Posni recepti 07.12.2025 | 12:45

SVETOGORSKI PAPRIKAŠ PO RECEPTU IGUMANA ONUFRIJA HILANDARA: Aromatično jelo koje donosi ukus monaške trpeze u vašu porodicu

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
SVETOGORSKI PAPRIKAŠ PO RECEPTU IGUMANA ONUFRIJA HILANDARA: Aromatično jelo koje donosi ukus monaške trpeze u vašu porodicu
Alesia.Bierliezova/Shutterstock

Otkrijte kako kombinacija začina, crnog luka, belog luka i crvenog vina pretvara običan karfiol u hranljiv i bogat obrok koji je vekovima služio monasima.

Boraveći na Svetoj gori, Iguman Onufrije Hilandarac u svojoj knjizi „Svetogorski kuvar“ zapisao je recepte koji su monasima služili u svakodnevnom životu. Njegov posni paprikaš od karfiola pokazuje kako se jednostavni sastojci mogu pretvoriti u ukusno i hranljivo jelo.

Cvetovi karfiola upijaju aromu začina, luk i beli luk daju bazu ukusa, dok paradajz-pasta i crveno vino doprinose bogatstvu soseva. Cimet, lovor, peršun i mirođija dodaju posebne note koje čine jelo zanimljivim i aromatičnim.

Ovaj paprikaš nije samo recept – on je praktičan način da se pripremi obrok koji spaja jednostavnost i bogatstvo ukusa.

Sastojci

1 kg karfiola
2 veće glavice crnog luka (krupnije sečenog)
3 čena belog luka (iseckanog)
1 supena kašika sitno isečenog peršuna
1 supena kašika sitno isečene mirođije
1 supena kašika paradajz-paste
1 šipka cimeta
3 lista lovora
2 dl crvenog vina
so i biber
ulje

Alesia.Bierliezova/Shutterstock
Posni paprikaš od karfiola, po receptu igumana Onufrija

 

Priprema

Očistite i operite karfiol, a zatim ga iskidajte na cvetove i ostavite u đevđir da se malo ocedi. Na ulju propržite crni luk dok ne postane staklast, zatim dodajte i beli luk i kratko propržite. Sipajte jednu čašu vruće vode, dodajte paradajz-pastu i sve začine osim vina. Neka vri pet minuta da se ukusi povežu. Ubacite karfiol, poklopite šerpu i krčkajte pokriveno oko 40 minuta, dok karfiol ne omekša. Nekoliko minuta pre nego što sklonite jelo sa šporeta, dodajte crveno vino i promešajte.