Posni recepti 22.12.2025 | 11:17

SVETOGORSKI BOŽANSKI KOLAČ: Poslastica od jednostavnih sastojaka, raskošnog ukusa koji se pamti

Slika Autora
Autor: Saša Tošić
SVETOGORSKI BOŽANSKI KOLAČ: Poslastica od jednostavnih sastojaka, raskošnog ukusa koji se pamti
Freepik

Recept sa Svetе Gore pokazuje da prava slatka radost ne zahteva raskoš - spoj džema, oraha, suvog grožđa, agruma i posne čokolade stvara kolač koji tihu blagost pretvara u nezaboravan užitak.

Na Svetoj gori ništa se ne pravi radi raskoši, već sve sa smislom, pa i slatko ima svoje mesto. Poslastice tamo ne nastaju iz potrebe da zadive, već da posluže - kao tiha radost posle posta, kao znak gostoprimstva, kao podsetnik da se zahvalnost ne iskazuje složenošću već merom. Svetogorski božanski kolač upravo je takav: od nekoliko skromnih sastojaka, bez jaja i mleka, a sa punim, zrelim ukusom koji ne traži objašnjenje. U njemu se susreću plodovi zemlje, mirisi agruma i blaga toplina cimeta, spojeni jednostavno, gotovo nenametljivo, ali s rezultatom koji ostaje u pamćenju - baš kao i svetogorska trpeza, koja nikada ne odvlači pažnju od suštine, već je tiho potvrđuje.

Sastojci

10 kašika domaćeg džema
10 kašika šećera
1 kesica cimeta
1 limun
1 pomorandža
1 kesica praška za pecivo
500 g brašna
250 ml mlake vode
1 šaka oraha
1 šaka suvog grožđa
150 g posne čokolade

Freepik
Svetogorski božanski kolač

 

Priprema

U posudi umutite džem (6 kašika) i šećer, pa dodajte seckane orahe i suvo grožđe. Nakon toga dodajte mlaku vodu, cimet, rendanu koru limuna i sok od pomorandže. Kratko umutite mikserom, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Dobijenu smesu sipajte u kalup obložen pek-papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C 25–30 minuta. Vruću koru premažite džemom (4 kašike) kako bi bolje upila namaz. Preko sipajte čokoladu koju ste otopili na pari i poravnajte. Prijatno!

Savet

Kolač možete dodatno ukrasiti plodovima kumkvata, rendanom čokoladom ili kandiranom korom pomorandže. Ukoliko posnu čokoladu zamenite topingom od kakaa, vode i šećera, dobićete posni kolač na vodi.