Posni recepti 15.12.2025 | 11:36

MEKANE LEPINJE MONAHINJE ATANASIJE KOJE SE PEKU BEZ RERNE: Jednostavno, brzo i iznenađujuće ukusno

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
MEKANE LEPINJE MONAHINJE ATANASIJE KOJE SE PEKU BEZ RERNE: Jednostavno, brzo i iznenađujuće ukusno
Freepik

Tanane i nežne, ove lepinjice iz manastira Rukumija pretvaraju običan doručak u iskustvo jednostavnosti i domaće topline.

U miru manastirskih porti, gde se dani broje molitvom, a post nije samo telesno odricanje već i hrana duše, monahinje godinama čuvaju recepte koji spajaju jednostavnost i toplinu domaće hrane. Jedan od takvih dragocenih recepata potiče od monahinje Atanasije iz manastira Rukumija, a objavljen je u njenoj knjizi Ko posti, dušu gosti.

Reč je o mekanim lepinjama koje se ne peku u rerni, pripremljenim na starinski način, idealnim za doručak ili užinu u danima posta na vodi. Tanane, nežno pečene na plotni, ove lepinjice savršeno se slažu sa biljnim namazima ili blagim prelivima, donoseći u svaki zalogaj ne samo hranjivu vrednost, već i duh manastirske jednostavnosti i topline.

Sastojci

1 kg brašna

600 ml vode
1 kašičica šećera
40 g svežeg kvasca
So po ukusu
Malo kečapa
Freepik
Manastirske lepinje po recepti monahinje Atanasije

 

Priprema

Zamesiti kiselo testo, pripremljeno kao za hleb (ako vam nije potrebna veća količina lepinja, prepolovite mere). Rastanjiti tanke lepinjice i peći na plotni sa obe strane. Premazati malo kečapom od paradajza i služiti toplo.

Savet

Za doručak ili užinu u danima posta na vodi, tople manastirske lepinje po receptu monahinje Atanasije savršeno se slažu sa humusom, tahinijem (bez dodatka ulja, proveriti na deklaraciji), biljnim namazima od pasulja, soje, semenki ili orašastih plodova.