Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.
U monaškom životu, svaki obrok nosi duboko značenje i posvećenost, a recepti koji nastaju u manastirima utemeljeni su na jednostavnosti i duhovnoj tradiciji. Jedan od takvih recepata je i ovaj velikoposni kolač, koji je postao omiljeni desert u mnogim srpskim manastirima.
Recept monaha Varsanufija sa Svete gore donosi savršen spoj ukusa i zdravlja, bez mlečnih proizvoda i jaja, ali sa bogatstvom začina, sušenog grožđa i orašastih plodova. Isprobajte ovaj slatki blagoslov koji će vas uputiti na put duhovne i kulinarske čistoće.
Sastojci:
Za biskvit:
• 2 šolje višenamenskog brašna
• 1 šolja smeđeg šećera
• ½ šolje maslinovog ulja
• 1 šolja prirodnog soka od pomorandže
• 1 kašičica sode bikarbone
• 1 kašičica praška za pecivo
• ½ kašičice cimeta
• ½ kašičice karanfilića
• ½ šolje seckanih oraha
• ½ šolje suvog grožđa
• Korica jedne pomorandže
Za krem:
• 500 ml bademovog ili kokosovog mleka
• 3 kašike kukuruznog brašna
• 4 kašike meda ili šećera
• 1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
• Rendani orah
• Malo cimeta
• Kora od pomorandže
Shutterstock/Robert Gubbins
Velikoposni kolač
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i karanfilić. Dodajte maslinovo ulje, sok od pomorandže, koricu pomorandže i dobro promešajte. Dodajte orahe i suvo grožđe i lagano promešajte. Smesu sipajte u okrugli kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-45 minuta.
U šerpi zagrejte bademovo mleko. Kukuruzni skrob rastvorite u malo hladnog biljnog mleka i dodajte ga u toplo mleko uz stalno mešanje. Dodajte med (ili šećer) i vaniliju, mešajte dok se krema ne zgusne.
Pustite da se malo ohladi pre upotrebe.
Kada se ohladi, prepolovite biskvit i premažite polovinom krema. Pokrijte drugim delom, premažite preostalim kremom, a zatim ukrasite polovinama oraha, ili seckanim (rendanim) orasima, cimetom i koricom pomorandže. Manastirski velikoposni kolač je spreman! Slatki blagoslov za vašu trpezu, sa Svete gore.
Iako se smatra zdravom opcijom, posna ishrana može izazvati ozbiljne alergijske reakcije i koprivnjaču. Otkrijte koje namirnice najčešće izazivaju probleme i kako da zaštitite svoje zdravlje!
U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena.
Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
Umesto traženja zamena za slatkiše kojima smo navikli da se prejedamo, post je prilika da se vratimo iskonskim vrednostima – skromnosti, jednostavnosti i hrani koja donosi blagostanje. Ovaj brz i zdrav kolač prava je riznica hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava!
Od modelinga i Jutjuba do neočekivane hirotonije, brzog raščinjenja i hapšenja koje je otvorilo „Pandorinu kutiju“ - šta krije telefon oca Partenija i kako bi njegovi podaci mogli da razotkriju čitavu kriminalnu strukturu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Jedinstvena kombinacija ječma, pasulja, povrća i dimljenog mesa vraća nas u kuhinje naših predaka, čuvajući duh starih domaćinstava i porodične molitve kroz generacije.
Nekada nezaobilazna na prazničnim trpezama, ova poslastica se pravila sa strpljenjem i ljubavlju — donosimo autentičan recept koji će vaš dom ispuniti toplinom i mirisom svečanosti.
U Srpskom kuvaru jeromonaha Jerotija Draganovića iz 1855. sačuvan je dragoceni zapis o jednostavnom, a raskošnom kolaču posta, koji spaja molitvu, duhovnost i toplinu domaće trpeze.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Vernici im se obraćaju u trenucima bolesti, straha i nevolja — njihovo besplatno služenje i zagovor kod Hrista donose zdravlje, utehu i snagu za životne borbe.
Tribina o AI tehnologiji u Crkvi izazvala je oštre reakcije monaha svetinje kraj Golupca, koji tvrde da su kritike zlonamerne i da dodatno remete crkveno jedinstvo.