Desert bogat aromama narandže, oraha i začina, bez mleka i jaja, koji donosi duhovnu i kulinarsku harmoniju na vašu trpezu. Ovaj kolač je jednostavan, ali nezaboravan.
U monaškom životu, svaki obrok nosi duboko značenje i posvećenost, a recepti koji nastaju u manastirima utemeljeni su na jednostavnosti i duhovnoj tradiciji. Jedan od takvih recepata je i ovaj velikoposni kolač, koji je postao omiljeni desert u mnogim srpskim manastirima.
Recept monaha Varsanufija sa Svete gore donosi savršen spoj ukusa i zdravlja, bez mlečnih proizvoda i jaja, ali sa bogatstvom začina, sušenog grožđa i orašastih plodova. Isprobajte ovaj slatki blagoslov koji će vas uputiti na put duhovne i kulinarske čistoće.
Sastojci:
Za biskvit:
• 2 šolje višenamenskog brašna
• 1 šolja smeđeg šećera
• ½ šolje maslinovog ulja
• 1 šolja prirodnog soka od pomorandže
• 1 kašičica sode bikarbone
• 1 kašičica praška za pecivo
• ½ kašičice cimeta
• ½ kašičice karanfilića
• ½ šolje seckanih oraha
• ½ šolje suvog grožđa
• Korica jedne pomorandže
Za krem:
• 500 ml bademovog ili kokosovog mleka
• 3 kašike kukuruznog brašna
• 4 kašike meda ili šećera
• 1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
• Rendani orah
• Malo cimeta
• Kora od pomorandže
Shutterstock/Robert Gubbins
Velikoposni kolač
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i karanfilić. Dodajte maslinovo ulje, sok od pomorandže, koricu pomorandže i dobro promešajte. Dodajte orahe i suvo grožđe i lagano promešajte. Smesu sipajte u okrugli kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-45 minuta.
U šerpi zagrejte bademovo mleko. Kukuruzni skrob rastvorite u malo hladnog biljnog mleka i dodajte ga u toplo mleko uz stalno mešanje. Dodajte med (ili šećer) i vaniliju, mešajte dok se krema ne zgusne.
Pustite da se malo ohladi pre upotrebe.
Kada se ohladi, prepolovite biskvit i premažite polovinom krema. Pokrijte drugim delom, premažite preostalim kremom, a zatim ukrasite polovinama oraha, ili seckanim (rendanim) orasima, cimetom i koricom pomorandže. Manastirski velikoposni kolač je spreman! Slatki blagoslov za vašu trpezu, sa Svete gore.
Iako se smatra zdravom opcijom, posna ishrana može izazvati ozbiljne alergijske reakcije i koprivnjaču. Otkrijte koje namirnice najčešće izazivaju probleme i kako da zaštitite svoje zdravlje!
U vreme posta, kada su mnoge namirnice isključene iz ishrane, ovaj tradicionalni hleb sa svežim kvascem, suvim voćem i orašastim plodovima donosi bogatstvo ukusa i podseća na snalažljivost domaćica iz prošlih vremena.
Spoj prirodnih sastojaka, voćne svežine i blagotvornih orašastih plodova donosi posnu poslasticu koja hrani i telo i dušu. Isprobajte recept koji oduševljava jednostavnošću i bogatstvom ukusa!
Umesto traženja zamena za slatkiše kojima smo navikli da se prejedamo, post je prilika da se vratimo iskonskim vrednostima – skromnosti, jednostavnosti i hrani koja donosi blagostanje. Ovaj brz i zdrav kolač prava je riznica hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava!
"Nikakvi pregovori o navodnom "Temeljnom ugovoru" se ne vode, niti taj obrazac može biti obrazac koji je recimo primenjen u Crnoj Gori, u čemu sam lično učestvovao, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH ili Mađarskoj."
U besedi za 10. utorak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički upozorava na iznenadni i neizbežni Sud koji će razotkriti svaku tajnu, razoriti sve prolazno i suditi svakom čoveku posebno – dan Gospodnji.
Ova sveta molitva krije ogromnu duhovnu snagu koja donosi utehu u najtežim trenucima, vraća mir uznemirenom srcu i osnažuje za životne izazove. Saznajte kada i kako je koristiti za najveću duhovnu korist.
Od tihog monaškog postriga u manastiru Krupi do vođenja eparhije u kojoj su nikli deseci novih hramova – mitropolit banatski Nikanor obeležio jubilej koji otkriva priču života posvećenog Bogu i narodu.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Jednostavno, a bogato jelo od ribe i krompira u domaćem paradajz-sosu, po receptu koji monasi ne menjaju vekovima, a koji sada možete pripremiti i u svom domu.
U danima posta, ali i kada post nije obavezan, halva od tahinija i meda pruža zdravu i bogatu alternativu industrijskim slatkišima – bez aditiva, bez veštačkih aroma, sa dubokom duhovnom porukom u svakom zalogaju.
Otkrijte tajnu monaškog recepta koji se vekovima priprema uoči Lazareve subote – simboliku, oblik i sastojke lazarakija, poslastice koju vernici i danas mese kao tiho sećanje na čudo vaskrsenja i predstojeći praznik nad praznicima.
Nekada spas u siromašnim vremenima, danas neodoljivi zalogaj koji osvaja mirisom i ukusom – pogledajte korak po korak kako da ga spremite da svi traže još.
Nekada skromno jelo sa prazničnog stola, danas se poslužuje kao egzotičan specijalitet – donosimo originalni recept iz Hercegovine koji možete pripremiti kod kuće.
Spoj krompira, sardine i paradajza, zapečen do savršene hrskavosti, krije ukus koji budi nostalgiju i mami na još – a priprema je toliko jednostavna da ćete je praviti tokom cele godine.
"Nikakvi pregovori o navodnom "Temeljnom ugovoru" se ne vode, niti taj obrazac može biti obrazac koji je recimo primenjen u Crnoj Gori, u čemu sam lično učestvovao, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH ili Mađarskoj."
Pravoslavna misija u Ugandi rođena je iz duboke potrebe naroda koji je, razočaran plodovima delovanja nekadašnjih kolonijalnih misionara, počeo da traga za izvornim i nepromenjenim hrišćanskim predanjem.
Nekada spas u siromašnim vremenima, danas neodoljivi zalogaj koji osvaja mirisom i ukusom – pogledajte korak po korak kako da ga spremite da svi traže još.
U svojoj besedi za 10. ponedeljak po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički objašnjava kako strpljenje Boga krije duboku želju za spasenjem svake duše, pozivajući na iskreno pokajanje pre nepovratnog trenutka koji dolazi.