Posni recepti 10.12.2025 | 11:59

PATLIDŽAN U UMAKU - POSNI RUČAK KOJI ČUVA MIRIS STARIH VREMENA: Monahinja Atanasija otkriva kako da običan obrok postane priča sa šporeta

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
PATLIDŽAN U UMAKU - POSNI RUČAK KOJI ČUVA MIRIS STARIH VREMENA: Monahinja Atanasija otkriva kako da običan obrok postane priča sa šporeta
freepik

Od pažljivo pečenih režnjeva do bogatog obroka u sosu – jednostavan recept koji spaja tradiciju, miris dima i toplinu domaće kuhinje.

Plavi patlidžan u umaku od paradajza monahinje Atanasije vraća nas na način pripreme iz prošlih vremena, kada se svaki režanj pažljivo pekao direktno na šporetu, upijajući miris dima i svežinu domaćeg povrća.

Danas se, iako su drva zamenjena ringlom, pažljivo prateći temperaturu, može postići sličan ukus. Jelo ostaje jednostavno, postno i verno tradiciji. U manastirskim kuhinjama se priprema u danima posta na vodi, spajajući skromne sastojke u bogatstvo ukusa koje retko ko više pravi kod kuće.

Monahinja Atanasija u svojoj knjizi "Ko posti, dušu gosti" beleži upravo taj način pripreme – jelo koje spaja skromnost posta i preciznost starih vremena, gde se svaki detalj posmatrao i poštovao. Ukus jela pripremljenog na ovaj način i dalje nosi posebnu toplinu i priču o vremenu kada je hrana bila pomno pripremana, sa strpljenjem i poštovanjem prema sastojcima. Uz to, ovo je savršen primer posnog ručka na vodi, koji nije kuvan.

Sastojci

2 manja plava patlidžana
Beli luk
Sok od paradajza
So

freepik
Plavi patludžan pečen na plotni, u umaku od paradajza

 

Priprema

Plavi patlidžan naseći na režnjeve po dužini ili na krugove, pa usoliti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Svaki režanj uvaljati u brašno i peći na toploj plotni ili ringli šporeta. Poređati pečene režnjeve na tanjir, posuti sitno seckanim belim lukom i preliti paradajzom (sokom). Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko minuta kako bi ukusi upili jedan u drugi.