Posni recepti 05.12.2025 | 12:44

POSNE BOMBICE MONAHINJE ATANASIJE: Recept koji spaja tradiciju, toplinu, mir i bogat ukus u domaćoj kuhinji

Slika Autora
Izvor: religija.rs
Autor: Saša Tošić
POSNE BOMBICE MONAHINJE ATANASIJE: Recept koji spaja tradiciju, toplinu, mir i bogat ukus u domaćoj kuhinji
freepik

Jednostavna, očaravajuća poslastica iz knjige Ko posto dušu gosti koja osvežava dušu i donosi mir manastirske kuhinje.

U miru manastirskih kuhinja, gde dani protiču u tišini molitve i pažljivom radu, rađa se poslastica koja spaja tradiciju, duhovnost i jednostavnu radost – posne bombice. Monahinja Atanasija iz manastira Rukumija u svojoj knjizi Ko posto dušu gosti deli ovaj recept kao mali, ali značajan izraz monaškog života, u kojem hrana postaje više od obroka – ona postaje sredstvo da se duša nahrani dok telo posti.

Bilo da se prave od kokosa ili oraha, ove bombice odišu mirisom pažnje i posvećenosti, simbolizujući strpljenje i ljubav u svakom koraku pripreme. Idealna poslastica za dane strogog posta, kao i za posnu slavsku trpezu. Njihov jednostavan, a istovremeno bogat ukus podseća nas da i u skromnim, posnim jelima može biti prisutna toplina doma, mir molitve i slast koja osvežava dušu.

freepik
Posne bombice od kokosa

 

Priprema

Možete ih praviti od kokosa ili oraha. Ušpinujte šećer, dodajte malo limuntusa i vanilin šećer, a potom sklonite sa vatre i dodajte kokos ili orahe po potrebi. Oblikujte bombice i ređajte ih na tacnu.

Bombice od kokosa mogu se pripremiti i ovako: uzmite u jednakim delovima kokos, ratluk i šećer u prahu, dodajte nekoliko kapi soka od limuna i ekstrakta za bojenje, a potom izvaljajte razne oblike bombica.