Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.
U monaškom životu, svaki obrok nosi duboko značenje i posvećenost, a recepti koji nastaju u manastirima utemeljeni su na jednostavnosti i duhovnoj tradiciji. Jedan od takvih recepata je i ovaj velikoposni kolač, koji je postao omiljeni desert u mnogim srpskim manastirima.
Recept monaha Varsanufija sa Svete gore donosi savršen spoj ukusa i zdravlja, bez mlečnih proizvoda i jaja, ali sa bogatstvom začina, sušenog grožđa i orašastih plodova. Isprobajte ovaj slatki blagoslov koji će vas uputiti na put duhovne i kulinarske čistoće.
Sastojci:
Za biskvit:
• 2 šolje višenamenskog brašna
• 1 šolja smeđeg šećera
• ½ šolje maslinovog ulja
• 1 šolja prirodnog soka od pomorandže
• 1 kašičica sode bikarbone
• 1 kašičica praška za pecivo
• ½ kašičice cimeta
• ½ kašičice karanfilića
• ½ šolje seckanih oraha
• ½ šolje suvog grožđa
• Korica jedne pomorandže
Za krem:
• 500 ml bademovog ili kokosovog mleka
• 3 kašike kukuruznog brašna
• 4 kašike meda ili šećera
• 1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
• Rendani orah
• Malo cimeta
• Kora od pomorandže
Shutterstock/Robert Gubbins
Velikoposni kolač
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i karanfilić. Dodajte maslinovo ulje, sok od pomorandže, koricu pomorandže i dobro promešajte. Dodajte orahe i suvo grožđe i lagano promešajte. Smesu sipajte u okrugli kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-45 minuta.
U šerpi zagrejte bademovo mleko. Kukuruzni skrob rastvorite u malo hladnog biljnog mleka i dodajte ga u toplo mleko uz stalno mešanje. Dodajte med (ili šećer) i vaniliju, mešajte dok se krema ne zgusne.
Pustite da se malo ohladi pre upotrebe.
Kada se ohladi, prepolovite biskvit i premažite polovinom krema. Pokrijte drugim delom, premažite preostalim kremom, a zatim ukrasite polovinama oraha, ili seckanim (rendanim) orasima, cimetom i koricom pomorandže. Manastirski velikoposni kolač je spreman! Slatki blagoslov za vašu trpezu, sa Svete gore.
Iako se smatra zdravom opcijom, posna ishrana može izazvati ozbiljne alergijske reakcije i koprivnjaču. Otkrijte koje namirnice najčešće izazivaju probleme i kako da zaštitite svoje zdravlje!
U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena.
Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
Umesto traženja zamena za slatkiše kojima smo navikli da se prejedamo, post je prilika da se vratimo iskonskim vrednostima – skromnosti, jednostavnosti i hrani koja donosi blagostanje. Ovaj brz i zdrav kolač prava je riznica hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava!
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
Susret sa Bogom u pravoslavlju ne dešava se samo jednom, već se stalno događa – u srcu čoveka, u molitvi, kroz liturgiju, kroz Sveto pismo i svete tajne.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
U Srpskom kuvaru jeromonaha Jerotija Draganovića iz 1855. sačuvan je dragoceni zapis o jednostavnom, a raskošnom kolaču posta, koji spaja molitvu, duhovnost i toplinu domaće trpeze.
Skromni sastojci pretvaraju se u kremasto čudo – otkrijte recept koji monasi pripremaju u vreme posta, a koji će postati omiljeni desert i u vašem domu.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.
Jednostavan i autentičan, pripreman uoči praznika svih vera i porodičnih okupljanja, ovaj starinski kolač i danas vraća mirise detinjstva i toplinu doma.
Od Hrama Svetog Save do Manastira Hilandar - trojica policajaca kreću u humanu misiju da bi prikupili pomoć za "decu leptire" i doneli molitve na Svetu Goru.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
U Hramu Svetog Save, Patrijarh Porfirije je poručio vernicima da darovi od Boga nisu ukrasi, već zadaci i poziv da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
Sporo krčkano od pšenice i mesa, ovo jelo donosilo je miris praznika u domove pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih porodica i ostalo simbol okupljanja za istom trpezom.