recept za posni čokoladni kolač koji svi hvale
Shutterstock/Africa Studio

Bez jaja i putera, a pun bogatog ukusa – isprobajte jednostavan kolač koji donosi mir, radost i nežnu slast u dane posta na ulju.

Post nije vreme potpunog uskraćivanja, već uzdržanja i prilika da se kroz jednostavnost ukusa dotaknemo dubine života i osetimo istinsku radost u malim stvarima. Sa Svete gore, gde monasi vekovima neguju skromnost i u hrani i u mislima, dolazi i ovaj posni čokoladni kolač – nežan podsetnik da i bez jaja, putera, mleka i raskoši, možemo okusiti slast. Kada ovakav kolač podelimo sa bližnjima, u tišini ili uz blagu reč, on postaje više od običnog slatkog zalogaja – postaje znak zahvalnosti, mira i unutrašnje utehe koja greje dušu.

Sastojci:

2 šolje brašna za sve namene

1 šolja šećera
1/2 šolje kakaa
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 šolja vode
1/3 šolje maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
Shutterstock/Africa Studio
Svetogorski čokoladni kolač, idealna poslastica u dane posta na ulju

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu i so. Dodajte vodu, maslinovo ulje, sirće i vanilu. Mešajte lagano dok se smesa ne ujednači i dok ne nestanu grudvice.

Sipajte smesu u blago nauljen pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30–35 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite kolač da se ohladi pre služenja.

Savet monaha:

Kolač možete posuti malo prah šećerom ili ga poslužiti uz posni čokoladni preliv ako želite nešto efektnije.